Testissä Sony Xperia Z2 -tabletti

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Järjestelmä ja sovellukset

Sony on muokannut Androidin käyttöliittymää maltilla ja pääosin hyvällä maulla, mistä ehkä osin johtuukin laitteen sulava toimivuus. Ulkoasu on samaa kauraa kuin yhtiön muissakin viimeisimmissä mobiililaitteissa.Alasvetovalikoita löytyy tavanomaisen yhden sijasta kaksi: toinen ilmoituksille, ja toinen pikakomennoille, kuten kirkkauden ja yhteyksien säädöille. Mukana on myös Stamina-tila, jolla laitteen akkua voidaan tarvittaessa säästää poistamalla verkkoja käytöstä ja sulkemalla taustatehtäviä.


Perinteisten kuvakkeiden ja widgettien asettelu aloitusnäyttöihin on tehty suhteellisen yksinkertaiseksi ja toimivaksi sivulla näkyvien valikoiden avulla.

Näppärä ominaisuus on Throw-toiminto, jonka avulla voi langattomasti toistaa sisältöä erilaisissa ulkoisissa laitteissa kuten televisioissa ja kaiuttimissa, jotka ovat DLNA-yhteensopivia.

Harmittavaa kyllä tabletti ei tarjoa aivan kaikkea mitä toivoa saattaa. Esimerkiksi jaetun ruudun tilaa useamman ohjelman ajamiseksi samaan aikaan ei löydy. Toki laitteen omia pienoisohjelmia (esimerkiksi laskin, kaukosäädin, selain ja ajastin) voidaan ajaa omassa ikkunassaan, mutta kolmannen osapuolten sovellusten kohdalla tämä ei onnistu. Pienten ruutujen liikuttelu ja järjestely onnistuu kuitenkin mukavasti ja tarvittaessa käynnissä olevan pienoisohjelman voi pyyhkäistä pikkukuvakkeeksi ruudun alareunaan pois tieltä. Pienoisohjelmia voi ajaa myös muiden ohjelmien päällä, mikä on näppärää.


Sony tarjoaa laitteen mukana muutamia omia sovelluksiaan, joista varmasti laitteen hankkiville tärkeimpiä ovat Sonyn muihin palveluihin liittyvät, kuten erilaiset PlayStation-sovellukset, kuten PlayStation Mobile. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi Sony Select, joka tarjoilee oikotien muutamiin valikoituihin sovelluksiin, sekä Sosialife Uutiset, josta voi seurata, mitä maailmalla tapahtuu. What’s New -sovellus puolestaan tarjoilee uutta ladattavaa niin pelien kuin muunkin sisällön saralta.


Sony on myös pannut mukaan omat sovelluksensa kuvien ja videoiden katseluun (”Albumi” ja ”Videot”). Nämä ovat tarjolla valmiiden vaihtoehtojen rinnalla, eikä niiden käyttö ole pakollista. Esiasennettuja sovelluksia ei voi kuitenkaan kokonaan poistaa laitteesta.

Kommentoi artikkelia