Testissä Radeon HD 7950: millaisen vastuksen tarjoaa GeForce GTX 580?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Vuotta myöhemmin: mahtava vaihtoehto GeForce GTX 580:lle


AMD:n entisen johtajan Rick Bergmanin kehittämä sweet-spot-strategia oli yhtiön näytönohjainosaston kannalta tehokas tapa kilpailla suorituskyvyssä ja tehonkulutuksessa. Strategia on kuitenkin täysin riippuvainen tehokkaasti toteutetusta kahden GPU:n näytönohjaimesta, jolla voidaan kilpailla markkinoiden ylimmästä segmentistä. Sen suhteen on ollut ongelmia, kuten esimerkiksi CrossFire-skaalautuvuuden toteutuksessa sekä peliprofiilien kehittämisessä useamman GPU:n kokoonpanoille ja viimeisimpänä kuumana käyvät ja äänekkäät kortit kuten Radeon HD 6990.

Siirtyminen 28 nanometrin valmistusprosessiin tulee todennäköisesti auttamaan AMD:tä tämän sukupolven kahden GPU:n kortin suunnittelussa ja voimme vain toivoa, että yhtiössä kiinnitettäisiin tällä kertaa enemmän huomiota ääniominaisuuksiin.

Radeon HD 7950:n hyvä suorituskyky Nvidian GeForce GTX 580:n verrattuna ei ole erityisen vaikuttavaa, kun otetaan huomioon kilpailevan kortin ikä. Silti joiltain osin AMD:n Radeon HD 6950 on erittäin onnistunut. Laskentateho on kasvanut merkittävästi edelliseen sukupolveen (sekä kilpailijaan) verrattuna. Tehonkulutuksen suhteen kehitellyt uudet innovaatiot helpottavat elämää monella tapaa, kun toinen (ja ilmeisesti myös kolmas ja neljäs) näytönohjain sammuvat kokonaan lepotilassa. Myös CrossFire-skaalautuvuus vaikuttaisi olevan erittäin hyvällä tasolla heti julkaisusta lähtien. Näiden ominaisuuksien avulla AMD:n toisiksi tehokkain kortti onnistuu erottumaan edukseen Nvidian tarjonnan selkeimmästä kilpailijasta.

Onko Tahitilla siis kaikki hyvin? Ei sentään. Emme saaneet esimerkiksi laitteistokiihdytettyä videon enkoodausta toimimaan lainkaan käyttämällä yhtä johtavista videosovelluksista siitäkään huolimatta, että saimme käyttöömme vielä julkaisemattoman sovellusversion, joka tukee VCE-ominaisuutta. Käytännössä siis AMD:n ajurit eivät vielä edes kuukausi Radeon HD 7970:n julkaisun jälkeen tue laitteistokiihdytyksen käyttöä. Lisäksi huolimatta suorastaan jäätävistä lepotilan lämpötiloista, Radeon HD 7950:n jäähdytysjärjestelmä pitää rasituksessa kovempaa meteliä kuin kahden GPU:n GeForce GTX 590.

Loppujen lopuksi Radeon HD 7950:n suosion tulee määrittämään sen hinta (Toim. huom: joka siis asettuu 450 dollarin tietämille) sekä todellisuudessa myyntiin tulevien ohjainten määrä ennen sitä hetkeä, kun Nvidia pystyy vastaamaan takaisin. AMD:n valikoimista löytyy tällä hetkellä yksi yhden GPU:n kortti, joka on selvästi parempi kuin Nvidian paras ehdokas ja toinen kortti, joka on erittäin vertailukelpoinen Nvidian huippukortin kanssa. Jos haluat vieläkin lisää suorituskykyä, ainoat vaihtoehdot ovat tällä hetkellä vain Radeon HD 6990 tai GeForce GTX 590, enkä henkilökohtaisesti edelleenkään välitä kummastakaan kortista.

Halvimmat GeForce GTX 580:t maksavat tällä hetkellä noin 470 dollaria, kun taas Radeon HD 7970:n hinta on hiipinyt 10 dollarilla ylöspäin aina 560 dollariin. Maksaisin mielelläni 10 - 20 dollarin lisähinnan AMD:n uudesta Radeon HD 7950 -ohjaimesta, vaikka jo paremman laskentatehon sekä pienemmän tehonkulutuksen perusteella. Mutta haluaisin myös laitteistokiihdytetyn videon toimivan, jotta voisin tarkistaa millaisia nopeuslisiä VCE voisi tuoda tullessaan.

Jää siis nähtäväksi saako AMD kortin koko potentiaalin käyttöön ennen kuin sille ilmaantuu houkuttelevampia haastajia. Jos näin käy, niin hintoja vertailemalla Radeon HD 7950:n ja GeForce GTX 580:n välinen valinta tulee olemaan erittäin helppo.

Alkuperäinen artikkeli: AMD Radeon HD 7950 Review: Up Against GeForce GTX 580
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini, Tom's Hardwaren maailmanlaajuinen vastaava päätoimittaj

Kommentoi artikkelia