Asus ROG G751JY – Pelikannettava G-Syncillä?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ulkoiset ominaisuudet ja liitännät

Asus G751JY asettuu 17” näytöllään pelikannettavien raskaaseen sarjaan. Kookas kannettava uhkuu jämäkkyyttä, mutta samalla Asus on joutunut uhraamaan keveyedestä. 4,8 kilon möhkäle ei ole enää kovin helposti mukaan otettava laite, mutta vastavuoroisesti se tarjoaa rakenteensa puolesta parempaa kestävyyttä, sopii paremmin työpöytäkoneen korvikkeeksi kuin pienemmät serkkunsa, kuten viime vuoden puolella arvosteltu G550JK.G751JY on tyylitelty punaisella Asuksen Republic of Gamers –logolla ja alumiinikilvellä, mutta muilta osin se koostuu mustasta soft-touch-pinnasta, joka oli käytössä jo viime kerran kun testasimme G75VW-kannettavaa vuonna 2012. Pinnoite kerää sormenjälkiä harmillisen helposti, mutta ei ole aivan yhtä vaivalloinen puhtaana pidettävä kuin harjattu alumiinipinta, joka oli käytössä 15" G550JK-mallissa. Myös näppäimistö on taustavaloltaan punainen, ja säädettävissä tarpeen mukaan.Liitännät ja langattomat yhteydetYhteydet: Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Liitännät: 1xVGA, 1xHDMI, 1xThunderbolt, SD-kortinlukija, 3xUSB 3.0, 1xRJ-45, 3.5mm audioliitännät (mikrofoni, kuulokkeet, line-in)Asus G751JY mahduttaa reunoilleen kattavan liitinvalikoiman. Positiivisena puolena kannettavasta löytyy Thunderbolt-liitäntä (joka toimii myös DisplayPort-näytöillä), että HDMI-liitännät ulkoisten näyttöjen kytkemiseen, ja myös perinteinen verkkoliitäntä löytyy sitä tarvitseville. Myös audioliitännät on eritelty mikrofonin ja kuulokkeiden osalta, ja mukana on myös linjasisääntulo. Toiselle puolelle kannettavaa jää optinen asema, kaksi USB 3.0 -porttia sekä Kensington-lukko. Yksi USB-liitännöistä toimii latausliittimenä myös koneen ollessa kiinni.

Näppäimistö ja tasohiiriNäppäimistö on laadukas ja jämäkkä, palaute on chiclet-mallille ensiluokkainen, ja parempaa voisi oikeastaan toivoa enää mekaaniselta mallilta. Jos jotain pientä viilattavaa näppäimistöstä on etsittävä, löytyy se käytetystä taustavalosta. Asuksen ROG-tyyliin tehty punainen taustavalo ja kirjasimet eivät erotu mustasta pinnasta kovin hyvin.Yläreunasta löytyy myös makronäppäinten rivistö, ja näistä ensimmäinen kannettavan ehkä rasittavin piirre - ESC-näppäimen yläpuolelle asetettu Shadowplay-nauhoitusnäppäin. Jos käyttäjä on jo vuosikymmeniä oppinut käyttämään näppäimistöä niin, että ESC sijaitsee vasemmassa ylänurkassa, sen yläpuolelle ei ehkä kannata sijoittaa toista näppäintä. Lisäksi sen vierestä löytyy Steam-namikka, joka aukaisee suoraan Big Picture -tilan.

17,3" kokoluokassa mukaan mahtuu myös numpad-osio, ja täysikokoiset nuolinäppäimet. Erikoisuutena Asus on lisännyt ROG-näppäimen numpadiin. Tämä aukaisee Gaming Center -sovelluksen, josta voi vuorostaan tarkistaa muutamat perustiedot, ja säätää asetuksia makronäppäimille, audiolle ja näyttöpaneelille.G751JY:n tasohiiri on kookas ja miellyttävä käyttää. Siitä löytyy myös erilliset hiirennapit, joita on varsin mukava käyttää verrattuna pienemmistä kannettavista löytyviin clickpadeihin.

ÄänentoistoKannettavilta harvemmin odotetaan ihmeitä äänentoiston osalta, mutta joskus niistä ei löydy riittävästi vääntöä edes normikäyttöön. Asuksen 17-tuumaisten pelikoneiden mallistossa ollaan kuitenkin jo pidemmän aikaa nähty astetta paremmat kaiuttimet. Pohjasta löytyy pieni subwoofer, joka lisää bassoa äänimaailmaan. Stereokaiuttimet on sen sijaan piilotettu näyttöpaneelin alareunan taakse.Valitettavasti G751-sarjan äänentoistossa on tällä hetkellä ongelmia, mikä oli heti huomattavissa bassokaiuttimen toistaessa valtaosan taajuuksista rätinän sävystämänä. Asuksen ROG-foorumin postausten perusteella ongelma ei ole rajoittunut vain testaamaamme esituotantomalliin, vaan samaa vikaa löytyy myyntiin asti saapuneista malleista. Tarjolla ei ole kuitenkaan toistaiseksi toimivaa korjausta lukuun ottamatta asetusta, jolla subwooferin saa kokonaan pois käytöstä, ja jäljelle jää heikot stereokaiuttimet. Asuksen kaiutinjärjestelmä olisi toimiessaan hyvä plussa kannettavalle, mutta on hälyttävää miten tällainen ongelma on ylipäätään päässyt lipsahtamaan laadunvalvonnan läpi. Korjausta on kuitenkin ilmeisesti suunnitteilla, mutta aikataulua tälle ei ole annettu.

Kommentoi artikkelia