Konepakettiopas: Marraskuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Pelikone 1440p-resoluutiolle – Emolevyt ja muistitEmolevytEmolevyvalinta on useimmille haastava tehtävä konepakettia kootessa. Valintaa rajoittaa luonnollisesti valitun suorittimen käyttämä kanta, ja kohtuuhintaista konepakettia kootessa parasta hinta/laatu-suhdetta edustaa perinteiset ATX-kokoluokan emolevyt, vaikka myös mATX-kokoluokasta löytyy hyviä vaihtoehtoja varsinkin niille, jotka eivät aio laajentaa konettaan myöhemmin. Myöhemmin koteloa valitessa on myös otettava huomioon, ettei pienempään mATX-koteloon saa mahdutettua ATX-kokoluokan emolevyä. Suurimmalle osalle käyttäjistä paras valinta lieneekin hankkia ATX-emolevy ja saman kokoluokan tornikotelo, jossa on riittävästi työskentelytilaa ja laajennusvaraa.

Koska suoritinsuosituksista löytyy tällä hetkellä vain Intelin LGA 1151-kantaan sopivia malleja, jakautuu emolevysuositukset vain kahteen kategoriaan - ylikellottajille ja edullisinta etsiville. Intelin tarjoaa LGA 1151 -kannalle useita eri piirisarjoja jotka eroavat toisistaan koodinimillä (Z170, H170, H110, C236, C232 ja B150). Näistä Z170 on tarkoitettu pelaajille ja ylikellottajille, ja loput on suunnattu joko budjettikategorioihin tai yrityskäyttöön. Ylikellotusta harkitsevan kannattaa tähdätä katse suoraan Z170-sarjan malleihin, mutta jos suorittimeksi valikoitui Core i5-6500, on myös H110/170-mallisto varteenotettava ja todennäköisesti edullisempi vaihtoehto.

1440p-pelaamiseen suositellaan yksinomaan Z170-piirisarjan emolevyjä, ja näiden väliset eroavaisuudet löytyvät lähinnä speksilistoja tarkistelemalla. Esimerkiksi Geizhals.de-sivustolta löytyy hyvät filtteröintimahdollisuudet itselle tarpeellisten ominaisuuksien etsimiseksi. Useimmille kuitenkin toimii ATX-kokoluokan Z170-malli 100-150 euron välimaastosta, josta alla on yksi esimerkki Asuksen toimesta.MSI Z170M Mortar
Suoritinkanta: LGA 1151
Listaus ominaisuuksista
Hinta ~120€

mATX-kokoluokassa on rajatumpi määrä vaihtoehtoja Z170-piirisarjalla, mutta kohtuuhintaan löytyy esimerkiksi MSI:n Mortar-malliston emolevy.Asus Z170 PRO GAMING
Suoritinkanta: LGA 1151
Listaus ominaisuuksista
Hinta: ~150€

Z170-piirisarja tarjoaa kattavat ominaisuudet pelaajille, ja Asuksen Z170 Pro Gaming edustaa hyvää keskitietä hinnan ja laajennettavuuden osalta. ATX-emolevynä se ei sovi pienempiin koteloihin, mutta siitä löytyy tarvittaessa PCI-E-korttipaikkoja toisen näytönohjaimen lisäämiseksi tulevaisuudessa. Lisäksi myös I/O-liitinvalikoima on selkeästi laajempi, ja mukana on muun muassa C-tyypin USB-liitin. Muita maininnan arvoisia lisäyksi on laadukkaampi SupremeFX-äänipiiri sekä M.2-liitäntä nopeampia NVME SSD-asemia varten. Myös tuki nopeamille DDR4-muisteille aina 3400 MHz asti on taattu.


MuistitKoska suosittelemme tällä hetkellä vain Intelin uusinta Skylake-alustaa, jää RAM-muistin valinta suhteellisen helpoksi. LGA 1151 -emolevyihin sopii yleensä vain DDR4-tyypin muisti, ja tällä hetkellä valinta kärjistyy joko 8 Gt tai 16 Gt kapasitettiin. Koska Intelin alusta toimii ns. Dual Channel -tilassa, kannattaa muistit ostaa pareittain, eli joko 2x4 Gt muistit tai 2x8 Gt muistit. Jos budjetti on tiukka ja haluaa välttämättä säästää muutaman kympin tyytymällä 8 Gt kokonaismuistiin, päivitys onnistuu jatkossa jos emolevyssä on neljä muistipaikkaa tarjolla. 4x4 Gt muistit toimivat yleensä ongelmitta siinä missä 2x8 Gt muistitkin, mutta mitä enemmän koneeseen komponentteja iskee, sitä suuremmalla todennäköisyydellä yksi niistä saattaaa jossain vaiheessa vikaantua. Muistien hintojen ollessa tällä hetkellä suhteellisen matalalla, suosittelemme suoraan 2x8 Gt muistien hankkimista.

Myös muistien nopeudella on merkitystä. DDR4-muistit alkavat 2133 Mhz nopeuksista, mutta hintaerot eri nopeuksien välillä on suhteellisen pienet, ja nopeudet aina 3200 MHz:iin asti ovat tällä hetkellä vielä harkinnan arvoisia. Useimmiten nopeuseroilla ei ole suurta vaikutusta suorituskykyyn, mutta esimerkiksi Digital Foundryn tekemien testien perusteella joissain CPU-pullonkaulaisissa pelitilanteissa nopea muisti on hyödyksi. Näin ollen pari kymppiä kalliimmat 3000 tai 3200 MHz muistit ovat harkinnan arvoinen panostus. Megahertsilumemien lisäksi muistien osalta mainitaan myös yleensä CL-latenssilukema, joka myös osaltaan vaikuttaa muistien kokonaisnopeuteen. Mitä suurempi CL-lukema on, sitä hitaampi sen latenssi on, mutta valinta kannattaa yleensä rajata ensi alkuun muilla perusteilla, eikä latenssilukema yleensä ole ostopäätökseen vaikuttava tekijä ainakaan budjettikategoriassa.

Muistivalintaa tehdessä kannattaa ottaa huomioon, että joissain emolevy/jäähdytin/muistikombinaatioissa korkealla jäähdytinsiilillä varustetut muistit saattavat olla esteenä kookkaampien CPU-jäähdyttimien asennukselle.Kingston 16GB(2x8GB) HyperX Fury DDR4 2666 MHz, CL15
Hinta: ~80€

2666 MHz muistit edustavat tällä hetkellä ehkä parasta hinta/nopeus-suhdetta. Ne ovat hyvä pari Z170-alustan emolevyille.Corsair 16GB (2x8GB) Vengeance LPX, DDR4 3200MHz, CL16
Hinta: ~120€


3200 MHz on tällä hetkellä rajapyykki kohtuuhintaisille muisteille. Lisähinta ei välttämättä tuo huomattavaa parannusta suorituskykyyn, joten tiukemmalla budjetilla 2666 MHz mallit lienevät järkevämpi vaihtoehto, ellei nopeampaa satu löytymään tarjouksesta.

kommentti 1

oxygenol

Tuohon budjettikoneeseen olisi ollut parempi valita i5-6500, gtx1060(vaihtoehdoksi), 256gb ssd + 1tb hdd, 2133mhz muistit ja asrockin emo. Hinta olisi saatu puristettua siihen 1000€ paikkeille ja 1440p pelaaminen onnistuisi silti yhtä hyvin.

Kommentoi artikkelia