Intel Z68 Express ennakkokatsaus: SSD Caching ja Quick Sync

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Testitulokset: PCMark Vantage, käynnistys ja tiedoston kopiointi

SSD-aseman ja kiintolevyn suorituskykylukemat tarjoavat vertailukohdan asteikön ylä- ja alapäässä PCMarkin HDD-testipaketissa. Tuloksissa näkyy, miten välimuistilla varustettu kokoonpano on itse asiassa hitain kolmesta ensimmäisellä käyttökerralla. Kuitenkin jo toisella testikerralla se näyttää hyötynsä. Koska välimuistin koko on 64 GB, on erittäin mahdollista, että eniten käytetyt tiedostot jäävät SSD-aseman muistiin pidemmäksikin aikaa.En luonut taulukoita kaikista HDD-testipaketin alatestistä, sillä ne kaikki osoittavat samansuuntaiseen tulokseen. Käytännössä ensimmäisellä testikerralla HDD/SSD-yhdistelmä saa hieman pelkkää kiintolevyä matalammat pisteet, mutta jo toisella kerralla tiedot on kirjoitettu SSD-asemalle, mikä parantaa tuloksia huomattavasti.Maximized-asetuksella saadaan suurin hyöty Windows Vistan käynnistystä simuloivassa testissä. Mutta olemme edelleen sitä mieltä, että se ei ole datan menettämisen riskin arvoista.Lukunopeus on yksi Intelin X25-V-aseman vahvuuksista ja sovellusten latausta mittavan testin tulokset ovatkin erittäin hyviä pelkkää SSD-asemaa käytettäessä. Välimuistia käytettäessä ensimmäinen testikerta ei luonnollisestikaan ole erityisen nopea, mutta jo toisella kerralla välimuistista on selkeää hyötyä.Ikävä kyllä käyttöjärjestelmää käynnistettäessä välimuistin hyödyt ovat kohtuullisen vähäiset.Intelin dokumentaation mukaan välimuistin käyttö parantaa suorituskykyä lukiessa ja kirjoitettaessa. Enhanced-tilassa tiedot kuitenkin kirjoitetaan SSD-aseman lisäksi myös kiintolevylle, mistä todellisia suorituskykyparannuksia nähdään lähinnä lukuoperaatioissa.

Tilannetta ei paranna se, että välimuistina käytetty Intelin X25-V ei ole nopeimmasta päästä. Sen lukunopeus yltää 170 MB/s tasolle, mutta jatkuvat kirjoitusoperaatiot jäävät heikkoon 35 MB/s nopeuteen. Barracudan enimmäissiirtonopeus ulkokehälle kirjoitettaessa on 138 MB/s, mikä antaa sille kohtalaisen etulyöntiaseman.

Suuremmasta nopeudesta on selvää hyötyä tiedostojen kopiointia mittaavassa testissä, jossa kopioidaan World of Warcraft -pelin sisältävät 7,79 GB kokoinen kansio toisaalle aseman sisällä. Tässä testissä Barracuda vie voiton. Itse asiassa pelkkää SSD-asemaa käytettäessä kopiointiprosessi kestää kaikkein kauiten.

Kommentoi artikkelia