Viisi tietoturvavinkkiä Microsoft-tilin käyttöön

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 3 kommenttia

Kannattaa panostaa Microsoft-tunnuksen salasanaanJos käytät Gmailia Microsoft-tiliin liitettynä sähköpostina, tarvitset taas yhden salasann varsinaisen Microsoft-tilin luomiseen. Ikävä kyllä tässäkin kohtaa pätevät Microsoftin salasanarajoitukset eli enimmäispituus on vain 16 merkkiä eikä tarjolla ole kaksivaiheista tunnistusta. Turvallisuutta voi kuitenkin parantaa muutamilla salasana valinnassa käytetyillä periaatteilla:

  • Käytä hyödyksi kaikki tarjolla olevat 16 merkkiä. Salasana voisi olla pidempikin, mutta 16 on selvästi parempi kuin 14 tai 15.
  • Yhdistele salasanaan kolme tai jopa enemmän sanoja. Vielä tehokkaampi keino on aloittaa lyhyellä lauseella (ylempänä kuvatulla tavalla), mutta käyttää salasanassa vain kaksi tai kolme ensimmäistä kirjainta jokaisesta sanasta. Se estää tehokkaasti sanalistoihin perustuvat hyökkäykset, mutta salasana säilyy kohtalaisen helposti muistettavana.
  • Käytä numeroita tai erikoismerkkejä salasanan keskellä mieluummin kuin lopussa. Salasanat aloitetaan usein isoilla kirjaimilla ja erikoismerkit säästetään loppuun, mikä tekee niiden arvaamisesta helpompaa.


Viimeisen neuvon pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta tutkimusten ja kokemusten mukaan näin ei välttämättä kuitenkaan ole. Käytä uniikkeja salasanoja. Mitä useammassa paikassa käytät samaa salasanaa, sitä haavoittuvaisempi se on. Vaikka se ei vaikuttaisikaan suurelta ongelmalta, kannattaa lukea mitä Microsoftin SkyDrive- ja Hotmail-palveluiden parissa työskennellyt johtaja kertoo salasanoista.

Kun saamme listan jostain vuotaneista salasanoista, tarkastamme ensiksi löytyykö listalta meidän palveluissamme käytettyjä tunnuksia ja salasanoja. Tarkistus tapahtuu täysin automaattisesti ja turvallisesti ilman, että ihmiset varsinaisesti lukevat listaa. On suorastaan yllättävää, miten usein erityisesti julkisesti levinneet listat ovat täyttä roskaa ilman yhtäkään osumaa. Silti osumiakin löytyy, keskimäärin 20 prosenttia salasanoista vastaa meidän palveluistamme löytyviä salasanojen ja käyttäjätunnusten yhdistelmiä.
Microsoft Program Manager Eric Doerr

Toisin sanoen siis Microsoftille päätyneistä listoista yksi viidestä samasta käyttäjänimestä käyttää myös samaa salasanaa. Siihen lukuun ei vielä sisälly samat salasanat eri käyttäjänimillä, joita löytyy todennäköisesti huomattavasti enemmän. Doerrin mainitsemiin lukuihin eivät myöskään sisälly Windows 8 -käyttäjät, joiden määrä on kasvanut huimaa vauhtia lokakuisen julkaisun jälkeen.

kommenttia 3

Lumikki

Paras turva on olla käyttämättä typeriä asioita eli siirtää yksityisyyttään internettiin.

Pallero20

Aika aspergerit ohjeet, en noudata vitsilläkään

Labratoria

Gmailin hehkutus on edelleen ärsyttävää, en käytä enkä aio käyttää sitä!

Kommentoi artikkelia