X58 vuonna 2010: USB 3.0 ja SATA 6Gb/s neljässä LGA 1366 -emolevyssä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Asus P6X58D-E



Varmasti lähes jokainen jonka teki mieli P6X58D Premiumia viime joulukuun julkaisun aikaan, mutta joutui haukkomaan henkeään nähdessään hintalapun, on kiinnostunut tarkastelemaan lähemmin uudempaa P6X58D-E:tä, josta puuttuu edeltäjäänsä nähden vain Express Gate -tuki, toinen verkkoliitin ja levyltä löytyvä reset-näppäin. Hinta taas on tippunut 300 dollarista 240 dollariin.



Pelkällä parin kympin panostuksella P6X58D-E onnistuu karistamaan halpojen komponenttien suurimmat heikkoudet verrattuna P6T:hen. Rahalla saa samalla myös muutamia parempia ominaisuuksia, eikä sudenkuoppia pahemmin löydy. Parantuneista ominaisuuksista 2-porttinen USB 3.0-ohjain ja 2-porttinen SATA 6 GB/s –ohjain saanevat ostajilta suurimman huomion.



P6X58D-E-emolevyltä löytyy yhteensä kolme x16-kokoista PCIe 2.0 –liitintä, jotka voidaan asettaa x16-x8-x8-tilaan kolmen näytönohjaimen tapauksessa. Yhden tai kahden näytönohjaimen tapauksissa leveydet ovat x16-x16-x1. Tämä on selvä etu verrattuna halvempaan P6T:hen, jossa ainoa mahdollinen konfiguraatio on x16-x16-x4.

Asuksen P6X58D-E ei ole kuitenkaan täysin ongelmaton tapaus, sillä halutessasi asentaa koneeseesi kolme näytönohjainta, tarvitset epästandardia muotoa olevan kotelon. Kolmen näytönohjaimen järjestelmä vie takapaneelissa niin paljon tilaa, että kotelosta tulisi löytyä yhteensä kahdeksan aukkoa ohjainkorteille, koska alimman kortin videoliitännät jäävät pellin taakse. Tämä on selvä askel taaksepäin verrattuna P6T-emolevyyn.

P6X58D-E ja sen kalliimmat edeltäjät pohjautuvat samaan piirilevyyn, mutta Asus on nyt kitsaillut komponenttien kanssa. Tämän johdosta emolevy ei tue Express Gatea ja kaksi USB-paikkaa on hävinnyt.
P6X58D-E:hen on yritetty hakea hakea modernia ilmettä jättämällä vanhanaikaiset sarja- ja rinnakkaisportit, paikka romppuasemalle ja Ultra ATA –liitin pois. Tästä tuskin koituu ongelmia, koska tehokasta konetta rakentavat harvoin haluavat luottaa vanhoihin ja hitaisiin komponentteihin.
Piirilevyltä voi löytää myös hienoisen suunnitteluvirheen, sillä kaksi SATA 3 Gb/s –liitintä on asennettu aivan alareunaan, jossa ne saattavat jäädä näytönohjaimen peittoon. Tämän voi ohittaa käyttämällä kaapeleita, joiden päät on taitettu 90° kulmaan.

BIOS-ominaisuudet

Asuksen pitkä kokemus ylikellottamisen saralta näkyy hyvin BIOSin kellottamisominaisuuksista, jotka löytyy helppokäyttöisen Ai Tweaker –valikon alta.


Prosessorin kerroinasetuksen ja komponenttien jänniteasetusten lisäksi BIOSin kautta voi muuttaa muistien jännitettä, signaalin amplitudia ja ajoituksia.


Useimpien kohdalla Asuksen tarjoamien muistien ajoitussäädöt menevät hieman yli tarpeen, mutta Asus on sijoitellut kaikkein tarpeellisimmat säädöt ylimmäisiksi. Asus helpottaa taakkaa antamalla mahdollisuuden jättää yksittäiset ajoitukset automaatti-asentoon.



Express Gaten puutteen vuoksi P6X58D-E:n omistajien on asennettava tarvittava SplashTop OS –ohjelmisto omalle kovalevylle. Muita ominaisuuksia ovat BIOSin päivittämiseen käytettävä Asus EZ Flash 2 GUI ja Asus O.C. Profile, johon voi tallentaa yhteensä kahdeksan eri BIOS-konfiguraatiota omine profiileineen.

Varustelu



P6X58D-E:n paketista löytyy kolmisuuntainen SLI-silta muiden välttämättömien asennustarvikkeiden lisäksi. SATA-kaapeleita tulee neljä kappaletta, joista kaksi on SATA 6Gb/s-liittimille tarkoitettu.

Kommentoi artikkelia