Testissä Asus Vivo Tab Smart: mobiilimpi kuin kannettava, työpöydästä tinkimättä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Suorituskyky


Windows-tabletteja löytyy useammissa eri teholuokissa, joiden suorituskyky riippuu laitteen sisältä löytyvästä prosessorista. Hitaimpia ja halvimpia ovat Windows RT -laitteet, jotka perustuvat vähävirtaisiin ARM-suorittimiin. Windows 8 Pro -järjestelmän sisältävistäkin laitteista löytyy eroja. Halvemmat mallit perustuvat Intelin Atom Z2760 -suorittimeen ja kalleimmassa luokassa käytetään Intelin Core-sarjan suorittimia. Tehokkaimmissa malleissa kasvaa suorituskyvyn lisäksi laitteiden koko, kun prosessori tarvitsee enemmän jäähdytystä ja isomman akun. Peruskäyttäjän kannalta Atom-pohjaiset tabletit tarjoavat hyvän kompromissin ominaisuuksien, suorituskyvyn sekä laitteen paksuuden osalta.

Asuksen Vivo Tab Smart kuuluu juuri jälkimmäiseen luokkaan kaksiytimisellä 1,8 GHz:n taajuudella toimivalla Atom-prosessorillaan. Prosessori tukee Intelin Hyper-Threading-tekniikkaa eli käyttöjärjestelmä näkee neljä loogista ydintä, mikä parantaa moniajon sujuvuutta. Clover Trail -alustaan kuuluu PowerVR SGX 545 -näytönohjain. RAM-muistia on tarjolla kaksi gigatavua.

Atom-pohjaiset tabletit muistuttavat suorituskykynsä puolesta hieman jo lähes unholaan painunutta miniläppäreiden laiteluokkaa. Absoluuttinen suorituskyky on onneksi miniläppäreiden ajoista kasvanut, mutta edelleenkin hinnan ja koon vuoksi suorituskyvyssä on tehty uhrauksia. Silti Atom-pohjaiset tabletit suoriutuvat perustehtävistään hyvin. Vivo Tab Smart pyörittää Windows 8:n uutta käyttöliittymää sulavasti ja myös työpöytäkäytössä käyttö on miellyttävää.

Vaikka tehokkaaseen työpöytäkoneeseen tottuneelle hidas prosessori näkyy satunnaisesti kevyenä tahmaamisena, Vivo Tab Smart suoriutuu moniajostakin yllättävän hyvin. Laite ei pahastu, vaikka päällä olisi tekstinkäsittelysovellus (LibreOffice), useampi selainikkuna, Spotify soittamassa musiikkia, resurssienhallinnan ikkunoita sekä vielä Windows 8 -tyylinen Twitter-sovellus pinnattuna ruudun sivuun. Laitteistokiihdytyksen ansiosta edes taustalla pyörivä Full HD -laatuinen Youtube-video ei saa Vivo Tab Smartia kyykkäämään. Kaikesta hehkutuksesta huolimatta esimerkiksi Photoshop kannattanee jättää asentamatta tabletille.

Vaikka Photoshopia olisikin valmis pyörittämään alitehoisella laitteella, niin iso sovellus ei välttämättä mahtuisi edes 64 gigatavun muistilla varustettuun tablettiin, varsinkin, jos muistiin haluaa tallentaa vielä muutaman kuvankin. Testilaitteen 64 gigatavusta käyttäjälle jää runsaat 14 gigatavua, mikä tarkoittaa, että muistia on joko laajennettava microSD-kortilla tai käytettävä pilvipalveluita isompien tiedostomäärien säilömiseen.

Yhteenvetona suorituskyvystä voidaan todeta, että työpöytäpuolella teho riittää hyvin kevyeen toimisto- ja kotikäyttöön ja uusi käyttöliittymä on omiaan perinteisempään tablet-käyttöön.

kommentti 1

tataka

acer w510 omistaneena sanoisin että aika ruusuisen kuvan annatte clover trail atomin tehoista. työpöytä tökkii, full hd youtubevideot ei toimi windows ui explorer eikä chrome, firefox eikä edes unity pelit toimi(ja core duon integroitu näyttis riittää siihen)

suosittelen kaikkia odottamaan seuraavan sukupolven atom ja rt tabluja, koska niissä toiminta tulee olemaan huomattavasti parempaa.

ja nykyinen clover trail atom on parempi kuin tegra 3/qualcommin tuplaydin adreno 225:llä ja käyttökokemuksen ero kapenee varmaan tegra 4 ja bay trailin mutta tuleva atomissa sama käyttökokemus, sama hinta n. ja n. sama akkukesto, mutta kaikki perusjutut toimii.

Kommentoi artikkelia