Intel Z68 Express ennakkokatsaus: SSD Caching ja Quick Sync

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

JohtopäätöksetKorjatut verstiot Intelin P67- ja H67-piirisarjoista ovat alkaneet saapua emolevyvalmistajille ja korjatut emolevyt ovat ilmestyneet kauppojen hyllyille.

Sandy Bridge julkaistiin muutama kuukausi sitten ja nyt Z68:n virallinen julkistuskin on jo lähellä (arvioiden mukaan toukokuun 8 - 14 päivän tietämillä). Monet emolevyn hankintaa suunnittelevat joutuvat nyt päättämään korjatun P67-emolevyn vai pian tulevan Z68-emolevyn välillä.Jos et ole kiinnostunut QuickSyncin hyödyistä ja SSD-asema välimuistina ei kiinnosta, P67-pohjainen emolevy on luultavasti hyvä valinta. Minua kuitenkin häiritsee, jos en pääse käyttämään ominaisuutta, johon minulla pitäisi olla pääsy. Tähän ongelmaan vastaa Z68. Kun yhdistetään Z68-pohjainen emolevy, K-sarjan prosessori, haluamasi erillinen näytönohjain sekä Virtu, kaikki mahdolliset käyttöskenaariot on varmistettu ylikellotuksesta pelaamiseen ja videon transkoodaukseen. Virtun aiemmat suorituskyky- ja yhteensopivuusongelmat ovat pitkälti korjattu, kun LucidLogix mahdollisti erillisen näytönohjaimen toimimisen pääasiallisena ohjaimena.

Yllä oleva ruutukaappaus on esimerkkitilanne siitä, mikä tekee Z68:sta niin mahtavan. Se näyttää kaksi Radeon HD 6970 -korttia CrossFire-kokoonpanossa, jotka saavuttavat mahtavat 9333 pistettä 3DMark 11 -testissä kun taustalla pyörii MediaEspresso, joka hyödyntää QuickSynciä videon transkoodaukseen Virtun avulla. Se on kätevää.

Intelin SSD-välimuisti taas on selvästikin suunnattu innokkaille, mutta budjettirajoitteisille harrastajille. Jos olet aiemmin miettinyt, mikä on paras tapa hyödyntää 40 GB SSD-asemaa, tämä on luultavasti kaikkein tehokkainta. Noin 200 dollarin hinnalla saat SSD-aseman yhdistettynä tilavaan 1,5 TB kiintolevyyn, joka välimuistin ansiosta nopeutuu huomattavasti erityisesti lukuoperaatioiden tapauksessa.

Isompien asemien tapauksessa paras ratkaisu on kuitenkin käyttää niitä erillisenä tallennustilana ja päättää itse minne mitäkin asennettaan ja tallennetaan. SSD-asema on kuitenkin parhaimmillaan ilman taustalla toimivaa hitaampaa kiintolevyä. Yritysmaailmasta lähtöisin oleva välimuistitekniikka kuitenkin nopeuttaa toimintaa myös kotityöpöydillä, jos käytät päivittäin paljon samoja tiedostoja.

Välimuistilla on kuitenkin rajoituksensa. Testeissä emme saavuttaneet juuri minkäänlaista parannusta käynnistysaikoihin ja paljon kirjoitusoperaatioita sisältävät toimet eivät myöskään nopeudu, sillä tieto kirjoitetaan koko ajan myös mekaaniselle kiintolevylle.

Alkuperäinen artikkeli: Intel Z68 Express Chipset Preview: SSD Caching And Quick Sync

Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini

Kommentoi artikkelia