Viisi AMD 890FX-pohjaista emolevyä vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Asus Crosshair IV Formula


Asuksen viimeisin Republic of Gamers ?sarjan (RoG) emolevy Crosshair IV Formula tarjoaa kaksiporttisen USB 3.0 -ohjaimen. Emolevyltä löytyy myös RoG-eksklusiiviominaisuuksia, kuten RoG Connect, jolla voidaan muokata kohdekoneen BIOS-asetuksia toiselta koneelta USB-linkkiä käyttäen ja häiritsemättä Crosshair IV Formulassa päällä olevia ohjelmia.


Ylikellottajat kehräävät kahdeksan PWM-tyyppisen tuuletin paikan, levyn virta- ja reset-painikkeiden, Asus Go Button ?ylikellotusprofiilimuuttajan, Turbo Key II ?ylikellotusohjelmiston, Core Unclocker ?painikkeen ja ProbeIT-jännitedetektoreiden perään.


Pelaajat joutuvat kuitenkin hieman pettymään. Vaikka emolevyltä löytyy neljä PCIe 2.0 ?liitintä, niin niihin on mahdollista asentaa vain kolme kaksipaikkaista näytönohjainta. Kolmannen ja neljännen liittimen väliin ei jää tarpeeksi tilaa neljännelle kaksipaikkaiselle ohjaimelle. Tähän ratkaisuun on jouduttu päätymään northbridgen ylisuuren jäähdytysritilän takia, mikä vie tilaa ylimmäiseltä liittimeltä.

Kolmen näytönohjaimen CrossFire-konfiguraatio sopii mainiosti seitsenpaikkaiselle ATX-kotelolle. Jäähdytyksellisesti järkevämpi ratkaisu olisi luopua yhdestä näytönohjaimesta ja tyytyminen kahteen. Toinen PCIe-liitin lainaa kaistaa kolmannelta jos suurempaa kaistaa vaativa kortti on siihen asennettu. Tällöin kaistaleveydet muuttuvat automaattisesti tilasta x16-x1-x16 tilaan x16-x8-x8.

Asus tarjoaa sen premium-luokan emolevyissä suurenmäärän vaiheita prosessorin virransyöttöön, mutta RoG-mallistossa ollaan tyydytty vähempään mutta laadukkaampaan.

SB850-southbridgepiiriä ja vanhaa JMB363 ATA ?ohjainta peittää suurella RoG-logolla varustettu jäähdytysritilä. Southbridgen kuusi SATA 6Gb/s ?porttia osoittavat eteenpäin, joka parantaa näytönohjainten asettelua, mutta heikentää kaapeleiden kytkentää. JMicronin JMB363 SATA/Ultra ATA ?ohjain käyttää kaistanaan yhtä PCIe 1.1 ?väylää ja tarjoaa yhden sisäisen ja yhden ulkoisen SATA-portin. Asiakasryhmänsä huomioiden Asus on jättänyt suosiolla pois JMicronin piirin mahdollistamat Ultra ATA- ja FDD-paikat. Tuloksena on myös selvempi yleisilme.

Crosshair IV Formula on yksi harvoista AMD-emolevyistä, joissa on ?korjattu" DIMM-slottien järjestys niin, että dual-channel -ominaisuus saadaan asettamalla muistit parittomiin ja parillisiin paikkoihin (saman värisiin). Järjestely tuo lisää ilmatilaa muistien välille, mikä parantaa ylikellottuvuutta.

BIOS-ominaisuudet
Crosshair IV Formulan BIOS sisältää muutaman valmiin ylikellotusprofiilin ja emolevy osaa tehdä oman ylikellotus- ja vakaustestit itse Turbo Key II ?painikkeen ollessa aktivoituna. Kokeneempien käyttäjien tosin kannattaa tutustua BIOSin tarjoamiin laajoihin ylikellotusmahdollisuuksiin.


RoG-sarjan emolevyjen ylikellotusominaisuudet löytyy Extreme Tweaker ?valikon alta, josta löytyy säädöt taajuuksille, kertoimille ja jännitteille.


DRAM Timing- ja Drive Strength ?alivalikoiden alta löytyy kattavat säädöt. Jälkimmäisessä vielä säädöt kanavakohtaisesti.


Tallennustilaa löytyy kahdeksalle ylikellotusprofiilille, jotka voidaan ottaa käyttöön vielä BIOSin nollaamisenkin jälkeen.

Varustelu

Crosshair IV Formulan asennuspakkaus edustaa perinteistä korkeamman hintaluokan emolevyn varustelutasoa. Kuudesta SATA-kaapelista kaksi on varattu SATA 6 Gb/s-laitteille. Kotelotarra, RoG Connect ?kaapeli, SATA-tagit ja eSATA/USB-yhdistelmäpaikka lisäävät emolevy viehätysvoimaa.

Kommentoi artikkelia