Konepakettiopas: Marraskuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

VR-pelikone kohtuuhintaan – Näytönohjaimet ja suorittimetTällä hetkellä uusinta uutta PC-maailmassa edustaa virtuaalitodellisuuslasit kuten Oculus Rift ja HTC:n ja Valven yhteistyössä kehittämät Vive VR-lasit. Niinpä ensimmmäisen konepakettioppaan päivityksessä keskitymme näille VR-laseille sopivan kokoonpanon komponenttisuosituksiin. Jatkossa laajennamme opasta myös muihin hintaluokkiin ja tarkoituksiin.NäytönohjaimetOculus Rift ja HTC Vive molemmat ovat suorituskykyvaatimuksiltaan samaa luokkaa, ja tärkeimpänä vaatimuksena molemmilla on tehokas näytönohjain, vähintään Nvidian GTX 970 tai AMD:n Radeon R9 290. Näytönohjaimen on kyettävä tarjoamaan VR-peleille riittävä vähintään 90 FPS:n ruudunpäivitysnopeus, ja VR-lasien resoluution ollessa Full HD:ta korkeampi, tarvitaan suorituskykyä karkeasti arvioituna kaksinkertaisesti verrattuna perinteisellä 60 Hz ja 1920x1080-resoluution työpöytänäytöllä pelaamiseen.


Sapphire Radeon RX 470 4GB
Hinta: ~210€


AMD päivitti Radeon-mallistoaan Polaris-arkkitehtuurilla kesän myötä, ja VR-valmiiden korttien minimiksi jää tällä hetkellä uusi RX 470 4 Gt muistilla. Referenssimallin jäähdytin ei ole erityisen hyvä, joten parin kympin lisäpanostus sopimusvalmistajien tehokkampaan jäähdytykseen on paikallaan, mutta minimibudjetilla tästä voi halutessaan luopua.


Asus Strix GTX 1060 6GB
Hinta: ~300€


Nvidian GeForce GTX 1060 asettuu kilpailemaan AMD:n RX 480 8 Gt:n kanssa, ja nämä ovat pitkälti samassa teho- ja hintaluokassa, mutta AMD:llä on hieman enemmän muistia sekä muistikaistaa, mikä auttaa korkeammilla resoluutoilla. Sen sijaan GTX 1060 on yleensä tehokkaampi 1080p-resoluutiolla ja CPU-pullonkaulaisissa tilanteissa. Sopimusvalmistajien jäähdyttimillä varustettuja 6 Gt malleja saa 300 euron pintaan, ja näistä poimimme esimerkiksi tähän Asus Strix -kortin, jossa on tehokas ja hiljainen jäähdytys.Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8GB
Hinta: ~300€


Sapphire Nitro-mallin RX 480 on yksi parhaimmista AMD:n näytönohjaimista tällä hetkellä. Se soveltuu hieman paremmin korkeammille resoluutioille 256-bittisen muistiväylänsä ja 8 Gt muistinsa ansiosta, mutta erot GTX 1060:n välillä ovat muuten pienet. VR-käytössä Nvidian kortti lienee kuitenkin yleisellä tasolla hieman nopeampi AMD:n DX11-ajurien CPU-pullonkaulan myötä.

SuorittimetVR-laseilla on myös minimivaatimukset suorittimien osalta. Minimispeksilistaukset eivät ole välttämättä kiveen kirjoitettuja, sillä olennaisinta on, että loppusuorituskyky on riittävän korkealla, ja näin ollen Oculus Riftin ja HTC Viven suoritinvaatimukset on nostettu hieman korkeammalla kuin mitä todellisuudessa vaaditaan. HTC Vive:n suositus on Intelin i5-4590 tai AMD:n FX-8350, ja Oculus lupaa spekseissään tuen vain Intelin suorittimelle. AMD:n FX-mallisto onkin tällä hetkellä alakynnessä suorituskyvyn suhteen, ja nykyinen AM3+-alusta on kovaa vauhtia vanhenemassa, joten mekään emme tällä hetkellä suosittele kääntymään AMD:n vanhan raudan puoleen, vaan punaista leiriä liputtavan kannattaa ennemmin harkita uuden Zen-arkkitehtuurin suorittimien saapumista tämän vuoden lopulla.Intel Core i5-6500
Suoritinkanta: LGA 1151
Ytimet: 4 (3,6 GHz Turbo)
Hinta: ~210€


Vaikka Riftin ja Viven minimispeksien mainitsema i5-4590 onkin suorituskyvyltään lähellä Intelin uudempaa i5-6500-mallia, suosittelemme kääntymään uuden alusta puoleen. Intelin uusimpaan Skylake-mallistoon kuuluva i5-6500 toimii LGA 1151 -kantaisilla emolevyillä, ja niitä varten tarvitsee myös uutta DDR4-muistia. Emolevy- ja muistituki on hyvä ottaa selville ajoissa, sillä aikaisemmat 4000- ja 5000-sarjan mallit käyttävät vanhempaa alustaa DDR3-muisteilla, eikä näitä voi vaihtaa keskenään. Suosittelemme tätä mallia jos ylikellotus ei tule olemaan harkinnan alla, ja muussa tapauksessa kannattaa kääntyä K-mallien puoleen.Intel Core i5-6600K
Suoritinkanta: LGA 1151
Ytimet: 4 (3,9 GHz Turbo)
Hinta: ~240€


Intelin kerroinlukoton i5-malli on ehdottomasti ylikellottajien ykkössuositus tehokoneeseen, jos haluaa parasta suorituskykyä kohtuuhintaan. Ylikellotus pitäisi onnistua helposti n. 4,5 GHz tasolle, ja vaikka uudemmat pelit teoriassa tukevat jo yli neljää ydintä, i5-6600K on tällä hetkellä edelleen optimaalinen suoritin pelikäyttöön. Skylake-malli korvaa vanhemman i5-4690K suosituslistallamme, sillä se tarjoaa uudemman alustan mukanaan tuomat ominaisuudet, mutta samalla koko paketin hinta nousee useammalla kymmenellä eurolla. Intel tarjoaa myös hintavampaa 6700K-mallia Hyperthreading-tuella, mikä saattaa olla harkinnan arvoinen valinta jos budjetti siihen yltää.

kommentti 1

oxygenol

Tuohon budjettikoneeseen olisi ollut parempi valita i5-6500, gtx1060(vaihtoehdoksi), 256gb ssd + 1tb hdd, 2133mhz muistit ja asrockin emo. Hinta olisi saatu puristettua siihen 1000€ paikkeille ja 1440p pelaaminen onnistuisi silti yhtä hyvin.

Kommentoi artikkelia