Testissä Asus Vivo Tab Smart: mobiilimpi kuin kannettava, työpöydästä tinkimättä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Käyttöjärjestelmä


Vivo Tab Smart sisältää täyden Windows 8 -järjestelmän työpöytineen. Se tukee siis uusien Windows 8 -sovellusten lisäksi kaikkia vanhoja Windows-sovelluksia. Windows 8 Pro -järjestelmä tekee Vivo Tab Smartista potentiaalisen korvaajan kannettavalle tietokoneelle, kun tarkoituksena on tehdä muutakin kuin surffata netissä ja katsoa videoita.


Perus työpöytäkäytössä paljon kritiikkiä osakseen saanut Windows 8 on tabletissa kuin kotonaan. Pienen totuttelun jälkeen Windows 8:n uuden käyttöliittymän ohjauseleet tuntuvat luonnollisilta eivätkä laatikkokäyttöliittymä tai koko ruudun sovellukset aiheuta päänsärkyä toisin kuin työpöytäkäytössä. Toisaalta Windows 8 Pro -järjestelmän kaksijakoinen luonne sekä koko konseptin lievä keskeneräisyys tulee hyvin esille, kun kaikkia laitteen säätöjä ei pysty tekemään uuden asetusvalikon kautta, vaan on turvauduttava perinteisen työpöydän ohjauspaneelin apuun. Pienten ikonien ja valikoiden tökkiminen sormella on kohtalaisen turhauttavaa puuhaa, eikä tabletin käyttäjää pitäisi pakottaa työpöydälle ilman näppäimistöä ja hiirtä.

Kuten kaikki 16:9 kuvasuhteeseen perustuvat tabletit, myös Vivo Tab Smart on kätevin käytettynä vaakatasossa ja siihen käyttöliittymäkin on sovitettu. Yksi Windows 8:n kätevistä ominaisuuksista on mahdollisuus rajoitettuun moniajoon myös tablet-näkymässä. Ruudulle voi sovittaa kaksi sovellusta näkymään vierekkäin. Toiminto sopii erityisen hyvin esimerkiksi pikaviestimen tai sosiaalisen median viestien seurantaan kun samalla käyttää nettiselainta.

Windows 8:n uudelle käyttöliittymälle löytyvien sovellusten määrä on vielä rajallinen, mutta tarjonta kasvaa koko ajan ja ainakin tärkeimmät perussovellukset ovat jo tarjolla. Lisäksi Windows 8 Pro -laitteissa valikoimaa täydentävät työpöytäsovellukset, joiden miellyttävään käyttämiseen ei kuitenkaan riitä välttämättä pelkkä kosketusnäyttö.

Yksi Windows 8:n etuja pitäisi olla sen pilvikeskeisyys eli kunhan työpöydällä, kannettavassa ja tabletissa löytyy Windows 8, laitteiden välillä vaihtamisen pitäisi olla helppoa dokumenttien ja kuvien seuratessa perässä SkyDrivessa. Lisäksi tarjolla on mahdollisuus synkronoida järjestelmien ulkoasu, nettisivuille tallennettavat salasanat sekä muita asetuksia eri laitteiden välillä. Periaatteessa synkronointi toimii hyvin, mutta täyden hyödyn saamiseksi olisi siirryttävä kokonaan Microsoftin ekosysteemiin niin pilvitallennuksen, toimistosovellusten kuin sähköpostinkin myötä. Lisäksi omien kokemusteni perusteella Microsoft-tilin tunnistautuminen takkuaa välillä, eikä tietokonetta ole välttämättä helppo määrittää luotetuksi, jolloin esimerkiksi kiintolevyn sisältö olisi tarkasteltavissa etänä.

Microsoft tarjoaa Windows RT -laitteissa ilmaisen version Office-paketista, joka on optimoitu kosketuskäyttöön. Windows 8 Pro -tableteissa Office ei kuitenkaan kuulu hintaan, vaan tarjolla on pelkkä 30 päivän ilmainen kokeiluaika.

kommentti 1

tataka

acer w510 omistaneena sanoisin että aika ruusuisen kuvan annatte clover trail atomin tehoista. työpöytä tökkii, full hd youtubevideot ei toimi windows ui explorer eikä chrome, firefox eikä edes unity pelit toimi(ja core duon integroitu näyttis riittää siihen)

suosittelen kaikkia odottamaan seuraavan sukupolven atom ja rt tabluja, koska niissä toiminta tulee olemaan huomattavasti parempaa.

ja nykyinen clover trail atom on parempi kuin tegra 3/qualcommin tuplaydin adreno 225:llä ja käyttökokemuksen ero kapenee varmaan tegra 4 ja bay trailin mutta tuleva atomissa sama käyttökokemus, sama hinta n. ja n. sama akkukesto, mutta kaikki perusjutut toimii.

Kommentoi artikkelia