Arvostelussa Microsoft Surface ja Windows RT

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen | 5 kommenttia

Ohjelmistot ja ekosysteemi
Windows RT itsessään on mahtava. Modern UI on tyylikäs ja perinteiseen työpöytänäkymään tai mihin tahansa sovellukseen siirtyminen on helppoa. Sovellusten järjestely tarpeita vastaavaksi on myös tehty vaivattomaksi. Vanhoista tutuista mukana on muum muassa Paint, jonka käyttäminen kosketusnäytöllä on yllättävän hauskaa.

Käyttöjärjestelmä perinteisessä työpöytänäkymässä on likimain identtinen Windows 7:n kanssa. Näkyvin ero on Käynnistä-valikon puuttuminen. Kun vain ymmärtää järjestelmän uuden luonteen, on sen käyttäminen yleensä ottaen varsin nautinnollista.Internet Explorer toimii pitkälti samalla tavalla kuin vanhemmassakin järjestelmässä silloin, kun toimitaan työpöydän puolella. Uuden käyttöliittymän puolelta avatessa aukeaa uusi, kosketukselle optimoitu versio.Kaikki sovellukset ovat kiitettävän intuitiivisia, mutta Microsoft ei käytä kovin paljoa voimavaroja asioiden selittämiseen. Varsinkin joitain kosketuseleitä on joskus vaikea hoksata, mikä saattaa tuottaa ongelmia monille kuluttajille.Office Preview on erinomainen, ja onkin ainoa versio sillä aikaa kun saamme odottaa varsinaisen version julkaisua. Se on kaikkea mitä siltä uskaltaa odottaakin, ja lisäksi merkittävästi parempi kuin kilpailijoiden alustojen korvaavat ohjelmistot, kuten esimerkiksi QuickOffice HD. Microsoft tietää tämän ja tuo omaa ohjelmistoon näkyvästi esiin. Ohjelmiston kuvakkeet ovat automaattisesti näkyvillä aloitusnäytöllä.Vaikka järjestelmää onkin ilo käyttää, saattaa Windows RT olla silti tabletin riippakivi. Microsoft on asettanut tiukkoja rajoituksia estämällä esimerkiksi kilpailijoiden selainten käytön. Joillekin esimerkiksi Chromea ja sen sykronointiominaisuuksia käyttävälle tämä ei ole hyväksyttävää. Windows RT:n käyttäjä ei voi myöskään käyttää satoja tuhansia valmiita sovelluksia, joista aiempien järjestelmäversioiden käyttäjät ovat päässeet nauttimaan, vaan on tyydyttävä varta vasten RT:lle suunniteltuihin sovelluksiin. Sovellus- ja pelikatalogi on toistaiseksi suppea, eikä kilpailijoilla ole varmasti kiirettä tehdä omia suosittuja sovelluksiaan (esimerkiksi Google Drive) saataviksi laittelle aivan lähitulevaisuudessa.

Rajoitukset tuntuvat ylitsepääsemättömiltä ja estävät täysin Microsoftia lunastamasta lupaustaan siitä, että Surface voisi toimia läppärin tai pöytäkoneen korvikkeena, mikä on valitettavaa. Toinen huomioitava seikka on, että 32 GB Surfacessa on - kiitos Windowsin - käytännössä vain noin 16 GB vapaata tilaa heti kättelyssä. Hieman pettymys sekin.

kommenttia 5

remix

Varmasti Windows RT:lle alkaa sovelluksia tulla lisää nyt kun laitteita alkaa tulla markkinoille.

Ja RT-versiota en ole ajatellut korvikkeena pöytäkoneelle tai läppärille, tuohon käyttöön on sitten se x86-versio.

Phazz

"kickstandin käyttö yhtään epävakaalla pinnalla on lähes mahdoton tehtävä"

Paitsi että näppäimistön pystyy taittamaan taakse, jolloin se toimii "pöytänä" kickstandille. Tämä myös kytkee näppäimistön pois päältä joten asiaa on selvästi mietitty microsoftilla. Tosin tällöin pitää tyytyä käyttämään virtuaalinäppistä, mutta ominaisuus helpottaa huomattavasti laitteen sylikäyttöä. Tästä seikasta olen nähnyt maininnan vain yhdessä arvostelussa joka on mielestäni outoa.

Vaikuttaa yllättävän hyvältä laitteelta. En odottanut surfacelta paljoakaan mutta arvosteluja katsottuani ja luettuani olen positiivisesti yllättynyt. Sitten kun saadaan tuki "oikeille" windows softille niin alan kyllä vakavasti harkitsemaan laitteen hankintaa.

PetriR

Olin miettimässä tätä laitetta joulupukinkonttiin, mutta murska-arvostelut TC:ssä, Vergessä ja muualla saivat toisiin ajatuksiin.
En ole myöskään jää odottamaan Pro versiosta koska sen hinta luokka menee kuitenkin lähemmäs 1000€.

Eli vaihtoehdoiksi tämä Jouluna jää iPad tai Andoid, ja noistakin ehkä sittenkin vain iPad mini tai Nexus 7".
-Petri

MursuMafia72

Itsekkin aluksi kovasti harkitsin surfasea, on han se pc ja microsoft office olisi tullut kaupan päälle.
Mutta sitten näin kaikki arvostelut, testivideot jossa surfase lagitti aika pahasti. Kaikkista pahin oli kun microsohtin kotisivulla sen esitys videossa lagitti.
Ja tua hinta on ihan liian iso, olisin ostanut jos olisi ollut noin. 300. ja näppäimistö 122€ Huh huh.

Ei muuta kun uusi ipad pukinkonttiin.

fincooper

Näytön spekseissä oli muuten unohtunut mainita, että Pro-versio tulee FullHD-resoluutiolla ja 10:n pisteen multitouchilla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5. marraskuuta, 2012 @ 13:12

Kommentoi artikkelia