Viisi AMD 890FX-pohjaista emolevyä vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Loppupäätelmät


Asus oli ykkönen suurimmassa osassa testejä, kun MSI:n tarkimmat jännitesäädöt siivittivät sen ykköseksi ylikellotuksessa. Mutta miten nämä kaksi sitten oikein suoriutuivat?


Päivän suurin yllätys on Gigabyten voitto Asuksesta, vaikka jälkimmäisen etuna oli 0,35 prosenttia suuremmat vakiokellot. Sitten pitäisi ottaa hintapolitiikka ja muut seikat huomioon.

Ylikellotustestien aikana huomasimme useimpien emolevyjen jännitteet hypähtivät 1,440 voltista 1,456 volttiin eli rikkoivat meidän 1,45 voltin rajamme. Myöhemmin selvisi, että Biostar olisi voittanut ylikellotuksen jos olisimme pitäneet rajana 1,46 volttia. TA890FXE on joukkion halvin emolevy noin 140 dollarin hintalapullaan. Tiukan budjetin kellottajien kannattaa siis pitää silmällä tätä emolevyä, jollei pidä USB 3.0 ?tekniikkaa vielä välttämättömänä.

Muutamalla lisädollarilla saisi ASRockilta 155 dollarin arvoisen 890FX Deluxe3 ?emolevyn. Siitä löytyy käyttäjäystävällisempi CrossFire-ratkaisu ja siitä löytyy ainoana emolevynä USB 3.0 ?tuki. Romppuasemaa tarvitsevat huomaavat myös, että ASRockin levy on halvin, josta löytyy paikka asemalle.
Gigabyte selviytyi suorituskykymittauksista voittajana, vaikka sen standardista ylipursuava pituus tarvitsee kotelolta vähintään kahdeksan lisäkorttipaikkaa. Kahden näytönohjaimen omistajien on etsittävä vieläkin järeämpää 9-paikkaista koteloa (jos näytönohjaimet ovat paksuudeltaan kaksi lisäkorttipaikkaa). 10-paikkaisen kotelon omistajien kannalta 240 dollarin hintainen 890FXA-UD7 on varmasti paras mahdollinen alusta neljän näytönohjaimen kokoonpanolle.

Ne joilta ei kuitenkaan löydy kovin erikoista koteloa, mutta haluavat asentaa kuitenkin neljä näytönohjainta CrossFireX-tilaan, niin heidän kannattaisi suunnata katseensa MSI:n 200 dollarin hintaiseen 890FXA-GD70-emolevyyn. Neljän näytönohjaimen konfiguraatio vaatii kotelolta kahdeksaa lisäkorttipaikkaa, mutta tällaiset kotelot ovat huomattavasti yleisempiä kuin edellä mainitut kotelojärjestelmät. Positiivisena puolena MSI:ssä on se, että se kyllä mahtuu tavalliseen ATX-koteloon, kunhan luopuu haaveistaan neljästä näytönohjaimesta. Muitakin myönnytyksiä MSI:n ostajien pitää tehdä Gigabyteen verrattuna. Esimerkiksi luopuminen yhdestä eSATA- ja yhdestä SATA-väylästä. Ostajan pitää myös niellä viisivaiheinen virransyöttöjärjestelmä, joka kuinkin on tarpeeksi tehokas tyydyttämään ylikellottajien tarpeet.

HC-kellottajat voivat melkolailla huoletta laittaa Crosshair IV Formulan listansa kärkeen. Vaikkei ko. emolevy voittanutkaan meidän perukellotustestiä, niin se näyttääkin kyntensä vasta suuremmilla kelloilla ja nestetyppijäähdyksellä, sillä emolevy tukee suurempia virtoja ja jännitteitä kuin kilpailijansa. Pitää myös muistaa Asuksen tarjoama RoG Connect ?ominaisuus, joka on suunniteltu säätöjen muuttamiseen lennosta. Tavanomaisimpia säätöjä voi säätä lennosta Go Button ?ominaisuuden avulla, eikä se tarvitse toista tietokonetta rinnalleen. ProbeIT taas helpottaa jännitteiden vahtaamista. Jännitteiden tasaamiseen Asus on käyttänyt kymmenen erityislaadukasta kondensaattoria perusosien sijaan. Niin hienolta kuin tämä kaikki kuulostaakin, niin Crosshair IV Formulan tapauksessa on kohdattava kylmät tosiasiat. Se ei ole yhtä joustava lisäkorttien suhteen ja liitännät eivät ole ihan sen tasoisia kuin 230 dollarin emolevyltä voisi odottaa.

Kommentoi artikkelia