ASRock P67 Transformer: P67 LGA1156-yhteensopivana

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Lopputulos


Kun huippunopeuksia vaativat odottelevat innokkaana Intelin uutta alustaa, ASRock muistuttaa vähempään tyytyviä siitä, että jos Intelin uusi lähestymistapa ylikellotukseen ei miellytä (eli sen estäminen Core i3 –prosessoreilla ja muilta osin rajoittaminen K-sarjan tuotteisiin), ASRockin emolevy mahdollistaa vanhemman sukupolven Core i3, i5 tai i7 –prosessorin käytön ja sen kellottamisen entiseen malliin. Johtuen Intelin DMI-rajapinnan sisällyttämisestä myös uuteen piirisarjaan, vanhemman prosessorin käyttöön vaaditaan vain piirisarjaan lisätyn kellosignaalin huomiotta jättäminen. Tilanne muistuttaa hieman AMD:n Socket AM2+ kannasta AM3-kantaan päivittämistä. Näiden kahden päivityksen toteutustavan välillä oli kuitenkin suuri ero.

AMD:n uudempi prosessori oli yhteensopiva vanhempien alustojen kanssa (BIOS päivityksellä), mutta Intelin uuden sukupolven CPU ei ole taaksepäin yhteensopiva. Suurin syy uuden emolevyn tarpeeseen on se, että kellosignaaligeneraattori on integroitu piirisarjan sisään, eli CPU saa kellosignaalinsa eri paikasta. Mutta se ei ole vielä kaikki…

Jos Inteli olisi integroinut kellosignaaligeneraattorin suoraan prosessoriin, eikä P67-piirisarjaan, se olisi mahdollistanut uusien prosessoreiden yhteensopivuuden vanhoihin prosessorikantoihin, mutta ei toisinpäin, kuten tapahtui AMD:n AM2+ -kannasta AM3-kantaan siirryttäessä. Yhteensopivuus vaati AMD:lta vanhan DDR2-muistiohjaimen logiikan säilyttämistä uusissakin malleissa. Mekaanisen yhteensopivuuden mahdollistaminen vain ”oikeaan” suuntaan olisi voitu toteuttaa jo pelkästään jollain avaimen loveamista muistuttavalla tekniikalla. P67 on ominaisuuksiltaan P55 –versiota parempi, mutta olemme varmoja että moni prosessorin päivitystä miettivä olisi ollut valmis uhraamaan hieman piirisarjan ominaisuuksia välttyäkseen emolevyn päivittämiseltä. Pakollinen emolevypäivitys tulee olemaan suuri este näille monille potentiaalisille prosessorin päivittäjille, kuten kävi kun LGA 775 hävisi LGA 1156 –kannan tieltä hieman yli vuosi sitten.

Toisaalta jos uuden piirisarjan ominaisuuksille on käyttöä, mutta prosessoripäivitys ei kiinnosta, ASRock tarjoaa ratkaisun. P67 Transformer tarjoaa piirisarjaan integroidun SATA 6 Gb/s –tuen ja tarpeeksi kaistaa jotta USB 3.0 –väylästä saadaan kaikki irti käyttäen vanhempia LGA 1156 –kannan prosessoreita. Tämä on hyvä ratkaisu niiden kannalta, joiden nykyinen prosessori on esimerkiksi tehokas Core i7-875K, mutta joille uuden piirisarjan ominaisuudet ovat tärkeitä. P67-piirisarjan tuoma lisänopeus oli pienempi kuin ennen testiä odotimme, mutta jonkinlaista parannusta kuitenkin tapahtui. Toivottavasti BIOS-päivitykset tuovat piirisarjan ohjaimet tulevaisuudessa samalle tasolle uusimpien LGA 1155 –mallien kanssa. Me nimittäin pidämme valinnan mahdollisuuksista ja täytyy onnitella ASRockia laatikon ulkopuolella ajattelusta tämän mallin kohdalla.


Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Thomas Soderstrom
Alkuperäinen artikkeli: ASRock P67 Transformer: P67 Gets LGA 1156 Compatibility

Kommentoi artikkelia