Testissä Radeon HD 7950: millaisen vastuksen tarjoaa GeForce GTX 580?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Tesselaatiosuorituskyky ja äänen ulostulot


Tesselaatio

Mielestäni HAWX 2 -pelin testisekvenssi on hyvä keino ohjainten tesselaatiosuorituskyvyn mittaamiseen, sillä tesselaatio voidaan haluttaessa myös ottaa pois päältä ja olen aiemmin nähnyt miltä pelin geometria todellisuudessa näyttää pelkkinä rautalankamalleina.

AMD ei pitänyt HAWX 2 -pelin käytöstä testeissä niihin aikoihin, kun Radeon HD 5870 oli vielä yhtiön lippulaivamalli. Radeon HD 6800 -sarja paransi Radeon-ohjainten suorituskykyä ylettömän tarkan geometrian käsittelyssä jo kohtuullisen paljon ja 6900-sarja pärjäsi vielä sitäkin paremmin.





Tuloksista näkyy, miten Radeon HD 7900 -sarjan suorituskyky ei ole absoluuttisesti mitattuna erityisen hyvällä tasolla HAWX 2 -pelissä. HD 7950 jää jälkeen Nvidian GeForce GTX 570:lle sekä tesselaatiolla että ilman.
Tässä tapauksessa me emme kuitenkaan ole ensisijaisesti kiinnostuneita suoranaisista ruudunpäivitysnopeuksista. Meitä kiinnostaa enemmänkin se, miten paljon tesselaation käyttö vaikuttaa kunkin kortin suorituskykyyn verrattuna ilman tesselaatiota ajettaviin testeihin.



Tässä tilastossa Radeon HD 7900 -sarja ottaa johtopaikan, kun ohjaimet säilyttävät 82 prosenttia suorituskyvystään verrattuna ilman tesselaatiota ajettuun testiin. Se on enemmän kuin mikään Nvidian kortti ja 10 prosentin parannus edellisen sukupolven lippulaivaan verrattuna.

Äänen ulostulot
AMD oli ensimmäinen valmistaja, joka tuki HD-äänen kuten Dolby TrueHD - ja DTS-HD Master Audio -formaattien streamausta ohjaimissaan. Aiemmin äänen dekoodauksen hoiti DVD:tä toistava sovellus, joka puolestaan lähetti PCM-muotoisen 16-bittisen/48 kHz:n äänen HDMI-liitännän kautta vahvistimelle. Blu-ray sen sijaan mahdollistaa jopa 24-bittisen tarkkuuden ja 96 kHz:n näytteenottotaajuuden. Eron havaitseminen on erittäin epätodennäköistä, mutta niille jotka haluavat hyödyntää laitteistonsa kaiken mahdollisen potentiaalin, tällä saattaa olla väliä.

Radeon HD 7950 on tietysti liian high-end-kortti useimpiin HTPC-kokoonpanoihin. Se on liian pitkä, sen TDP on liian korkea ja se pitää liikaa melua rasituksessa. Siitä huolimatta testasin sitä omassa kotiteatterikokoonpanossani vain todetakseni, että bitstreaming-ominaisuus toimii Radeon HD 7900 -sarjassa ihan yhtä hyvin kuin aiemmissa kahdessa sukupolvessakin (sovelluksena toimi CyberLinkin PowerDVD 11).



Emme valitettavasti voineet testata ihan kaikkia kortin ääniominaisuuksia kuten erillistä digitaalista useamman pisteen ääntä, sillä testilaboratoriostamme ei löydy kaiuttimilla varustettuja näyttöjä. Silti AMD:n useampaa erillistä äänivirtaa tukeva ajuriympäristö näyttäisi olevan tarjolla.

Kommentoi artikkelia