Asus ROG G751JY – Pelikannettava G-Syncillä?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

100 Hz IPS-näyttö ja G-Sync?NäyttöAsus G751-sarjan kannettavien suurin yllätys löytyy näytön toiminnasta. Äkkiseltään katsottuna käytössä olisi pelkkä 60 Hz 1920x1080-resoluution IPS-paneeli, mutta hieman tarkemmin asiaa tutkiessa paljastui muutama yllätys. Ensinnäkin Nvidian uudemmat GeForce-ajurit asettavat näytön virkistystaajuudeksi suoraan 75 Hz. Nvidian ohjauspaneelista voi kuitenkin käydä luomassa kustomoidun resoluution, jolle voi antaa jopa 100 Hz virkistystaajuuden. Näyttö nielee korkeamman päivitystaajuuden mukisematta, eikä testeissä huomattu virheitä kuvan toistossa.Myös väritoisto on kiitettävä ja gamma lähellä 2.2 suositusarvoa. Kirkkaussäätö on myös toteutettu esimerkillisesti 11 eri tasolle, ja taipuu tarvittaessa matalalle. Lagom.nl –testeissä mustan erottelukyky jäi IPS-paneelille tyypillisen heikoksi, mutta valkoisen saturaatiotestistä paneeli selviyti vuorostaan moitteetta. Näytössä oli havaittavissa vähäistä valovuotoa alanurkissa, mutta tämä ei ollut erityisen poikkeavaa IPS-paneelien yleiseen tasoon verrattuna. Testikannettava oli Asuksen esituotantomalli, joten toivottavasti jälleenmyyntiin saapuvat yksilöt pystyvät vähintään yhtä hyvään laatuun.

Testufo.com –sivuston testien perusteella Asuksen käyttämä paneeli selviytyy IPS-paneelille tyypillisesti. Nähtävissä on kohtuullinen määrä liikesumeutta, eikä overdrive-tekniikasta johtuvaa korona-artifaktia ollut nähtävissä. 100 Hz virkistystaajuus auttaa tekemään G751:n paneelista toistaiseksi ehkä parhaimman pelinäytön, jota kannettavista voi tällä hetkellä löytää. Tästä huolimatta paneeli ei aivan yllä liiketoiston osalta 120 Hz TN-paneelien tasolle. Se kuitenkin tarjoaa TN-paneeleja huomattavasti miellyttävämmän katseluelämyksen laajalla katselukulmalla ja hyvällä väritoistolla.

G-Sync -tuki tulossa?Vaikka 100 Hz virkistystaajuus IPS-paneelilla on jo merkittävä saavutus Asuksen kannettavalle, ei yllätykset lopu vielä tähän. Nvidialta pääsi vastikään lipsahtamaan GeForce 346.87-ajurit, joissa on alustava tuki G-Syncille kannettavissa. Nvidian mukaan G-Sync on tulossa kannettaviin, mutta toistaiseksi ajurit ovat vasta suljetussa testausvaiheessa kannettavien valmistajilla.Kannettaviin tulevassa G-Syncissä ei ilmeisesti käytetä erillistä moduulia kuten työpöytämalleissa, vaan dynaaminen virkistystaajuus toteutetaan suoraan kannettavissa käytetyn näyttöliitännän kautta. Tämä tarkoittanee sitä, ettei ylimääräisiä G-Sync-moduulin tuomia kustannuksia pitäisi olla, mutta toisaalta käytössä ei ole myöskään ULMB-tilaa.

100 Hz virkistystaajuudella testattuna G-Sync toimi G751JY:ssä yllättävän hyvin. Testien aikana havaittiin kuitenkin samoja ongelmia kuin PC Perspective -sivuston testeissä. Näytön vilkkumista todettiin 3DMark Fire Strike testin aikana, mutta esimerkiksi testaamamme kolme peliä sen sijaan vaikuttivat toimivan alhaisillakin ruudunpäivitysnopeuksilla ilman välkkymisongelmaa. Aiemmin testattu ROG Swift -työpöytänäyttö ei selvinnyt vastaavista testeistä ongelmitta, joten työpötä- ja mobiili-G-Syncin välillä voi todennäköisesti olla suurempiakin eroja käytännön toimivuuden kannalta.

Mitään takeita Asus G751JY:n toimivuudesta 100 Hz ja G-Syncin osalta ei tietenkään ole virallisesti annettu, joten ei välttämättä kannata suin päin rynnätä ostamaan konetta siinä uskossa, että oma yksilö toimisi näiden kanssa ongelmitta. Nähtäväksi jääkin, tuleeko G-Sync kyseiselle kannettavalla myöhemmin virallisia teitä pitkin.


Nvidian Pendulum-demon testiraidan repeily pitäisi olla nähtävissä myös Youtube-pakatusta videosta

Kommentoi artikkelia