Testissä Sony Xperia Z2 -tabletti

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Android-markkinat alkavat olemaan hyvin ruuhkaisia niin puhelinten kuin tablettikoneidenkin suhteen. Uusia malleja tulee kymmeniltä eri toimijoilta jatkuvasti ja välillä on vaikea löytää seasta niitä helmiä, joihin itse haluaisi rahansa mieluiten laittaa. Valmistajien on vaikea erottua massasta, kun massaa on niin paljon.

Sonyn Xperia Z2 -tabletista jaksoin kuitenkin olla etukäteen hieman innoissani, sillä Xperia Z2 -puhelin on saanut loistavia arvioita ja Puhelinvertailunkin testin perusteella kyseessä on yksi parhaista Android-puhelimista, joita kaupasta on mahdollista hankkia. Tarkoituksena oli siis selvittää, pystyykö Z2-tabletti omassa genressään vastaavaan suoritukseen.


Tekniset tiedot ja muotoilu

Mitat: 172 x 266 x 6,4 mm
Paino: 439 g
Järjestelmä: Android 4.4 KitKat
Näyttö: 10,1” TFT LCD, 1920 x 1080
Järjestelmäpiiri: Snapdragon 801, 2,3 GHz neliydinsuoritin, Adreno 330 GPU
Muisti: 3 GB RAM
Tallennustila: 16 GB + microSD-paikka
Kamerat: Pääkamera 8,1 MP / etukamera 2,2 MP
Akku: 6000 mAh
Yhteydet: 4G LTE (micro-SIM), Bluetooth 4.0, Wi-fi 802.11a/b/g/n/ac

Teknisten tietojen perusteella ei voi vielä vetää kamalan tarkkoja johtopäätöksiä, mutta suuntaviivoina numeroarvoja tietysti on käytettävä. Paperilla Sony Xperia Z2 on lähes samalla viivalla markkinoiden johtavien tablettien kanssa. Näytön tarkkuus on kuitenkin ”vain” Full HD -tasoa, joten siinä Xperia jää terävimmästä kärjestä. 10,1 tuuman näyttökoon myötä tarkkuudeksi jää 224 PPI.

Prosessorina on Qualcommin neliytiminen Snapdragon 801 (MSM8974AB), joten senkin puolesta tabletti voidaan luokitella alan kärkipäähän. RAMia laitteeseen on pantu varsin kelvolliset 3 Gt ja koko paketti on vielä kääräisty IP58-tason suojauksella varustettuun kuoreen, joka on erottuva ja tyylikäs. Alkuasetelmat ovat siis vähintäänkin lupaavat!Sonyn tabletti erottuu mukavasti massasta hieman kulmikkaalla ja hyvin ohuella kuorellaan, jonka pinta on sileä ja eleetön. Tabletin reunoilla kulkevat metalliset koristeet luovat hyvän pohjan muutoinkin laadukkaalle ulkomuodolle. Tabletin takakannessa on jonkinlainen värillinen pinnoite, joka tuntuu hieman maalatulta, eikä aivan tavanomaiselta muovilta. Valitettavasti tämä tuo mukanaan todennäköisesti saman ongelman joka aiemmassa Xperia-tabletissa oli niin ikään, eli pinnoite alkaa ajan myötä (jopa varsin äkkiä) kulua ja mennä etenkin reunoilta varsin ikävän näköiseksi. Parin viikon testin aikana laite nyt toki vielä pysyi priimakunnossa eikä pinnoitteen kanssa ollut ongelmia, joten tämä on nyt vain spekulaatiota kunnes toisin todistetaan.

Xperia Z2 oli ainakin vielä julkaisuhetkellään Sonyn oman ilmoituksen mukaan maailman ohuin tabletti, eikä paksuutta olekaan siunaantunut kuin 6,4 millimetriä. Se on jopa vähemmän, kuin Samsungin juuri julkaisemissa Galaxy Tab S -tableteissa, jotka ovat 6,6 milliä paksuja.

Etupuolella ei perinteiseen tapaan ole kuin näyttö ja etukamera. Näytön ympärillä on melko paksut mustat kehykset sekä ylhäällä että etenkin reunoilla. Niiden avulla saa toki laitteesta tukevamman otteen, mutta ulkomittoja olisi mielestäni mieluummin ollut tärkeää saada vähän pienemmäksi. Kompaktius on aina myyntivaltti mobiililaitteissa.


Vasemmassa reunassa on lähes Sonyn tavaramerkiksi muodostunut pyöreä pieni virtapainike sekä sen alla äänenvoimakkuudensäätö. Molemmat nappulat ovat riittävästi koholla ja löytyvät sormella helposti, toisin kuin monen kilpailijan tableteissa. Paikka vasemmassa reunassa on myös suhteellisen looginen, kun siinä kohdin tablettia pitävä käsi on jo valmiina muutenkin.

Laitteen yläreunasta löytyvät korttipaikat sekä micro-USB-liitin asianmukaisten suojalirpakkeiden alta, sekä IR-valo kaukosäädintoimintoja varten. Oikea reuna on jätetty koskemattomaksi ja alareunassa on vain magneettinen liitin lisälaitteille, kuten telakoille.

Kommentoi artikkelia