Lenovo X1 Yoga ja X1 Tablet – Moneen taipuvat hybridit

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto

Lenovo ThinkPad X1 Yoga ja X1 Tablet edustavat molemmat enimmäkseen yrityskäyttöön suunnattuja hybridlaitteita, mutta niiden laatu houkuttelee todennäköisesti myös monia kuluttajia harkitsemaan niitä myös kotikäyttöön. Valitettavasti Lenovon lippulaivamallien ominaisuuslistan mukana tulee myös kova hintalappu.

ThinkPad X1 Yoga edustaa perinteisempää 14” Ultrabookia, mutta se taipuu tarvittaessa tablet-tilaan, ja mukana tuleva stylus mahdollistaa sen käytön tähänkin tarkoitukseen. Käytännössä kuitenkin tehokasta tablet-laitetta etsivän kannattaa harkita X1 Tabletia, joka tarjoaa paremman styluksen sekä 3:2 kuvasuhteen paneelin kätevämmässä paketissa.

Molemmissa laitteissa on kattavat liitinvalikoimat sekä telakointiominaisuudet, ja erityisesti X1 Tablet on kokoonsa nähden yllättävän kattava paketti lisämoduulien avulla. ThinkPadeissa on myös edelleen vertaansa vailla oleva näppäimistö, vaikkakin X1 Tabletin erillisnäppäimistö ei vedäkään vertoja X1 Yogan kiinteälle versiolle.

Testimallien IPS-näytöissä ei ollut suurta valittamisen aihetta, mutta monia varmasti kiinnostaa X1 Yogan osalta sen OLED-paneeli. Käytännössä kuitenkin OLED-mallia ei näytä olevan juurikaan saatavilla edes Lenovon verkkokaupasta, ja IPS-huippumallin hinta on jo heikompaa hirvittävät yli 3000 euroa.

ThinkPad X1 Tablet kilpailee myös Microsoftin Surface Pro 4 -mallien kanssa, ja testimalli Core M7 -suorittimella ja 512 Gt NVMe SSD:llä on jo yli 2000 euron ostos, eikä sitä näin ollen voi juurikaan suositella kuin niille, jotka tietävät ehdottomasti tarvitsevansa sen tuomaa suorituskykyä ja kattavaa liitinvalikoimaa mahdollisimman pienessä tablet-laitteessa.

Erikseen ostettavat lisämoduulit kuten lisäakku tai projektorilla varustettu Presenter-moduuli tuovat Lenovon hybridimallille mukavasti laajennettavuutta, mutta niidenkin hinnat liikkuvat 250-500 euron välimaastossa. Jos laitetta ei suoranaisesti tarvitse tablet-tyylin stylus-käyttöä varten, on X1 Yoga selkeästi parempi vaihtoehto perinteisempään läppärikäyttöön ja vain satunnaiseen joogailuun. Lisäksi 37 Wh akku kestää vähävirtaisemmasta suorittimesta huolimatta vain noin puolet Yogan käyttöajasta.

Kokonaisuudessaan Lenovon X1 -sarjan hybridilaitteet ovat ehdottomasti hyvin viimeisteltyjä tuotteita, ja niiden käyttötuntuma on erinomainen. Valitettavasti korkea hintalappu jättänee monet kylmäksi, ja jos bisneskäyttäjille suunnatut ominaisuudet kuten telakointi, sormenjälkilukijat tai vaikka pikoprojektori eivät tule tarpeen, kannattaa suunnata katse ennemmin Lenovon kuluttajamalleihin kuten Yoga 900 -sarjaan tai esimerkiksi Microsoftin Surface Pro:n suuntaan X1 Tabletin sijaan.

Joka tapauksessa Lenovo on onnistuneesti jatkanut ThinkPad-malliston laatulinjaa, ja uudemmista hybridimalleista tunnistaa edelleen laadukkaan yrityskäyttöön suunnatun laitteen, joka ei jätä paljoa toivomisen varaa. Jos hinta ei ole este, ovat X1 Yoga ja X1 Tablet omissa kategorioissaan erittäin laadukkaita ja monipuolisia laitteita joita on ilo käyttää.


Lenovo ThinkPad X1 Yoga:+ Rakenne
+ Ohut ja kevyt
+ Näppäimistö
+ Hiljainen
+ Hyvä akkukesto
+ Liitinvalikoima

- Äänentoisto
- Hinta
- OLED-mallin saatavuusLenovo ThinkPad X1 Tablet:+ Suorituskyky kategoriassaan
+ Liitinvalikoima
+ Meluton
+ Näppäimistö
+ Lisämoduulit

- Näytön kirkkaus ja heijastavuus
- Hinta

Kommentoi artikkelia