X58 vuonna 2010: USB 3.0 ja SATA 6Gb/s neljässä LGA 1366 -emolevyssä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Hyvät liitännätMaaliskuu 2010 oli puolijohdeyritys Intelin julkaisujen kohdalla aika, jolloin kuusiytiminen Core i7-980X –lippulaivamalli näki päivänvalonsa. Se oli hyvää aikaa tutustua uudemman kerran LGA 1366 –pohjaisiin laitteisiin. Tällä kertaa otimme tarkasteluumme neljä uutta X58 Express –piirisarjaan pohjautuvaa emolevyä, joiden kaikkien yhdistävänä lisäpiirteenä on, että niissä nitoutuvat USB 3.0 ja SATA 6GB/s –liitännät yhteen huippusuorituskykyä tarjoaviksi levyiksi.

Usein hoettu fraasi “uudempi parempi" ei välttämättä ole paikkansa pitävä kun kysymyksessä on prosessorikannat. Esimerkkeinä huippukokoonpanoihin suunnattu ja Intelin Nehalem-arkkitehtuurin myötä vuonna 2008 julkaistu LGA 1366 –kanta ja vuotta myöhemmin valtavirralle suunnattu LGA 1156. Iästään huolimatta jälkimmäisen kohdalla ei osattu ottaa huomioon kaikkia tulevaisuuden tarpeita, jotka taas vanhemmassa isoveljessä oli otettu.

Sittemmin kauppojen hyllyille on alkanut ilmestyä USB 3.0 ja SATA 6 GB/s –laitteita ja vaatimukset emolevyjä kohtaan ovat lisääntyneet. LGA 1366 –alustojen etuna on niistä löytyvä PCIe 2.0 –väylä, jota tarvitaan tiedonsiirrollisista syistä sekä USB 3.0 ja SATA 6 Gb/s –liitännöille. Tästä huolimatta markkinat ei ole suhtautunut lämpimästi Intelin huippualustoihin.

LGA 1156 –alustojen vikana voidaan oikeutetusti pitää PCIe 2.0 –väylän puutetta. Useimmat pelaajat eivät ole varmastikaan innostuneita uhraamaan yhtäkään kuudestatoista prosessorilta lähtevästä 5 Gb/s -dataväylästä näytönohjaimelta erillisen dataohjaimen käyttöön. Kaiken lisäksi Intelin P55-, H57- ja H55-piirisarjojen PCIe-väylät toimivat ainoastaan 2,5 Gb/s –siirtonopeudella, aiheuttaen näin selvän pullonkaulan järjestelmään.

Toiset emolevyvalmistajat yrittivät luoda keinotekoisen tuen USB 3.0:lle ja SATA 6 Gb/s:lle varastamalla väyliä näytönohjaimelta ja toiset siltasivat neljä väylää kahdeksi, jolloin saavutettiin PCIe 2.0:aa vastaava väylänopeus, mutta asiaan perehtyneet ihmiset varmasti tietävät, että purkkaviritysten sijaan todellinen teho saavutetaan vain aidolla toisen sukupolven PCIe-tuella.


X58-piirisarjasta löytyy 36 PCIe 2.0 –väylää, joista 32 on omistettu näytönohjainten käyttöön ja loput neljä muihin käyttötarkoituksiin. Näitä muita tarkoituksia ovat 5,0 Gb/s USB 3.0 ja SATA 6Gb/s (maks. kuitenkin 5.0 Gb/s) liitäntöjen tarjoaminen. Tämä ei kuitenkaan riittänyt poistamaan Intelin kurimusta, vaan tarvittiin uutta huippuprosessoria kampeamaan Intel taas tolpilleen huippuluokassa. Apu tuli kuusi viikkoa myöhemmin kuusiytimisen Core I7-980X:n muodossa.


Nyt kun ihmiset ovat tulleet uusiin aatoksiin ja X58 tehnyt toisen tulemisen, niin on aika katsoa mitä uusilla X58-pohjaisilla emolevyillä onkaan tarjota.

Kommentoi artikkelia