Opas: Työpöytänäyttöjen teknologiaa ja terminologiaa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Paneelityypit



Vanhoista CRT-kuvaputkinäytöistä ollaan jo päästy suurilta osin eroon, ja tuloillaan ovat uudet OLED-näytöt. Nykyään valtaa kuitenkin pitävät ns. Thin Film Transistor (TFT) Liquid Crystal Display (LCD) -paneelit, joita on useaa eri tyyppiä. Alla on listattu niistä yleisimmät lyhyen kuvauksen kera.

TN – Twisted Nematic

Valtaosa tällä hetkellä myynnissä olevista kuluttajahintaluokan näytöistä on varustettu TN-paneelilla. Twisted Nematic –tekniikalla varustetut paneelit ovat vasteajaltaan nopeita ja halpoja valmistaa, mutta niitä vaivaa heikot katselukulmat ja väritarkkuus. Lisäksi kaikki 120 Hz paneelit ovat TN-paneeleja.

IPS – In Plane Switching

IPS-paneelit ovat vyöryneet viime aikoina markkinoille kovaa tahtia myös alempiin hintaluokkiin. Ennen vain kalliista ammattilaisnäytöistä löytyvä paneelitekniikka tarjoaa erinomaiset katselukulmat ja hyvän väritarkkuuden, mutta sen vasteaika ei vedä vertoja TN-paneelille, joten siitä ei ole tällä hetkellä tarjolla 120 Hz versiota.

IPS-paneeleista on tarjolla useampaa versiota. Halvimmat mallit ovat 6-bittisiä e-IPS-paneeleja, jotka takaavat edelleen TN-paneeleja paremmat katselukulmat ja värit, mutta e-IPS ei vedä vertoja kalliimmille 8- tai 10-bittisille AH-IPS, P-IPS ja S-IPS-paneeleille. Yleensä IPS-paneelien tarkempia speksejä ei ilmoiteta kuin laadukkaimmissa ammattilaiskäyttöön suunnatuissa paneeleissa.


kolme H-IPS -näyttöä ja iPad 2 S-IPS-paneelilla

VA – Vertical Alignment

Siinä missä IPS-paneeleja kehittää LG, VA:sta vastaa Sony, Samsung ja AUO. VA-paneeleja on IPS:n tapaan useaa eri tyyppiä. Ne tarjoavat TN-paneelia laajemmat katselukulmat, ja niiden vahvuutena on syvä musta, jonka ansiosta niiden kontrasti on selkeästi paras, jos OLED-paneeleita ei oteta lukuun. VA-paneelien vasteaika on kuitenkin joukon hitain, ja vanhemmat VA-paneelit ovat pelikäyttöön liian hitaita. Tarjolla on kuitenkin muutamia VA-paneelilla varustettuja pelinäyttöjä muun muassa Eizolta, ja uusimmat AMVA+-mallit ovat verrattavissa IPS-paneeleihin nopeutensa puolesta. Televisiopuolella käytössä on myös SPVA-paneeleita, joiden mustan syvyys on erinomainen, mutta muilta osin ne eivät ole optimaalisia pelikäyttöön.



PLS – Plane to Line Switching

Uusimpana tulokkaana on Samsungin oma PLS, joka on hyvin samankaltainen laadukkaampien IPS-paneelien kanssa. Samsungin mukaan PLS:llä on laajemmat katselukulmat, korkeampi kirkkaus, pienemmät valmistuskustannukset ja korkeampi kuvanlaatu. Tuttuun tapaan paneelivalmistajien puheet kannattaa kuitenkin ottaa varauksella.

AHVA - Advanced Hyper-Viewing angle

AHVA on AU Optronicsin kehittämä paneelityyppi, joka on ominaisuuksiltaan samankaltainen IPS:n ja PLS:n kanssa. Nimi saattaa sekoittua AMVA-paneelien kanssa, mutta kyseessä on eri paneelityypit.

OLED – Organic Light Emitting Diode

OLED-paneeleja ei vielä kuluttajaluokan näytöistä löydy älypuhelimia lukuun ottamatta. Referenssikäytössä OLEDia on kuitenkin saatavilla esimerkiksi Sonylta, ja ensimmäiset suurelle OLED-paneelilla varustetut TV:t ovat jo tulleet markkinoille. Näin ollen myös työpöytänäytöt tulevat ennen pitkää siirtymään OLED-tekniikkaan, joka mahdollistaa muun muassa millinohuet näytöt, taipuvat paneelit, syvän mustan ja olemattomat vasteajat. Aikatalu OLED-paneeleihin siirtymiselle on kuitenkin venynyt vuosi vuodelta, joten peruskäyttäjät työpöydälle OLED-näyttöjä joutunee vielä odottelemaan vuosia.



IGZO

4K-näyttöjen ja älypuhelinten korkearesoluutioisten paneelien myötä termistössä liikkuu myös IGZO, mutta kyseessä ei ole paneelityyppi vaan uusi materiaalitekniikka joka mahdollistaa korkearesoluutioiset näytöt. IGZO-näytöllä viitataan yleensä Sharpin 4K IPS-paneeliin.

TFT, LED
Joissain paikoissa näyttöjä kuvaillaan pelkällä TFT tai LED-termillä, ja ne sekoitetaan monesti TN-paneeliin. LED viittaa kuitenkin pelkästään taustavalaisuun, kuten edellä mainittiin, ja TFT viittaa yleisesti LCD-näyttöön, joissa käytetään ohutkalvotransistoreja (Thin-film Transistor).

Paneelityypin valinta lyhyesti:

1) Mediatoisto -> VA>>>IPS>>>TN
2) Pelaaminen -> TN>>>IPS/VA
3) Kuvankäsittely -> IPS>>>VA>>>TN

Paneelivalinta on pitkälti kompromissin tekemistä yhdellä tai useammalla osa-alueella. Yleisellä tasolla paneelit voi jaotella käyttötarkoitukseen sopivuuden perusteella kolmeen eri luokkaan. TN-paneelit soveltuvat parhaiten korkean virkistystaajuuden pelinäyttöihin, mutta niiden kuvanlaatu on muuten heikompi.

IPS-paneelit sopivat parhaiten kuvankäsittelyyn hyvän väritoiston ansiosta, mutta heikommin tummien sävyjen esitykseen verrattain heikon kontrastin takia. Samaan luokkaan mahtuu myös vastaavat paneelitekniikat kuten PLS ja AHVA (IPS on LG:n tekniikka, PLS Samsungin ja AHVA AUO:n).

VA vuorostaan on omiaan mediantoistossa sen mustan syvyyden ansiosta, mutta yleensä tämä paneelitekniikka on vasteajaltaan hitaampi - erityisesti tummien sävyjen siirtymissä.


BenQ GW2670HS (3000:1), Dell U2713HM (1000:1) ja Eizo FG2421 (5000:1) tarjoavat eri tason mustaa Amnesia: the Dark Descentissä



Vuoden 2008 Macbook white TN-paneelilla vs. 2012 Asus UX32VD IPS-paneelilla

Kommentoi artikkelia