Arvostelussa: Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Artikkelin kirjoittaja: Janne Yli-Korhonen

Ohjelmisto: Android 10 + One UIOhjelmisto on tuttua Samsungia. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 10, jonka päällä on Samsungin One UI 2 -käyttöliittymä. Laitteessa siis toimii koko käyttöjärjestelmän laajuinen tumma tila sekä eleisiin pohjautuva navigointi. Navigoinniksi voi toki valita myös perinteisemmän kolmen painikkeen taktiikan.

Ohjelmistoa on muutamasta kohdasta hiottu paremmin sopimaan isommalle näytölle. Viimeksi käytettyjen sovellusten listalla näkyy samaan aikaan kuusi sovellusta. Vaakatasossa käytettäessä ilmoituspalkki tulee siitä kohtaa näkyville, josta sormen pyyhkäisee.

Käyttöjärjestelmä tuntuu toimivan sulavasti, mutta taas toisaalta vaakatasossa käytettäessä animaatiot tuntuvat välillä hieman hitailta. Tämä saattaa kuitenkin olla enemmän Androidin ongelma kuin Samsungin.

Lisäksi enemmän Androidin ongelma tablettien kohdalla on sovellukset, sillä läheskään kaikki Google Play -sovelluskaupasta ladattavat sovellukset eivät osaa hyödyntää isoa näyttöä. Parhaiten isoa näyttöä hyödyntävät pelit ja videosovellukset.

Aloitusnäytön vasemmalta puolen löytyy Samsung Daily, joka yrittää tarjota muun muassa mielenkiintoista luettavaa. Ominaisuuden saa myös pois päältä nipistämällä näyttöä, jolloin pääsee käsiksi aloitusnäytön asetuksiin.

Yksi hyödyllinen lisä on moni-ikkunapalkki, josta pääsee nopeasti käsiksi haluamiinsa sovelluksiin ja avaamaan kaksi sovellusta vierekkäin. Kahden sovelluksen käyttäminen on tehokas tapa ottaa enemmän irti isosta näytöstä. Useimmat sovellukset tukevat tätä ominaisuutta.

Laitteesta löytyy Samsung Kids -tila, jossa lapset pääsevät käsiksi rajoitettuun määrään sovelluksia. Samsung Kids -tilassa lapset voivat vaikkapa piirtää ja pelata pelejä. Tilan päivittäisen ruutuajan voi myös määrittää.

Laitteen latautuessa saa käyttöön Päivän ohjelma -tilan, jolloin näyttö on koko ajan päällä näyttäen ajan, sään, kalenterin ja siitä pääsee myös käsiksi musiikkiin.

S Pen -kynälle löytyy myös muutama toiminto. Näytölle ilmestyy irrallinen kuvake, jolla saa avattua Ilmakomento-valikon. Valikon kautta pääsee käsiksi vaikkapa muistiinpanoihin, näyttökirjoitukseen tai oikeastaan mihin tahansa haluamaansa sovellukseen.


Kommentoi artikkelia