Lenovo X1 Yoga ja X1 Tablet – Moneen taipuvat hybridit

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Liitännät, näppäimistö, tasohiiri ja äänentoisto

Lenovo ThinkPad X1 Yoga on enimmäkseen bisneskäyttäjille suunnattu laite, joten mukaan on mahdutettu kattavampi valikoima liitäntöjä. Vasemmalta reunalta löytyy virtaliittimen lisäksi Lenovon oma OneLink+-telakkaliitäntä, mini-DisplayPort sekä USB 3.0 always-on -lataustoiminnolla.

Oikealta puolelta löytyvät HDMI, 2x USB 3.0, kombo-audioliitäntä sekä kannettavalle poikkeukselliesti virtanappi ja volyymiliitännät tablet-tilaa varten. Virtanappi on upotettu sivuun joten vahinkopainallusten pitäisi pysyä minimissä. Kannettavan takaa löytyy tuuletusaukon lisäksi myös microSD- ja SIM-korttipaikat.

X1 Tablet tarjoaa myös kattavan valikoiman liitäntöjä tablet-koostaan huolimatta, ja tästä esimerkkinä on täysikokoinen USB-liitäntä, joka juuri ja juuri mahtuu laitteen kylkeen. Virtaliitännästä vastaa C-tyypin USB, ja laitteen saa erilliseen näyttöön kiinni mini-DisplayPort-liitännän avulla. Toisesta nurkasta löyty vuorostaan tableteille tutut volyymisäädöt, 3,5 mm liitäntä sekä virtanappi.Tabletin alareunassa on paikka näppäimistön telakointia varten, ja samaan liitäntään menee myös erillinen lisäakku, jonka mukana tulee myös täysikokoinen HDMI-liitäntä, USB-liitin sekä X1 Yogassa nähty OneLink+-telakkaliitin. Lisäakkua varten on irroitettava alareunasta ohut muoviliuska, joka muuten piilottaa vaaditun telakkaliittimen. Näppäimistöosio ei tätä operaatiota vaadi, vaan asettuu helposti kiinni magneetin avulla.Näppäimistö ja tasohiiri

ThinkPadit ovat tunnettuja näppäimistön laadun osalta, eikä nykyinen X1 Yogasta löytyvä chiclet-malli jätä paljoa toivomisen varaa. Vaikka näppäimistö uppoaa tablet-tilassa laitteen sisään, näppäimistölle on saatu riittävästi syvyyttä, ja allekirjoittanut ei ole vielä törmännyt parempaan kirjoitustuntumaan tässä kokoluokassa. Näppäimistö on myös taustavalaistu, ja säädettävissä FN+välilyönti -näppäinkombolla. FN+ESC vuorostaan muuttaa funktiorivin toimintaa F1-F12-toimintojen ja laitesäätöjen välillä.X1 Tabletin erillinen näppäimistö noudattelee samaa muotoilua kuin kookkaampi kiinteä versio, mutta sen kirjoitustuntuma on selkeästi heikompi tiiviimmän asettelun ja matalamman painallussyvyyden myötä. Korkeammassa kallistuskulmassa se myös joustaa jonkin verran kirjoitettaessa. Vaikka se ei vedäkään vertoja Yogan erinomaiselle näppäimistölle, on se kuitenkin varsin onnistunut irrallisnäppäimistö verrattuna esimerkiksi Surface Pro:n vastaavaan, ja siitä löytyy muuten samat ominaisuudet kuin läppäriversiosta, kuten säädettävä taustavalaisu, TrackPoint ja tasohiiri. Näppäimistön reunassa ei ole lisäliitäntöjä, mutta siihen saa kiinnitettyä erillisen lenkin stylusta varten.TrackPoint on edelleen tallella hybridimalleissakin, ja sen myötä tasohiirestä löytyy myös fyysiset näppäimet tasopinnan yläpuolelta. Yleensä tämän kokoluokan kannettavissa on vain painettava clickpad ilman erillisnäppäimiä, ja sekin syöttötapa löytyy Yogasta sekä X1 Tabletin näppäimistöosiosta. Tableteille tuttuun tapaan kosketusnäyttö viimeistelee monipuolisen valikoiman erilaisia ohjaustapoja. Kosketusnäytön myötä TrackPoint vaikuttaakin hieman turhalta, mutta siihen tottuneet lienevät varmasti eri mieltä.Molemmista laitteista löytyy myös sormenjälkilukijat. X1 Tabletissa sormenjälkilukija löytyy tutulta kotinäppäimen paikalta, ja X1 Yogassa se on sijoitettu näppäimistön oikeaan alareunaan.

Äänentoisto

X1 Yogan kaiuttimet löytyvät kannettavan pohjasta reunoilta, ja niillä saa aikaan kohtuullisen äänentoiston. Äänentason saa nostettua tarvittaessa riittävän kovalle, mutta mukaan tuli myös ajoittain ei toivoittua särinää.

X1 Tablet sisältää myös stereokaiuttimet laitteen lyhyemmillä sivuilla, ja niillä saa aikaan välttävän äänentoiston esimerkiksi YouTube-videoiden toistoon, ja volyymin saa riittävän korkealle, mutta yleisellä tasolla ne eivät vastaa edes X1 Yogan keskivertoa äänentoistoa. Tablet-laitteeksi äänentoisto ei ole varsinaisesti heikko, mutta esimerkiksi Lenovon edullisissa Yoga Tab -laitteissa on parempi äänentoisto.

Kommentoi artikkelia