Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 1

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Mikä olisikaan parempi tapa lopettaa kuuma kesä kuin palata vielä kerran tietokoneen jäähdytyksen saloihin? Tässä artikkelissa käydään läpi tehokkaan ilmanvaihdon periaatteet, keskustellaan kylkiin sijoitettujen tuulettimien mahdollisista hyödyistä ja perehdytään näytönohjainten jäähdytyksen yksityiskohtiin.Ulkona vallitsevista lämpötiloista huolimatta tietokoneen jäähdytys on aina ajankohtainen asia. Erityisesti koneensa itse kasaavien on syytä ottaa huomioon lämmöntuotto ja syntyvän lämmön siirtäminen ulos kotelosta. Tästä syystä aloitamme artikkelin jäähdytyksen perusteilla. Vaikka osalle lukijoista perusasiat ovatkin jo tuttua kauraa, lukijat vaihtuvat ja samoja kysymyksiä esitetään keskustelualueilla vuodesta toiseen.
Koska jäähdytys on laaja alue ja koska haluamme syventyä siihen kunnolla, artikkeli on jaettu kahteen eri osaan (joista toinen julkaistaan myöhemmin).

Ensimmäisessä osassa käydään läpi hyvän kotelon ominaisuuksia ja analysoidaan esimerkiksi virtalähteen sijoittelun eroja. Ilmankierron optimointi kotelon sisällä on yksi ilmajäähdytetyn PC:n tärkeimpiä ominaisuuksia, joten siihen tutustutaan yksityiskohtaisesti. Sen jälkeen käydään läpi perinteisiä kotelotuulettimia ja tutustutaan lämpötahnan suureen merkitykseen. Jos näiden asioiden lisäksi vielä pidetään huolta riittävän suuresta ilmatilasta kahden tai useamman näytönohjaimen välissä ja ymmärretään usein parjatun sivutuulettimen merkitys, tietokone on paremmin varustettu kuumiakin kesiä silmälläpitäen.

kommenttia 2

myllis

Quote:
Koska tietojen turvaamiseksi ja asemien kestävyyden parantamiseksi lämpötilaa ei kannata päästää yli 30 asteeseen
Väärää informaatiota. Todennäköisyydet kovon hajoamiseen kasvaa oikein reilusti, jos noinkin viilenä käy. Oikea suositus on 40-45 astetta.

Solonen

Mielenkiintoinen artikkeli. Itse hommasin Coolmaster HAF 932 kotelon ihan vain ilmansiirron takia, ja olen ollut tyyytyväinen. Kotelo takaa helpon tyskentelyn ison kokonsa ansiosta ja johdot saa piilotettua ilmavirran tieltä kotelon ja emolevyn väliin. Prosessorituulettimena pyörii Coolink Corator DS, ihan vain hyvän hinta ja tehosuhteensa takia. Ylikellotettu prosessori ei pääse lähellekkään kriittisiä lämpötiloja tuon kanssa.

Kommentoi artikkelia