Lenovo X1 Yoga ja X1 Tablet – Moneen taipuvat hybridit

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Suorituskyky, akkukesto ja melutaso
PCMark 8

PCMark 8 Home Accelerated -testissä X1 Yoga sai tulokseksi 3152 pistettä i7-6600U suorittimen voimin. Lenovo luonnollisesti päivittänee kannettavansa Kaby Lake -aikaan, mutta odotettavissa ei ole merkittävää parannusta tähän tulokseen.Suuremman yllätyksen antaa X1 Tablet -joka yltää lähestulkoon samoihin lukemiin vähävirtaisella m7-6Y75 suorittimella. 2746 pisteen tulos ei jää kauas 15 W suorittimella varustettuun Yogaan verrattuna, mikä on suhteellisen kova tulos tablet-laitteelle jossa ei ole erillistä tuuletinta jäähdyttämässä piiriä. Passiivisena laitteena se saattaa kuitenkin pitemmän rasituksen alla tiputtaa kellotaajuuksia.

Enimmäkseen yrityskäyttöön suunnattuina ja Intelin integroidulla näytönohjaimella varustettuna emme testanneet tällä kertaa laitteiden pelisuorituskykyä. Molemmat laitteet kykenivät kuitenkin vaivatta toistamaan 4K-videota. Erityisesti Intelin Core M -suorittimet ovat parin sukupolven sisään ylittäneet rajan, missä niitä voi jo suositella peruskäyttöön varauksetta ainakin nopeampien M7-mallien osalta. Valitettavasti monet Core M -laitteet eivät ole merkittävästi edullisempia, ja näin ollen 15W suorittimet lienevät silti se parempi vaihtoehto. Monesti nopeimmissa Core M -laitteissa on myös aktiivinen jäähdytys, joten sekään ei välttämättä ole etu vähävirtaisemmalle suorittimelle.Molemmissa kannettavissa on käytössä myös Samsungin NVMe SSD-asema. OEM-mallin asemat yltävät kiitettäviin tuloksiin, ja näistä X1 Yogan tulos osoittautui erityisesti perättäiskirjoitusten osalta nopeammaksi.

AkkukestoKookkaampi 14” hybridikannettava mahduttaa itseensä myös suuremman 52 Wh akun, kun taas X1 Tabletin sisällä on 37 Wh akku, jota voi laajentaa erillisellä 20 Wh akulla.

Testasimme akkukestoa 1080p 60FPS YouTube-videolla, ja kestoajaksi saatiin:

Lenovo ThinkPad X1 Yoga: 6h 15m
Lenovo ThinkPad X1 Tablet (ilman lisäakkua): 3h 15m
Asus GL502VM: 3h 30m
Asus UX305FA: 4h
Asus UX303LN: 3h 30m
Asus T300 Chi: 3h

Aiemmin testaamistamme laitteista Asuksen UX305FA ja T300 Chi ovat verrattain lähellä Lenovon malleja, mutta niissä oli käytössä edeltävän sukupolven suorittimet. Yogassa on lisäksi UX305FA:ta kookkaampi akku (52Wh vs. 45Wh), ja myös X1 Tabletissa on 5 Wh kestävämpi akku kuin T300 Chi:n.

MelutasoCore M -laitteiden yksi parhaista puolista on se, että 5-7 W suorittimen lämmöntuotto on niin alhainen, ettei kannettavaan tarvitse välttämättä asentaa meluavaa tuuletinta. X1 Tablet pysyy näin ollen hiirenhiljaisena rasituksesta huolimatta, ja näin ollen se voittaa tällä saralla esimerkiksi Asuksen ZenBook 3:n, johon on Core M -suorittimesta huolimatta mahdutettu pienen pieni tuuletin.

X1 Yogassa on 15 W suorittimen myötä aktiivinen jäähdytys, joka ilmoittaa olemassaolostaan raskaamman rasituksen aikana, mutta melutaso jää kohtuulliseksi, ja kevyemmässä käytössä laite on täysin hiljainen.

Kommentoi artikkelia