Testissä Radeon HD 7950: millaisen vastuksen tarjoaa GeForce GTX 580?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

XFX R7950 Black Edition ja ylikellotus


XFX oli valmistautunut huolella tämän päivän julkaisuun ja lähetti meille jo etukäteen yhtiön R7950 Black Edition -ohjaimen, joka eroaa AMD:n referenssimallista monilta osin.Ensimmäiseksi havaitsimme, että kortti ei perustu AMD:n referenssipiirilevyyn. Lisäksi XFX:n jäähdytysjärjestelmä eroaa täysin AMD:n referenssimallista. Ympäripuhaltavan ja takaa ilmaa poistavan tuulettimen sijaan kortissa käytetään XFX:n omaa "Double Dissipation" jäähdytystä. Se perustuu kahteen alaspäin puhaltavaan tuulettimeen, jotka jäähdyttävät alumiiniripoja, joiden avulla osa ilmasta ohjautuu ulos kotelon takaosasta.

XFX ei myöskään käytä AMD:n referenssin kellotaajuuksia. Kortti toimitetaan tehtaalta kellotettuna 900 MHz:n ytimen osalta ja 1375 MHz:n muistien osalta, mikä on kohtuullinen korotus verrattuna referenssin 800/1250 asetuksiin.Halusimme testata XFX:n omaa jäähdytysjärjestelmää sekä piirilevysuunnittelua ja kellotimme korttia niin paljon kuin mahdollista AMD:n Overdrive-järjestelmää käyttäen. Loppupeleissä kortti saavutti vakaan 1025 MHz:n nopeuden ytimen osalta ja 1425 MHz muistien osalta.

Kuten alla olevista taulukoista näkyy, kellotuksen avulla kortti saavuttaa perusasetuksilla toimivan Radeon HD 7970 -ohjaimen.

Ylikellotustien lisäksi halusimme tietysti tietää tarkemmin XFX:n tekemien muutosten vaikutuksesta tehonkulutukseen, lämpötiloihin sekä äänentasoon ja asetimme kaiken oletusasetuksiinsa testien ajaksi.

XFX:n pakkauksen mukaan R7950:n kaksoistuuletus laskee melutasoa ja lämpötiloja. Erittäin mielenkiintoista on kuitenkin myös se, että lepotilan tehonkulutus tippuu 7 watilla verrattuna perusasetuksilla toimivaan Radeon HD 7950 -ohjaimeen ja pidempiaikaisen lepotilan tehonkulutus 8 watin verran.

R7950:n BIOS:n aikainen testiversio sisälsi aggressiiviset tuulettimen nopeussäädöt, jotka pudottivat kuormituksen aikaiset lämpötilat 75 asteesta 68 asteeseen. Lopullinen ohjelmistoversio kuitenkin käyttää löysempiä asetuksia, jotka madaltavat äänentasoa, mutta myös luovuttavat matalampien lämpötilojen osalta. Uudella ohjelmistolla lämpötila nousikin 75 asteeseen Metro 2033 -pelin testijakson 10 kierroksen ajamisen jälken.
Lepotilassa XFX:n R7950 kuitenkin laskee lämpötilaa kahdella asteella verrattuna AMD:n referenssiin.

Lisäksi matalammat lämpötilat eivät aiheuta äänentason kasvamista. Lepotilassa XFX:n ohjain aiheuttaa kuiskauksen tasoisen 37,3 dB(A) äänen metrin päästä mitattuna, mikä on sama tulos kuin AMD:n omalla versiolla.
Kuormituksessa uudistunut ohjelmisto muuttaa kaksi äänekästä tuuletinta AMD:n referenssiä hiljaisemmaksi ratkaisuksi. Yhtiön mukaan halukkaille on edelleen tarjolla aggressiivisemmat asetukset tarjoava ohjelmistoversio.

Kommentoi artikkelia