AMD A8-3500M APU: Llano saapuu kannettaviin

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Tehonkulutus ja akunkesto


Mainospuheissaan AMD on jaksanut kehuskella Llanojen parannetuilla virransäästöominaisuuksilla. Luonnollisesti olimme enemmän kuin kiinnostuneita päästä testaamaan onko PR-puheilla mitään katetta.

Ensimmäisenä testivuorossa on Tom’s Hardwaren oman pohjan, Andrew Kun, rakentama Real Life Usage -testi (RLU). Se on ohjelma, jonka avulla voidaan simuloida web-surffausta, Office-toimintoja ja DivX-elokuvan toistoa.
Testattavana oli kaksi kannettavaa, joiden akut ja ruutujen koot olivat erilaisia. Tasavertaisuuden nimissä eliminoimme edelliset muuttujat: siirsimme läppäreiden kuvat ulkoiselle näytölle ja mittasimme tällaisen järjestelmän tehonkulutuksen.Yllä olevan kaavion perusteella monet tekevät varmasti johtopäätöksen, että Llano kuluttaa Sandy Bridgeä vähemmän virtaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä Intelin suoritin pudottaa itsensä Llanoa useammin alemmille virrankulutustiloille, jolloin kokonaiskulutus prosessoreilla on jokseenkin sama.

Core i5-2520M:llä keskimääräinen kulutus web-surffauksen aikana oli 12,8 wattia, 17 wattia Office-käytössä ja 19,4 wattia elokuvatoistossa. A8-3500M:llä vastaavat luvut ovat 15,2 wattia, 16,3 wattia ja 19,5 wattia.
Alla tehonkulutuslukemat kun koneita rasitettiin astetta vaativammalla kuormalla:Yllä olevan graafin tulokset on saatu samanlaisella koejärjestelyllä kuin edellinenkin, eli käytimme ulkoista näyttöä. Suoritimme saman testin vielä Llano-kannettavan oman näytön ja akun kanssa. Läppärin akku kesti kaksi tuntia ja 12 minuuttia. Jos Intelin koneessa olisi ollut samanlainen akku, niin siinä virtaa olisi piisannut vain tunnin ja 22 minuuttia.

Tulos on häkellyttävä. Llanon avulla voit paitsi pelata 3D-pelejä pitempään kuin Sandy Bridgellä, mutta myös paremmilla grafiikoilla ja paremmalla FPS:llä. AMD on tehnyt kovan paluun mobiililaitteisiin.
Entäs sitten AMD:n puheet AllDay-akunkestosta? Sirujätti määrittelee koko päivän mittaisen akunkeston yli kahdeksana tuntina, kun Windows on idle-tilassa. Määritelmä on yksinkertainen, mutta jopa liian yksinkertainen. Kuka oikeasti käynnistää tietokoneensa aamulla, eikä koske siihen koko työpäivän aikana? Llanon todellinen virrankulutus on niin erinomainen, ettei sen mainetta kannattaisi pilata tällaisella PR-hötöllä.
Kokeilimme mihin testiläppärimme akku oikein venyy alhaisimmalla näytönkirkkaudella ja kevyellä rasituksella (dokumentin luku ja ajoittainen web-surffaus). Koneemme jaksoi olla pystyssä 7 tuntia ja 40 minuuttia. Lukema on aika päräyttävä, kyse on kuitenkin täysikokoisesta kannettavasta.

kommenttia 2

KalikoJak

Erittäin mielenkiintoinen artikkeli. :) Yllättävän paljon on vielä tekemistä ennen kuin nämäkään APU:t saavat täyden potentiaalinsa. Mutta toisaalta kun haluaa ympätä dual graphicit, ja hienoahan se on, niin on siinä varmaan tekemistä ajureiden kanssa. :p

Mutta ennen kaikkea hienoa AMD! minulta löytyy ainakin uskoa näihin tuotteisiin. :)

Seuraava läppärini taitaa olla kuitenkin syönyt trinityn koska sen verran hyvin porskuttaa vielä vaikka 3 vuotta vanha. ;)

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

BPVest

Tän testin poti olla kannettavista tietokoneista?

HandBrake CLI, MainConcept Reference v2, Autodesk 3ds Max 2010, Adobe Premiere Pro CS5, Adobe After Effects CS5, Cinebench, Blender, Adobe Photoshop CS 5

Testisoftat ainaki viittaa johonki ihan muuhun.

Want to get your a** kicked? Wear BritishPetroleumVest and have a trip in Mexico!
Toms Hardware: Näistä syistä niin ikävää kuin se onkin, alle 200 dollarin hintaluokasta ei löydy yhtään suosittelemisen arvoista AMD-prosessoria..

Kommentoi artikkelia