Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 1

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Ilmankierto: Tornijäähdyttimen asentaminen oikeinpäin


Tornijäähdyttimen asennuksen vaihtoehdot

Tornimalliset jäähdyttimet ovat parempia kuin jäähdytyssiilin ja tuulettimen yhdistelmät, jotka puhaltavat ilman siilin läpi prosessoria kohti (yllättäen AMD sekä Intel sisällyttävät näitä jäähdyttimiä prosessoreidensa yhteyteen). Tornimallisen jäähdyttimen toiminnan kannalta on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että laite on asennettu oikein päin.

Koska asennuksessa voi tapahtua useita virheitä, tutustutaan eri vaihtoehtoihin tarkemmin ja käydään läpi tärkeimmät säännöt.

Jäähdyttimen asentaminen pystypäin

Pystysuuntainen asentaminen tulee kyseeseen useimmiten Intelin prosessoreihin perustuvissa kokoonpanoissa. AMD:n Socket AM2+- tai AM3-kantaan perustuvissa kokoonpanoissa jäähdyttimeltä vaaditaan erilliset kiinnityspalaset, joiden avulla se voidaan kiinnittää 90 asteen kulmaan.



Tornituulettimen voi tietysti asentaa myös koteloon, jossa virtalähde on yläosassa. Silloin kaavio näyttää tältä:



Kannattaa huomioida, että takaseinästä täytyy löytyä tuuletusaukko tai mieluummin tuuletin, joka usein korvaa toisen jäähdytintuulettimen. Tätäkin tilannetta voidaan kuitenkin parantaa:



Jopa ylös asennetulla virtalähteellä jäähdytystä voidaan parantaa ottamalla kylmää ilmaa sisään lattian kautta:

kommenttia 2

myllis

Quote:
Koska tietojen turvaamiseksi ja asemien kestävyyden parantamiseksi lämpötilaa ei kannata päästää yli 30 asteeseen
Väärää informaatiota. Todennäköisyydet kovon hajoamiseen kasvaa oikein reilusti, jos noinkin viilenä käy. Oikea suositus on 40-45 astetta.

Solonen

Mielenkiintoinen artikkeli. Itse hommasin Coolmaster HAF 932 kotelon ihan vain ilmansiirron takia, ja olen ollut tyyytyväinen. Kotelo takaa helpon tyskentelyn ison kokonsa ansiosta ja johdot saa piilotettua ilmavirran tieltä kotelon ja emolevyn väliin. Prosessorituulettimena pyörii Coolink Corator DS, ihan vain hyvän hinta ja tehosuhteensa takia. Ylikellotettu prosessori ei pääse lähellekkään kriittisiä lämpötiloja tuon kanssa.

Kommentoi artikkelia