Viisi AMD 890FX-pohjaista emolevyä vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Biostar TA890FXE


Biostar lisää tarjoa kilpailua ylikellotusemolevyjen alemmassa hintaluokassa. Se ei lähde kilpailemaan ominaisuusluettelon pituudessa, vaan promotoi tuotettaan raakojen tuloksien valossa. Noin 140 dollarin hintalapulla varustettu TA890FXE on jopa kymmenen prosenttia halvempi kuin ASRockin tämänkertainen kilpailija.


Voimannäyttö ylikellotuksessa ja hinnassa ei tule ilman kompromisseja, sillä ostajan on luovuttava toivomuksistaan USB 3.0:aa ja ylimääräistä eSATA-ohjainta kohtaan. Takapaneelista löytyvä yksi eSATA-portti tulee piirisarjaan integroidusta SATA 6Gb/s ?ohjaimesta, jolloin sisäisiä portteja on vain viisi kappaletta.


TA890FXE:n punaiset x16-pituiset liittimet ovat rajoitettu nopeuksille x1 ja x4. Biostar on sijoittanut nelikaistaisen liittimen aivan liian lähelle täysverisiä x16-liittimiä, jolloin tilaa ei jää kolmannelle kaksipaikkaiselle näytönohjaimelle. Siispä useampaa näytönohjainta kaavailleet käyttäjät joutuvat etsimään käsiinsä yksipaikkaisen ohjaimen. Kahden kaksipaikkaisen näytönohjaimen CrossFireen tulee myös jäähdytysratkaisullinen ongelma, kun näytönohjaimet ovat turhan liki toisiaan.

Diagnostiikkanäyttö sekä virta- ja reset-painikkeet on sijoiteltu alhaalle etureunaan, josta ne on mukavan helppo tavoittaa. Samaan kulmaan on sijoitettu kolme USB-paikkaa. Käyttäjäystävällinen suunnittelu loppui siihen kun etupaneelin audio- ja FireWire-paikat löytyvät alhaalta takareunasta.

TA890FXE:n etu on sen hinta, mutta suurin todellinen pettymys on kuitenkin 3-pinnisten tuuletinpaikkojen puute. Useissa koteloissa on usein enemmän kuin kaksi tuuletinta, joiden käyttämiseen yleensä hyödynnetään emolevyn automaattisia tuulettimen ohjaimia.

BIOS-ominaisuudet

Biostarin T-sarjan BIOS-valikot tarjoavat ominaisuuden, jolla voi ottaa käyttöön tehtaalla pois käytöstä otetut ytimet tiettyjen X2- ja X3-prosessoreiden tapauksessa. Lisäksi BIOSista löytyy asetukset sekä automaattiseen että manuaaliseen ylikellottamiseen.


Alivalikoista ensimmäisenä on luetteloitu ?Over Voltage Configuration" , jota seuraa ?CPU FID/VID Control". Näistä VID-säädöt ovat tarkempia (25 mV) ja laajempia (0?1,55 V). Näillä asetuksilla prosessorin ytimen jännite voi nousta kolmeenkin volttiin.


Yksi alivalikko on kokonaisuudessaan pyhitetty kahden HyperTransport-väylän säädöille.

Muistien yksittäiset ajoitukset voi säätää manuaalisesti tai jättää tilaan ?automaattinen". TA890FXE tukee Intelin XMP:tä.


Ylikellotuskonfiguraatioille on varattu kymmenen muistipaikkaa, ja ne säilötään BIOS ROMille.

Varustelu


TA890FXE:n mukana toimitetaan vähiten kaapeleita, mutta CrossFire-siltoja toimitetaan kaksin kappalein. Emolevy kuitenkin vain tukee vain kahta kaksipaikkaista näytönohjainta, joten neljännestä SATA-kaapelista olisi ollut enemmän hyötyä kuin toisesta CrossFire-sillasta.

Kommentoi artikkelia