Testissä Radeon HD 7950: millaisen vastuksen tarjoaa GeForce GTX 580?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

CrossFire ja SLI: Tehonkulutus ja äänentaso


TehonkulutusErikoista kyllä kaksi Radeon HD 7970 -ohjainta kuluttavat jopa hieman vähemmän tehoa lepotilassa kuin kaksi Radeon HD 7950 -mallia. Siitäkin huolimatta pääasia on se, että ne kuluttavat vähemmän tehoa kuin mikään muu korttien yhdistelmä.

Tehonkulutusta voidaan verrata esimerkiksi kahteen GeForce GTX 590:n, jotka kuluttavat huimat 84 wattia enemmän kuin pari Radeon HD 7970 -ohjaimia pelkästään Windowsin työpöydän esittämiseen!

Jos vertailet tämän sivun ja edellisen sivun tuloksia, niistä näkyy miten molemmat 7900-sarjan CrossFire-kokoonpanot kuluttavat saman verran tehoa lepotilassa kuin yhden kortin kokoonpanot. Syy siihen on tämä:Kuvassa takimmainen kortti laskee PCI Express 3.0 -väylänsä nopeudet 1.1-version tasolle tehoa säästääkseen ja samalla etummainen kortti sammuu kokonaan.Tämän avulla tulokset paranevat entisestään kun näytöt sammutetaan. Radeon HD 7950 ja 7970 pudottavat CrossFire-kokoonpanojensa kulutuksesta vielä kuusi wattia lisää.Sen lisäksi, että Radeon HD 7970 ja 7950 päihittävät neljään GPU:n perustuvat ohjaimet Metro 2033 -pelissä, ne ovat myös kaksi energiatehokkainta ohjainta, jotka voidaan parittaa useamman GPU:n kokoonpanoihin.
Ja se tarkoittaa nimenomaan kuormitusta. Aiemmissa tuloksissa on jo nähty miten paljon parempia ne ovat lepotilassa. Jos laskisimme näiden korttien hyötysuhdetta verrattuna mihin tahansa muihin Nvidian tai AMD:n kortteihin, ne päihittäisivät kilpailijansa totaalisesti. Suorituskyky wattia kohti on yksi tärkeimpiä vertailulukuja.

MetulasoRadeon HD 7900 -sarja näyttää taas vahvuutensa lepotilan hiljaisena melutasona. Nvidian kortit ovat lähes yhtä hiljaisia ja vaikka Radeon HD 6990 tulee viimeiselle sijalle, ei sekään muodosta suurempaa ääntä lepotilassa.Niin kauan kuin emolevy sallii CrossFire- tai SLI-kokoonpanon kasaamisen vähintään yhden täyden käyttämättömän korttipaikan päähän toisistaan, melutaso ei muodostu suuremmaksi ongelmaksi ainakaan testikäytössä olevassa pelikoneessamme.

AMD käyttää pääosin sivuille puhaltavaa tuuletinta, joka poistaa kuuman ilma kotelon takaa ja se onkin mielestämme paras ratkaisu.

Ainut erikoinen tulos on Radeon HD 6990, joka on itse asiassa hiljaisempi quad-CrossFire-tilassa kuin pelkkää yhtä korttia käytettäessä. Suhteellisen yksinkertainen selitys löytyy silti GPU-Z:n avulla, joka kertoo 6990-parin kuormituksen jäävän Metro 2033 -testissä vain 60 - 80 prosentin väliin kun esimerkiksi kaksi GeForce GTX 590 -ohjainta tekee työtä täydellä teholla.

Olettaisimme erotuksen johtuvan siitä, että alustalle aiheutuva ylimääräinen kuormitus on suurempi, mikä rajoittaa suorituskykyä. Se selittää myös sen, miksi yksi 6990 päihitti 7970:n 2560x1600 tasolla, mutta kaksi 7970-ohjainta päihittää kaksi 6990-ohjainta samalla resoluutiolla.

Kommentoi artikkelia