Arvostelussa Microsoft Surface ja Windows RT

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen | 5 kommenttia

Microsoft esitteli kesäkuussa IT-maailmaa kohahduttaneen Surface-tablettinsa. Halvemmassa versiossa on käytössä riisuttu Windows RT ja ARM-arkkitehtuurin prosessori, joita löytyy lähes kaikista älypuhelimista. Isoveljessä on täysiverinen Windows 8 ja Intelin/AMD:n x86/x64-arkkitehtuuriin perustuva suoritin, joita taas löytyy lähes kaikista PC-koneista. Ensimmäisenä julkaistiin kuitenkin edellä mainittu.

Laite on hinnoiteltu suunnilleen samalle tasolle Applen iPadin ja kalliimman pään Android-tablettien kanssa, mutta sen on mainostettu olevan enemmän kuin tabletti. Surfacesta on ainakin Microsoftilla povattu jopa varsinaisen tietokoneen korvaajaa.

Tässä artikkelissa syvennytään siihen, pystyykö Surface lunastamaan tämän lupauksen.

Tekniikka ja muotoilu
Surface on yksi parhaiten suunnitelluista tableteista, joita markkinoille on tuupattu. Microsoft teki sen kuoret kokonaan magnesiumseoksesta, minkä vuoksi se vaikuttaa todella jämäkältä ja huolitellulta.

Laite näyttää kaikista kulmista terävältä ja painikkeet on sijoiteltu hyvin. Laitteessa on pieni suikale muovia kameran ympärillä ja kickstand, eli takaa kääntyvä teline, on vahvan oloinen ja tukeva. Jopa sen sulkemisesta aiheutuvassa naksahduksessa kaikuu laatu.

Edessä alan valtaa vaikuttavan kokoinen näyttö, minkä lisäksi on tietysti vähän reunaa, HD-laatuinen etukamera sekä kapasitiivinen Windows-näppäin, jolla käyttäjä pääsee siirtymään takaisin Modern UI -työpöydälle niin halutessaan. Jostain syystä MicroSD-korttipaikka on piilotettu kickstandin alle, mutta ainakin sellainen löytyy, toisin kuin monista muista tableteista.

Ehkäpä ärsyttävin asia laitteen ulkoisessa olemuksessa on latausportti, joka on Microsoftin omaa, magneeteilla höystettyä laatua. Yhtä hyvin yhtiö olisi voinut tyytyä johonkin standardi-porttiin.

Tabletti tuntuu melko painavalta, vaikka virallinen lukema on vain 676 grammaa (reilut 20 grammaa enemmän kuin kolmannen sukupolven iPad). Mitoiltaan Surface on 27,5 x 17,2 x 0,94 cm näytön ollessa 10,6-tuumainen. Mainittavan arvoinen seikka on, että Surfacen näyttö on tällä hetkellä tablettimarkkinoiden suurin. Suurimmassa osassa kilpailijoita on joko 9,7” tai 10,1” näytöt. Microsoft näyttäisi siis suunnitelleen tabletin selkeästi käytettäväksi näppäimistön kanssa sen sijaan että Surface olisi niin sanotusti perinteisen oloinen tablettikokemus. Tämä on sääli, sillä kickstandin käyttö yhtään epävakaalla pinnalla on lähes mahdoton tehtävä. Mikäli et aio käyttää jompaa kumpaa valittavista fyysisistä näppäimistöistä, toimii on-screen-näppäimistö myös odotetun hyvin -- ehkä jopa paremmin kuin iOS:ssä, mutta ei kuitenkaan yhtä napakasti kuin Jelly Beanin näppäimistö Android-laitteilla.

Muotoilun puolesta tabletti on kaunis, erityisesti verrattuna esimerkiksi Kindle Fire HD:hen tai Nexus 7:ään. Kokonsa puolesta laite kuitenkin huutaa pöytää alleen, mikä vesittää osan koko tabletin tarkoituksesta.

Pellin alta tabletista löytyy tehoja hyvin. Neliytiminen NVIDIA Tegra 3 T30, 2 GB RAM-muistia, 802.11a/b/g/n Wi-Fi ja Bluetooth 4.0, 32 tai 64 GB tallennustilaa, kapasitiivisen styluksen tuki, valoisuustunnistin, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi ja kompassi.

kommenttia 5

remix

Varmasti Windows RT:lle alkaa sovelluksia tulla lisää nyt kun laitteita alkaa tulla markkinoille.

Ja RT-versiota en ole ajatellut korvikkeena pöytäkoneelle tai läppärille, tuohon käyttöön on sitten se x86-versio.

Phazz

"kickstandin käyttö yhtään epävakaalla pinnalla on lähes mahdoton tehtävä"

Paitsi että näppäimistön pystyy taittamaan taakse, jolloin se toimii "pöytänä" kickstandille. Tämä myös kytkee näppäimistön pois päältä joten asiaa on selvästi mietitty microsoftilla. Tosin tällöin pitää tyytyä käyttämään virtuaalinäppistä, mutta ominaisuus helpottaa huomattavasti laitteen sylikäyttöä. Tästä seikasta olen nähnyt maininnan vain yhdessä arvostelussa joka on mielestäni outoa.

Vaikuttaa yllättävän hyvältä laitteelta. En odottanut surfacelta paljoakaan mutta arvosteluja katsottuani ja luettuani olen positiivisesti yllättynyt. Sitten kun saadaan tuki "oikeille" windows softille niin alan kyllä vakavasti harkitsemaan laitteen hankintaa.

PetriR

Olin miettimässä tätä laitetta joulupukinkonttiin, mutta murska-arvostelut TC:ssä, Vergessä ja muualla saivat toisiin ajatuksiin.
En ole myöskään jää odottamaan Pro versiosta koska sen hinta luokka menee kuitenkin lähemmäs 1000€.

Eli vaihtoehdoiksi tämä Jouluna jää iPad tai Andoid, ja noistakin ehkä sittenkin vain iPad mini tai Nexus 7".
-Petri

MursuMafia72

Itsekkin aluksi kovasti harkitsin surfasea, on han se pc ja microsoft office olisi tullut kaupan päälle.
Mutta sitten näin kaikki arvostelut, testivideot jossa surfase lagitti aika pahasti. Kaikkista pahin oli kun microsohtin kotisivulla sen esitys videossa lagitti.
Ja tua hinta on ihan liian iso, olisin ostanut jos olisi ollut noin. 300. ja näppäimistö 122€ Huh huh.

Ei muuta kun uusi ipad pukinkonttiin.

fincooper

Näytön spekseissä oli muuten unohtunut mainita, että Pro-versio tulee FullHD-resoluutiolla ja 10:n pisteen multitouchilla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5. marraskuuta, 2012 @ 13:12

Kommentoi artikkelia