Opas: Työpöytänäyttöjen teknologiaa ja terminologiaa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Tuumakoot, resoluutio ja kuvasuhde



Ennen näytön valintaa on hyvä ymmärtää hieman näyttöjen käyttämistä teknologioista ja ominaisuuksista. Pelkkä resoluutio ei kerro paljoakaan näytön laadusta, ja useimmat markettien markkinointitermit ovat kuluttajalle vähintäänkin hämäriä, ja pahimmillaan niillä sahataan kuluttajaa silmään.



TV-puolella tuumakoot ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi näyttöpaneelien ohennuttua ja halvennuttua merkittävästi. Samaa kehitystä on tapahtunut myös näytöissä, ja nyt 4K-villityksen myötä työpöytänäyttöjä alkaa löytyä jo yli 30” kokoluokissa.

Vaikka PC-näyttöjen markkinoilla on ollut viime vuosien aikana käytännössä kaikkia tuumakokoja 15-tuumaisista aina 30 tuumaan asti, on markkinoille muodostunut tällä hetkellä muutama suosittu kokoluokka. Käytännössä tämän hetken suosituin kokoluokka on 23-24” Full HD –näytöt, joita löytyy monilla eri näyttöteknologioilla toteutettuna ja useissa eri hintaluokissa. Myös pienempiä näyttöjä on tarjolla, mutta hyvää hinnan ja laadun suhdetta etsivälle 23-24” luokka on paras aloituspiste.

24” kategoriaan on jäänyt myös muutamia 16:10 –kuvasuhteen 1920x1200 -näyttöjä, jotka on enimmäkseen tarkoitettu toimistotyöskentelyyn ja kuvankäsittelyyn. Valikoima tällä kuvasuhteella on kuitenkin hyvin rajattu varsinkin uudempien mallien osalta.

27” kokoluokka on tämän hetken toisiksi suurin yleisesti saatavilla olevista näytöistä. Tämä kategoria on kuitenkin jakautunut myös resoluutioiden osalta kahteen. Halvemmat mallit sekä stereoskooppista 3D:tä tukevat mallit käyttävät 1920x1080-resoluutiota, kun taas laadukkaammat IPS-paneelit käyttävät enimmäkseen 2560x1440-resoluutiota, ja kaikkein uusimmat 4K:ta. Osa markkinoilta löytyvistä 4K-näytöistä on varustettu 28" TN-paneelilla, mutta eivät ole välttämättä kuvanlaadultaan parempia kuin 27" 4K IPS-näytöt.

30” näytöt ovat eläneet hiljaiseloa viime aikoina, ja niiden osalta kehitys on ollut melko vähäistä. Hintakehityskään ei ole ollut yhtä merkittävää kuin 27” malleilla, vaan 30” 2560x1600-resoluution monitoreista saa edelleen maksaa yli 1000 euroa. Näin ollen nämä mallit ovat poikkeuksetta jääneet ammattilaiskuvankäsittelijöiden sekä varakkaimpien harrastelijoiden herkuksi. 4K-näyttöjen tulon myötä 2560x1600-näytöt jäänevät männävuosien muisteloksi.


AMD:n videoselitys pikseleistä ja resoluutiosta


4K-resoluution tulon myötä suurimmat näytöt ovat kooltaan jo 32”, ja tulossa on myös massiivisia 40” malleja. Näiden mallien hinnat ovat vielä toistaiseksi yli 1000€ kategoriassa, mutta 4K:n hintojen tippuessa kovaa tahtia tämä ei kestäne kauaa. Halvimmat 4K-näytöt löytyvät 28” TN-malleista jo alle 500 euron. Tarjolla on myös todella pikselitiheitä 24” 4K IPS-malleja. 4K-näyttöä harkitsevan kannattaa miettiä tarkkaan miten hyvin 4K tässä koossa soveltuu omaan käyttötarkoitukseen, ja miten käyttöliittymän skaalaus toimii käytännössä. Lisäksi 4K vaatii myös koneelta paljon suorituskykyä pelikäytössä.

Viime aikoina tarjolle on tullut myös 21:9 kuvasuhteen ns. ultra wide -näyttöjä joko 29” 2560x1080 tai 34” 3440x1440 -resoluutiolla. Nämä IPS tai VA-tekniikkaan perustuvat näytöt tarjoavat laajempaa työskentelyalaa sekä laajemman näkökentän useissa peleissä. Ne ovat siis hyvä vaihtoehto useamman näytön korvikkeeksi jos pöytätilaa löytyy vain yhdelle.

Myös 5K-näyttöjä on tulossa myyntiin. Apple tarjoaa omaa 5K-näyttöään iMacissa, ja Dellillä on myös oma 5K-mallinsa. Nämä on suunnattu lähinnä 4K-videoeditointiin, ja maksavat näin ollen maltaita.



Kuvasuhde vaikuttaa peleissä näkökentän laajuuteen riippuen pelin toteutuksesta. 21:9 kuvasuhteen näytöt tarjoavat laajemman näkökentän parhaassa tapauksessa, mutta harmittavan monessa tapauksessa laajempi kuvasuhde ei toimi ollenkaan tai tulee ongelmien kera. Tarjolla on myös kolmannen osapuolen ohjelmia korjaamaan näitä ongelmia, kuten Flawless Widescreen. Lisätietoa laajakuvapelaamisesta löytyy erityisesti WSGF:n sivuilta.


21:9 kuvasuhde


16:9 kuvasuhde

Kommentoi artikkelia