Parhaat SSD-asemat: Heinäkuu 2012

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

SSD-asemien hinnat ovat tippuneet viime aikoina tasaista tahtia, ja saavuttaneet €/Gt-rajapyykin, jota monet ovat odottaneet. Tällä hetkellä markkinoilla on monia erinomaisia vaihtoehtoja, joilla on omat vahvuutensa. SSD-asemien luotettavuus on ollut kuitenkin kuluneen vuoden aikana suuri kysymysmerkki, ja muun muassa Sandforce-kontrolleriin perustuvilla SSD-levyillä on ollut paljon ongelmia. Muutkaan valmistajat eivät ole säästyneet ongelmitta, ja jopa Intelin asemista löytyi bugeja.

Selvää on kuitenkin se, että SSD on tällä hetkellä paras päivitys, mitä koneeseen voi tehdä. Käyttöjärjestelmän ja usein käytettyjen ohjelmien asentaminen SSD-levylle nopeuttaa koneen käyttöä huomattavasti enemmän kuin astetta uudempi suoritin, tai muutama gigatavu lisää keskusmuistia. Käynnistyslevyksi riittää helposti jo 64 Gt SSD, mutta kannattaa ottaa huomioon, että 128 Gt SSD-levyillä on todennäköisesti parempi €/Gt-suhde. Lisäksi pienemmät SSD-levyt ovat hitaampia kuin suuremmalla kapasiteetilla varustetut vastaavat mallit. SSD-asemissa on sisällä erillisiä NAND flash-muistipiirejä, jotka toimivat rinnakkain, joten mitä enemmän niitä on, sitä helpompaa on hyödyntää rinnakkaisuudesta saavutettavaa lisänopeutta.Tällä hetkellä parhaita ostoksia ovat siis 128 Gt ja 256 Gt asemat. SSD-asemien kokoluokissa on kuitenkin jonkin verran vaihtelua valmistajien välillä, joten niitä saattaa löytyä myös esimerkiksi 120 Gt tai 240 Gt kokoisina. 256 Gt SSD-levyjen hinnat ovat tippuneet viime aikoina eniten, ja niitä saa jo halvimmillaan 200 euron tuntumaan. Tällä hetkellä 512 Gt asemat alkavat olla jo järkevällä tasolla verrattuna pienempiin kokoluokkiin, mutta 400 euroa 512 Gt tallennustilasta on jo melko paljon, joten kannattaa harkita tarkkaan tarvitseeko todella paljon nopeaa tallennustilaa, vai kannattaisiko ennemmin hankkia pienempi SSD ja perinteinen 1-3 teratavun mekaaninen kiintolevy.

Uutta SSD-asemaa hakiessa ensimmäisenä tulee tietysti etsiä parasta €/Gt-suhdetta, mutta mitä eroavaisuuksia eri valmistajien asemien välillä on? Yleisenä ohjenuorana voidaan sanoa, että uuden sukupolven SSD-asemien käytännön nopeuserot ovat pieniä, ja suurimmat erot löytynevätkin lähinnä kirjoitusnopeuksissa, jotka eivät välttämättä ole SSD:n päätehtävä.

Käynnistysasemana SSD:n tärkeimpiä ominaisuuksia on nopea satunnaislukunopeus, ja poikkeuksetta kaikki uudet SSD-levyt suoriutuvat tästä tehtävästä sen verran tasaisesti, että eroja on vaikea huomata normaalikäytössä. Siksipä valintaa tehdessä kannattaa ottaa huomioon valmistajien antamat takuut, ja SSD-asemassa käytetyn muistityypin elinikä.

Tässä artikkelissa nostamme esille useita hyviä valintoja eri hinta- ja kokoluokista. SSD-asemien hintojen tippuessa nopeaan tahtiin kannattaa siis pitää mielessä, että tilanne saattaa muuttua melko nopeasti. Odotettavissa ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi mitään järisyttävää muutosta SSD-asemien nopeuksissa lähiaikoina, joten nyt jos koskaan on hyvä aika hankkia SSD koneeseen.

kommenttia 3

Xtrim

Tämäkin kuuluisi kyllä ehdottomasti listaan:

http://www.jimms.fi/tuote/P-SSD2S120G3-BLK


sam49

Noiden SSD:ssä käytettyjen piirien kirjoituskertamääristä olisi mukava saada luotettavia tietoja. Seurasin aihetta aikoinaan ja käsittääkseni vieläkin SSD-levyn voi tuhota aika nopeasti, jos siihen kirjoittaa liian usein satunnaisiin paikkoihin. Olen katsellut RAM-piireistä kasattuja SSD:tä, mutta niitä ei taida enää olla markkinoilla. Varmaan staattisista CMOS-RAM piireistä saisi kasaan kohtuullisen hintaisen systeemilevyn vaikka PCI:n kautta. Siinä olisi pohjoisen (Oulun) pojille hyvä kehitysprojekti ensi talveksi.

AhKeefas

Antiikkinen artikkeli näin lokakuussa

Kommentoi artikkelia