Intel Core i7-980X Extreme: Kuusiytimellisyys, tervetuloa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 1 kommentti

JohdantoIntel on jo ennestään vastannut pöytäkoneisiin suunnattujen prosessorien tehokkaimman mallin valmistamisesta. Nyt yritys korvaa aiemman 4-ytimisen Bloomfield-perheen vieläkin tehokkaammalla 6-ytimisellä ja yhteensä 12 megatavun jaetulla L3-välimuistilla varustetulla Gulftownilla. Toistaiseksi Gulftown-perheeseen ei ole ilmestynyt kuin yksi malli, Core i7-980X Extreme. Seuraavaksi tutustumme prosessoriin tarkemmin ja selvitämme onko tuote todella tuhannen euron sijoituksen arvoinen.

Prosessorimarkkinoita voi pitää kukkulan kuningas –leikkinä, jossa yksi yritys yrittää kampittaa toisen tuomalla koko ajan tehokkaampia malleja markkinoille. Vertaus on kuitenkin huono, sillä yritykset joutuvat muista syistä johtuen kilpailemaan näennäisesti myös itsensä kanssa.


Totuus nykypäivänä on se, että Intel tuottaa maailman nopeimmat työpöytä prosessorit. Kukaan muu ei ole onnistunut haastamaan sen neliytimisiä Core i5- ja Core i7 –tuoteperheitä. Kilpailijoiden puutteen vuoksi hinnat eivät ole valuneet alas kaksiytimellisten Clarkdale-pohjaisten Core- i3 ja Core i5 –prosessoreiden tavoin.

Puhuttaessa nopeimmista on syytä olla tarkkana mitä testituloksia tuijottelee. Parhaiten Intelin prosessorit suoriutuvat videoiden enkoodauksissa, säikeistetyissä pakkaus- ja purkuprosesseissa ja sisällöntuotanto-ohjelmissa (esim. 3ds Max). Peleissä AMD tarjoaa kelpo vastuksen Intelin prosessoreille ja pelaajien kannattaa pitää mielessä se seikka, että pelien jouhevasta toiminnasta on vetovastuussa näytönohjain, ei prosessori.(Kuvissa ylimpänä Bloomfield ja alimpana Gulftown). Miksi sitten pelaajien tulisi kiinnostua Intelistä? – No ainakin Intel markkinoi Core i7-980X Extreme Edition –prosessoriaan pelaajille sen erinomaista suorituskykyä hehkuttaen. Jokaisen kannattaa kuitenkin miettiä muutamaan kertaan miten aikoo rahansa sijoittaa sillä tuhannella eurolla saisi myös hyvän prosessorin ja kaksin kappalein Radeon HD 5870 -näytönohjaimia. Uskallan väittää ettei sinulla ole tarvetta tälle prosessorille, jos olet ajatellut enimmäkseen pelailla tietokoneellasi. Phenom II X4 tai Core i7-920 riittävät tarkoitukseen oikein komeasti. Toisaalta jos rahaa on kuin roskaa ja todella haluaa sijoittaa tietokoneeseensa suuren määrän rahaa, niin Core i7-980X Extreme Edition on oikea valinta prosessoriksi.


Raivoa kuuden edestä

Core i7-980X:n ydin on näöltään varsin leveä, koska insinöörit halusivat sen pystyvän suoriutumaan samanaikaisista tehtävistä mahdollisimman tehokkaasti. Prosessoriin on isketty Bloomfield-perheen Core i7-900-sarjasta tuttuja ominaisuuksia kuten Turbo Boost ja Hyper-Threading. Core i7 980X:n tapauksessa ollaan siirrytty 32 nanometrin valmistustekniikkaan, jolloin transistoreiden hapetuspaksuus ja porttien pituus on pienempi sekä, ennen kaikkea, virtavuodot vähenevät.

Vaikka prosessori monimutkaistui entisestään, niin Bloomfieldien 130 W:n TDP-arvoa ei ylitetty ja uusi prosessori sopii kiltisti LGA 1366 –kantaan. Nyt jääkin jäljelle enää kysymys, että onko i7-980X yhtä ekstreemi kuin sen hinta antaa ymmärtää.

kommentti 1

Anonymous User

Le logo et les armoiries, ce sont ceux qui sont sur les maloilts de N3. L'armoirie a e9te9 fait par une designer (amie de mon ancienne voisine). Je vais essayer de m'en procurer un sans le Migne9 2 en N2

Kommentoi artikkelia