Pikatestissä Sony Xperia Z3 Tablet Compact – höyhenenkevyt joka paikan mobiililaite

Artikkelin kirjoittaja: Juha Tuppi | 4 kommenttia

Näyttö

Xperia Z3 -tabletin näytöstä ei juuri ole pahaa sanottavaa – 1920 x 1200 pikselin resoluutio noin 283 PPI:n pikselitiheydellä on mielestäni täysin riittävä tämän kokoluokan laitteelle. Sony hehkuttaa näytön yhteydessä hyödyntämiään TRILUMINOS- ja Live Colour LED -teknologioita, jotka perustuvat kirkkaiden, tasaista valoa antavien LED-valojen käyttöön, ja joiden pitäisi tarjota aidommat värisävyt. Teknologisten innovaatioiden ansiota tai ei, Xperia Z3 -tabletin värikylläisyys ja terävyys onnistuvat todella miellyttämään silmää. Valmistaja myös kehuu laitteen näyttöä "Sonyn kaikkien aikojen kirkkaimmaksi näytöksi" – en lähtenyt erikseen mittailemaan näytön kirkkautta, mutta todettakoon, että se suoriutui esimerkillisesti muun muassa suorassa auringonvalossa, eikä juurikaan menettänyt luettavuuttaan tai katseltavuuttaan. Lisäksi IPS-näytön ansiosta näytön tarkkuus ja värit säilyivät erinomaisina katselukulmasta riippumatta.

Käyttökokemus

Googlen Android 4.4.4 -käyttöjärjestelmäversio ja Sonyn käyttöliittymä tarjosivat sulavan ja nopean käyttökokemuksen. Sovellukset sekä aukesivat että toimivat nopeasti ja esimerkiksi nettisurffailu Chrome-selaimella oli miellyttävän vaivatonta. Näytön yläreunasta vedettävä ilmoituskeskus oli sekin muuttanut muotoaan kompaktimpaan suuntaan: koko ruudun täyttävän ikkunan sijaan esille putkahti pieni laatikko, joka kattoi hädin tuskin kolmannesta näyttötilasta. Samoin kuin Xperia Z3 Compact -älypuhelimessa, ilmoituskeskuksen tiedot oli jaettu kahteen ikkunaan, joista toisessa näytettiin ilmoitukset ja toisessa pika-asetukset. Jako on luultavasti tehty selkeyttä silmällä pitäen, mutta henkilökohtaisesti muutos tuntuu turhalta. Sony tosin on helpottanut asiaa pyyhkäisykontrolleilla: yhdellä sormella alas vedettäessä näytön yläreunasta aukeaa ilmoituskeskus ja kahdella sormella vedettäessä puolestaan pika-asetukset.

Tabletin keveyden, kompaktin koon ja 4G-tuen ansiosta laite kulki mukanani näppärästi takin povitaskussa paikkaan kuin paikkaan. Testimielessä korvasin myös älypuhelimeni päivän ajaksi tabletilla: suurempia ongelmia sijaistuksen kanssa ei tullut, vaikkakin puhelin on kyllä edelleen kätevämpi laite puheluita puhuttaessa. Laitteen äänentoisto nappikuulokkeiden kautta kuulosti ainakin näin maallikon korvaan erinomaiselta niin musiikkia kuunnellessa kuin puheluita puhuttaessakin. Testatessani puhelua kaiuttimen kautta keskustelukumppani toisessa päässä tosin valitteli äänen kaikumista, mutta tämä saattoi johtua myös puheluympäristön akustiikasta, sillä ongelma ei toistunut kotona nappikuulokkeita käyttäessä.

Ainoa tilanne, missä laitteen keveys tuntui aiheuttavan ongelman, tuli vastaan ottaessani kuvia ulkona tuulisella säällä. Pystysuunnassa pideltynä tabletti tuntui lähtevän tuulen mukaan, ja kuvanvakaimesta huolimatta tarkkojen kuvien ottamisesta tuli turhan haastavaa. Ongelma toki ratkesi osittain kääntämällä laite vaakatasoon, jolloin siitä sai tukevamman otteen, mutta tämä taas asetti rajoituksia kuvan rajaamiselle. Tabletilla pystysuunnassa kuvatessa kosketusnäytön kapeat kehykset tuntuivat myös aiheuttavan yllättävän ongelman: kamerasovellus ei nimittäin pariin otteeseen rekisteröinyt laukaisimen painallusta ruudulta. Syypääksi osoittautui lopulta peukaloni lihas, joka oli ilmeisesti osittain näytön päällä ja näin sotki laitteen kosketuksentunnistusta. Lisäksi tabletin mattapintainen selkämys tuntui luistavan etenkin kuivissa käsissä, joten laitteen pitelyyn piti kiinnittää toisinaan erityisesti huomiota.

kommenttia 4

RekookeR

Kiitos artikkelista.
Tuohan olisi ihan loistava laite, jos sen saisi Applen softalla. Painokin alkaa jo olla siedettävällä tasolla, tosin odottelen mieluusti niitä mangapokkarin painoisia joita voi käyttää sit sängys.

-Reko

hannibal_pjv

No jopas. Sony tuntuu tekevän tällä hetkellä kovin oivia vempeleitä!
Kunhan vain malttaisivat mielensä malliston koon kanssa, eivätkä lähde tekemään miljoonaa eri varianttia, niin kuin eräät muut valmistajat.

Tonza64

Originally posted by RekookeR:
Kiitos artikkelista.
Tuohan olisi ihan loistava laite, jos sen saisi Applen softalla. Painokin alkaa jo olla siedettävällä tasolla, tosin odottelen mieluusti niitä mangapokkarin painoisia joita voi käyttää sit sängys.
Itseäkin alkoi kiinnostaa tämä kyseinen tabletti vielä kun voi käyttää PlayStation 4. Näyttönä. Yhdyn sanomaasi,vielä kun olisi iOS. Omistan New iPad with Retina Displayn (Tunnetumpi iPad 4) ja onhan se painava laite, mutten ole vaihtamassa ennen kuin tableteilla on jotain uutta tarjottavaa.

Ketola

Quote:
Sony tosin on helpottanut asiaa pyyhkäisykontrolleilla: yhdellä sormella alas vedettäessä näytön yläreunasta aukeaa ilmoituskeskus ja kahdella sormella vedettäessä puolestaan pika-asetukset.

Näyttää itseasiassa toimivan OnePlussassa samalla tavalla. En tuota tiennytkään. Olen vain avannut ilmoitukset pyyhkäisemällä vasemmalta puolelta ja pika-asetukset pyyhkäisemällä oikealta puolelta kellon päältä. Tämä onkin paljon näppärämpi tapa!

Jari Ketola
Administrator
http://www.AfterDawn.com

Kommentoi artikkelia