Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 1

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Ilmankierto: alaspäin puhaltavien jäähdyttimien käyttö


Alaspäin puhaltavat tuulettimet

AMD:n ja Intelin prosessoreiden mukana toimitettavat jäähdytyssiilit eivät ole erityisen tehokkaita, koska niiden ilmavirta ei ole linjassa minkään kotelotuulettimen ilmavirran kanssa. Ne puhaltavat suoraan alas emolevylle. Emolevylle puhaltaessaan ne kuitenkin viilentävät myös hieman emolevyn virransyöttöä, mutta sen hyödyt verrattuna muutoin heikompaan jäähdytystehoon ja korkeampaan melutasoon ovat kyseenalaisia. Olemme havainneet, että erityisesti AMD:n tarjoamat jäähdyttimet ovat heikkotasoisia. Ne liikuttavat hädin tuskin tarpeeksi ilmaa pitääkseen 125 watin prosessorin viileänä ja tuulettimen korkeat kierrosnopeudet aiheuttavat melutason nousun epämiellyttäville tasoille.

Kuten millä tahansa jäähdytysjärjestelmällä, kokoonpanon muut komponentit kuten kotelo ja sen tuulettimet vaikuttavat paljon lopputulokseen, kun käytetään alaspäin puhaltavia jäähdyttimiä.Yllä oleva kone ei kierrätä ilmaa tarpeeksi tehokkaasti. Kotelosta ei löydy takatuuletinta ja näytönohjain estää lämmön luonnollista johtumista ylöspäin.Tämä on jo parempi. Tässä kokoonpanossa jopa prosessorin mukana toimitettu jäähdytin tarjoaa riittävää tehoa.Ilmankierron parantaminen sivutuulettimella

Monesti halveksuttu sivutuuletin on itse asiassa usein järkevä valinta, kun käytetään alaspäin puhaltavaa tuuletinta. Sen avulla sivupaneelista tuleva ilmavirta osuu suoraan prosessorin jäähdyttimen ilmanoton puolelle ja kylmästä ilmasta on paljon hyötyä myös muille komponenteille:

Sivutuulettimeksi kelpaa joko yksi iso, hidas ja hiljainen tuuletin kuten LC-Power Titus -kotelossa?? tai voit asentaa kylkeen useamman 120 mm propellin kuten Enermaxin Hoplite-kotelossa:

kommenttia 2

myllis

Quote:
Koska tietojen turvaamiseksi ja asemien kestävyyden parantamiseksi lämpötilaa ei kannata päästää yli 30 asteeseen
Väärää informaatiota. Todennäköisyydet kovon hajoamiseen kasvaa oikein reilusti, jos noinkin viilenä käy. Oikea suositus on 40-45 astetta.

Solonen

Mielenkiintoinen artikkeli. Itse hommasin Coolmaster HAF 932 kotelon ihan vain ilmansiirron takia, ja olen ollut tyyytyväinen. Kotelo takaa helpon tyskentelyn ison kokonsa ansiosta ja johdot saa piilotettua ilmavirran tieltä kotelon ja emolevyn väliin. Prosessorituulettimena pyörii Coolink Corator DS, ihan vain hyvän hinta ja tehosuhteensa takia. Ylikellotettu prosessori ei pääse lähellekkään kriittisiä lämpötiloja tuon kanssa.

Kommentoi artikkelia