Opas: Työpöytänäyttöjen teknologiaa ja terminologiaa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Liitännät

VGA


Vanha D-sub, eli VGA-liitäntä on edelleen käytössä monessa halvemmassa monitorissa, mutta analogisena liitäntänä se ei tarjoa yhtä hyvää laatua kuin uudemmat digitaaliset liitännät. VGA:an kuitenkin törmää vielä usein työpaikkojen projektoreissa, joten se ei ole hetkeen katoamassa. VGA:ta joutuukin käyttämään lähinnä pakosta, ja halvempien monitorien mukana toimitetaan yleensä vain VGA-kaapeli, mutta jos näytöstä löytyy muitakin liitäntöjä, ovat ne suositeltavia.


DVI

DVI on tietokonemonitoreissa yleisin digitaalinen liitäntä. Siitä on olemassa useampia versioita, mutta merkittävimmät ovat DVI-D tai DVI-I, joista jälkimmäinen kantaa myös analogisignaalia. Single Link DVI tarjoaa tuen 1920x1200-resoluutioon asti 60 Hz taajuudella, ja Dual Link DVI tukee myös 30” 2560x1600 näyttöjä sekä 120 Hz Full HD –näyttöjä.


HDMI

HDMI on tuttu televisioista, ja sitä käytetään nykyään yleisesti myös näytöissä. HDMI mahdollistaa 1920x1080-resoluution 60 Hz virkistystaajuudella, ja mukana voi kulkea myös digitaalinen äänisignaali.

HDMI v1.4:n myötä maksimiresoluutio on 4K, mutta korkeintaan 30 Hz virkistystaajuudella.

Ensimmäiset HDMI 2.0 -televisiot ovat myös saapuneet myyntiin, ja HDMI 2.0 tukee 4K-resoluutiota 60 Hz taajuudella. Näytönohjaimista toistaiseksi vain Nvidian GeForce GTX 900-sarjan korteista löytyy HDMI 2.0 -tuki, ja varsinaiset HDMI 2.0 -näytöt ovat vasta tulossa markkinoille.


DisplayPort

DisplayPort on näyttöliitäntöjen tulevaisuus, ja dual-link DVI:n lisäksi toinen tällä hetkellä tarjolla olevista liitännöistä, jotka tukevat korkearesoluutioisia näyttöjä, tai 120 Hz Full HD -näyttöjä. DP:n kaista riittää myös 4K-resoluutiolla 60 Hz virkistystaajuudella. Liitännän läpi kulkee myös HDMI:n tavoin äänisignaali. DisplayPortin läpi on myös mahdollista lähettää useampaa video- ja äänisignaalia kerralla.
Liitäntä on löytynyt AMD:n näytönohjaimista jo useamman sukupolven ajan, ja GeForce 600 –sarjasta lähtien myös Nvidialla. Myös Intel tukee DisplayPortia omissa integroiduissa näytönohjaimissaan, ja Thunderbolt-liitännässä on DisplayPort-tuki.

Kaikista liitännöistä on olemassa myös miniversioita joita löytyy esimerkiksi kannettavista ja Applen tuotteista. Myös AMD:n näytönohjaimissa on nähty mini-DP-liitäntöjä, jotka vaativat adapterin tavalliselle DP-johdolle.

Uusin DisplayPort 1.3 julkaistiin 15. syyskuuta 2014. Se tuo mukanaan tuen 8K-resoluutiolle 4:2:0-samplauksella, sekä HDMI 2.0 -yhteensopivuuden HDCP 2.2 -tuella.

DisplayPort on myös toistaiseksi ainoa liitäntä joka tukee Nvidian G-Synciä ja AMD:n tulevaa FreeSynciä. Mikä tahansa DP-näyttö ei kuitenkaan kelpaa, vaan näytön on erikseen tuettava kyseistä tekniikkaa.

Kommentoi artikkelia