Testissä neljä 3 TB kiintolevyä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Mikä 3 TB kiintolevy on paras?


Koska neljä testiasemaa on suunnattu erilaisiin käyttötarkoituksiin, yhden selkeän voittajan valitseminen ei ole välttämättä paras ratkaisu.

Jos matala tehonkulutus ja hiljainen äänentaso ovat tärkeitä ominaisuuksia, sekä Hitachin että Western Digitalin vähävirtaiset asemat ovat hyvä valinta. Ne keskittyvät saavuttamaan tasapainon tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä laskemalla pyörimisnopeutta. Tästä johtuen kumpikaan ei voita erityisiä palkintoja suorituskykynsä suhteen.

Testien perusteella Western Digitalin Caviar Green WD30EZRS ei käynnistyslevynä tai pelikäytössä riko mitään nopeusennätyksiä, mutta se suoriutuu tehtävistään hyvin pelkkänä tallennustilana käytettynä. Se voisi sopia hyvin esimerkiksi NAS-palvelimeen.

Hitachi Deskstar 5K3000 onnistuu tasapainottamaan suorituskyvyn ja tehonkulutuksen vielä hienoisesti tehokkaammin saavuttaen paremman suorituskyvyn wattia kohti. Se sopii ominaisuuksiensa puolesta erinomaisesti esimerkiksi isoihin tallennusratkaisuihin.

Enemmän suorituskykyä kaipaaville tarjolla on Hitachi Deskstar 7K3000 ja Seagate Barracuda XT ST33000651AS. Niiden nopeus syntyy yksinkertaisimmillaan jo suuremmasta pyörimisnopeudesta. Suorituskykyä on kasvatettu tehonkulutuksen hinnalla.

Suuremmissa tallennusratkaisuissa Hitachin asemalla on etulyöntiasema, sillä se tarjoaa lähes saman suorituskyvyn pienemmällä tehonkulutuksella. Mikään testin kiintolevyistä ei kuitenkaan sovellu ominaisuuksiensa puolesta palvelinkäyttöön.

3 TB asemien hankinta ja harkittavat asiat

Pelkkien nopeustestien lisäksi 3 TB kokoista asemaa hankittaessa on syytä ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja. Käyttöjärjestelmän käynnistämiseen käytetty perinteinen MBR-osio ei tue kuin enintään 2,2 teratavun kokoisia kiintolevyjä. Jos haluat asentaa käyttöjärjestelmän 2,5 TB tai 3 TB kiintolevylle, se on alustettava GPT-muotoon (GUID Partition Table) ja lisäksi emolevyltä vaaditaan tukea UEFI-käynnistykselle. UEFI ei kuitenkaan ole vielä yleistynyt erityisen laajasti peruskoneissa, joten sekä käyttöjärjestelmän että laitteiston tuki on syytä tarkistaa ennen isomman kiintolevyn hankintaa. 3 TB kokoisen aseman käyttäminen pelkkänä varastotilanakaan ei ole itsestäänselvyys, vaan riippuu käyttöjärjestelmän tuesta.

Kolmen teratavun asemat ovat edelleen premium-hinnoiteltuja, kuten on tapana uusimmalla ja hienoimmalla tekniikalla. Jos koneesi vaatii paljon tallennustilaa, kannattaa harkita kahta 2 TB kokoista asemaa, joissa hinta gigatavua kohti muodostuu huomattavasti huokeammaksi

kommentti 1

juhaa2

WD kaviaarin liitännän nopeus taulukossa ???
Miksi ei uudempi kaviaari ollut mukana EZRX
miksi ei WD Greeni EARX ole mukana (tai edes edellinen malli EARS)

Nää on vanhentuneita levyjä melkein kaikki ... milloin tulee testiin 1TB / kiekko levyt ???

t. JA.

Kommentoi artikkelia