Konepakettiopas: Marraskuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Pelikone 1440p-resoluutiolle – Tallennustila ja kotelot




Tallennustila



Tallennustilan määrä ja laatu on luonnollisesti valittava omien tarpeiden mukaan, mutta SSD on jo vuonna 2016 välttämättömyys tämän luokan konepakettiin vähintään käyttöjärjestelmälle. Kapasiteetin osalta budjettia voi toki karsia, mutta tällä hetkellä 256 gigatavun SSD-asemat edustanevat hyvää kompromissia koon ja hinnan suhteen. Kattavampi listaus SSD-valikoimasta löytyy Parhaat SSD-asemat -oppaastamme.



Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 EVO
Kapasiteetti: 250 Gt, 500 Gt, 1000 Gt
Hinta: 95€, 155€, 300€


Samsungin uudet 850 EVO -sarjan asemat käyttävät uusia 3D TLC-muistipiirejä sekä hieman karsitumpaa kaksiytimistä MGX-kontrolleria. Tästä huolimatta ne tarjoavat hyvää suorituskykyä kohtuuhintaan, ja edustavat perinteisten SATA III -liitäntäisten SSD-asemien parasta hinta/laatu-suhdetta



Valmistaja: Intel
Mallinimi: 600p
Kapasiteetti: 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt, 1000 Gt
Hinta: 90€, 132€, 230€, 390€


Intelin "edullinen" M.2 PCIe-liitäntään sopiva 600p-sarja on yksi mielenkiintoisemmista uusista M.2 NVMe-asemista. Yleensä nämä ovat huomattavasti kalliimpia kuin SATA-liitännän 2,5"-asemat, mutta entistä edullisempi 3D NAND TLC -muisti on mahdollistanut hintojen tiputtamisen. 600p-asemien suorituskykyprofiilissa on kuitekin joitain koukkuja, josta voi lukea esim. PCPer-sivuston artikkelista.

Kiintolevyjen osalta paras hinta/kapasiteetti kohtaa 3-4 teratavun kohdalla, mutta kaikilla ei ole tarvetta näin suurelle tallennustilalle. Teratavun kiintolevyt edustavat pienintä järkevää mallia tällä hetkellä, mutta valinta on loppujen lopuksi tehtävä oman tarpeen mukaan. Netistä löytyy joitain testejä Seagaten ja Western Digitalin levyjen luotettavuudesta, mutta käytännössä parempaa laatua haluavan on maksettava kalliimmista yrityskäyttöön suunnatuista malleista.



Western Digital Red 3TB
Hinta: ~115€


Red-malliston levyjen pitäisi olla astetta luotettavempia levyjä, eikä niiden hinta ole tällä hetkellä merkittävästi korkeampi, joten pitkäaikaista käyttöä varten lisäpanostus voi olla hintansa väärti.

Kotelot:



Kotelovalinta on pitkälti mieltymyskysymys, mutta annamme pari suositusta artikkelissa mainittujen komponenttien pariksi hieman eri hintaluokkiin. mATX-koteloihin mahtuu luonnollisesti vain mATX-luokan emolevyjä, mutta ATX-kokoluokan koteloon saa halutessaan asentaa myös mATX-emolevyn.



Cooler Master N200
Koko: MicroATX
Hinta: ~50€


Cooler Master tarjoaa mATX-kokoluokan miditornin suhteellisen tiiviissä paketissa ja kohtuuhintaan. Pienikokoista budjettivaihtoehtoa etsivälle N200 on harkinnan arvoinen vaihtoehto, ja sen mukana tulee vakiotuulettimet, mikä ei ole yleistä näin edullisten kotelojen osalta.



Fractal Design Define R5
Koko: ATX
Hinta: ~110€


Ruotsalainen Fractal Design on kotelomarkkinoilla yksi kärkinimistä, ja viidenteen versioon ehtinyt Define R5 on varsin hiottu kokonaisuus. Minimalistinen ja hyvin äänieristetty kotelo tarjoaa hyvät asennusmahdollisuudet kiintolevyille ja lisätuulettimille.

kommentti 1

oxygenol

Tuohon budjettikoneeseen olisi ollut parempi valita i5-6500, gtx1060(vaihtoehdoksi), 256gb ssd + 1tb hdd, 2133mhz muistit ja asrockin emo. Hinta olisi saatu puristettua siihen 1000€ paikkeille ja 1440p pelaaminen onnistuisi silti yhtä hyvin.

Kommentoi artikkelia