Intel Z68 Express ennakkokatsaus: SSD Caching ja Quick Sync

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Intel tekee välimuistin käytöstä helppoaIntelin raudalla tapahtuvaa SSD-levyn käyttöä välimuistina rajoittaa muutama seikka:
  1. Käytössä täytyy olla Core i3, Core i5 tai Core i7 -prosessori. Tämänhetkisten tietojen mukaan SSD Caching on mahdollista vain Z68-piirisarjaa käytettäessä, mikä rajaa toiminnon vain Sandy Bridge -arkkitehtuuriin perustuville LGA 1155 -kantaisille prosessoreille.
  2. Käyttöjärjestelmän on oltava joku 32- tai 64-bittinen Windows Vista, 7 tai Server 2008.
  3. Intelin työpöytä/työasema/palvelin piirisarjan SATA RAID -ohjain on oltava asennettu ja käytössä (eli Platform Controller Hub on asetettava RAID-tilaan).
  4. Järjestelmän on oltava RAID-valmis ja Accelerate-bitin on oltava päällä. (Z68 on oletettavasti ainut alusta, jossa kytkin on päällä oletusarvoisesti.)
  5. Käytössä on oltava SATA-väylällä varustettu SSD-asema, jossa on vähintään 16,8 GB vapaata tilaa.
  6. Sen lisäksi tarvitaan kiintolevy, jossa järjestelmänpalautusosio ei ole käytössä

Näiden vaatimusten lisäksi löytyy vielä kourallinen lisärajoituksia. Tärkeimpänä se, että välimuistin enimmäiskoko on 64 GB. Mielestäni rajoitus on oikein sopiva. Jos käytössä on 80 GB SSD-asema, se kannattaa asentaa mieluummin järjestelmälevyksi. 64 GB tai pienemmät asemat sen sijaan ovat hyvinkin sopivia välimuistina käytettäväksi. Järjestelmässä voi lisäksi olla vain yksi nopeutettu kiintolevy ja kun välimuisti on otettu käyttöön, levylle ei voi asentaa järjestelmänpalautusosiota.Asennus on erittäin helppo. Suositeltu toimintatapa on asentaa Windows sekä kaikki ohjelmat perinteiselle kiintolevylle. Sen jälkeen asennettaan SSD-asema, jonka Intelin Rapid Storage Technology 10.5 -ajuri tunnistaa ja se on nähtävissä Storage System View -valikossa Status-paneelissa.Klikkaa seuraavaksi Accelerate-valikkoa ikkunan ylälaidassa ja ota kiihdytys käyttöön "Enable Acceleration" napista.

Sovellus avaa asetusvalikon, josta säädöt voi asettaa mieleiseensä kuntoon. Ensiksi valitaan käytettävä SSD-asema (joka on helppoa erityisesti silloin, kun niitä on vain yksi). Sen jälkeen valitaan välimuistin haluttu koko väliltä 16,8 GB ja 64 GB. Koska testikäytössä olevan 40 GB kokoisen X25-V-aseman ainut tarkoitus on toimia välimuistina, se otetaan käyttöön kokonaan. Seuraavaksi valitaan kiihdytettävä kiintolevy, joka on taas helppo valinta yhden levyn tapauksessa. Viimeisenä valitaan joko Enhanced- tai Maximized-tila kiihdytykseen.Oletusasetus on Enhanced. Siinä tilassa kaikki data kirjoitetaan suoraan myös kiintolevylle ja SSD-aseman sekä kiintolevyn data pidetään identtisenä. Jos SSD-asema syystä tai toisesta simahtaa, dataa ei pääse häviämään. Maximize-tilassa suorituskyky kasvaa hieman, sillä levylle kirjoitetaan tietoa vain ajoittain. Tämä aiheuttaa kuitenkin datan menetyksen riskin, jos SSD-asemasta häviää virta yllättäen ennen tietojen synkronointia kiintolevylle. Kuten tulevista testeistä käy ilmi, Maximize-tilassa saavutetaan näkyvä parannus suorituskyvyssä, mutta ei silti kannata heittää noppaa datansa säilymisen kannalta. Jos kuitenkin haluat kokeilla eri asetuksia, Intel mahdollistaa asetusten vaihtamisen lennosta.Kun kaikki asetukset on tehty, ohjelma näyttää yhteenvedon käytetyistä levyistä ja välimuistin asetuksista. Tästä eteenpäin kaikki toimii läpinäkyvästi. Tutkitaan seuraavaksi millaisia hyötyjä SSD Cachingilta voi odottaa.

Kommentoi artikkelia