ASRock P67 Transformer: P67 LGA1156-yhteensopivana

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

ASRock P67 Transformer: P67 LGA 1156 -yhteensopivana


Intelin uuteen P67-piirisarjaan päivittäminen vaatii tietysti uuden emolevyn, mutta Intelin pieni likainen salaisuus on se, että uutta prosessoria ei silti välttämättä tarvita. ASRock huomasi tämän salaisuuden ja toi sen avulla seuraavan sukupolven suorituskykyä tämän päivän prosessoreille

Intelin toissa vuoden lopussa julkaistu LGA 1156 –alusta oli sekä ylistyksen (se tarjosi vaikuttavaa suorituskykyä) ja kritiikin kohde (se tuhosi täysin LGA 775 –päivityspolun). Innokkaat budjetin rajoittamat harrastajat pääsivät viimein hyödyntämään Intelin Nehalem-arkkitehtuuria. Silti lähes joka näkökulmasta katsotuttuna löytyi pieni mutta…

Ensiksikin CPU:n yhteyteen integroidun PCIe 2.0 –ohjaimen latenssit olivat kyllä pienemmät aiempiin piirisarjan yhteydessä oleviin verrattuna, mutta siitä löytyi vain 16 kaistan verran täyttä nopeutta (eli se tuki enintään kahta laitetta). Toiseksi, kaikki kahdeksan niin sanottua PCIe 2.0 –linkkiä toimivat puolitetulla 2,5 Gb/s –bittinopeudella. Omasta puolestani uskoisin, että PCIe-rajoitus oli kehitetty estämään sen käyttö x4 RAID-korttien kanssa kriittisissä kohteissa (eli se ei astuisi X58:n varpaille), mutta käytännössä sen tarkoitetussa kohderyhmässä rajoitus aiheutti sen, että SATA 6.0 Gb/s ja USB 3.0 –ohjaimet joutuivat toimimaan vain puolella tarkoitetusta nopeudestaan. Jotain oli siis pakko tehdä.

Se jotain saapui meille Intelin päävastustajan AMD:n taholta. AMD:n kuluttajaluokan piirisarjoissa oli ylimääräisiä PCIe 2.0 –kaistoja jo valmiiksi ennen kuin Intel julkisti P55-piirisarjansa ja se tarjosi kunnollisen tuen USB 3.0 ja SATA 6.0 Gb/s –ohjaimille vanhemmissakin tuotteissaan. AMD jopa suunnitteli uuden southbridgen integroidulla SATA 6 Gb/s –tuella. Mikä tekee asiasta Intelin kannalta vieläkin pahemman on se, että oltuaan osana suunnittelemassa USB 3.0 –standardia, sen oli pakko tietää kaistanleveyden rajoituksista jo ennen kuin se edes suunnitteli LGA 1156 –alustan. Vaikka LGA 1156 tarjosikin loistavaa suorituskykyä prosessorin ja yhden GPU:n osalta, P55-alustan rajoitukset kaistanleveydessä ovat Intelin kannalta nolo asia.Onneksi tuo aikakausi Intelin piirisarjojen historiassa on lopuillaan ja suurelta osin saamme kiittää kaikkia lukijoitamme tästä. Asiakkaat ovat painostaneet Inteliä sisällyttämään SATA 6.0 Gb/s –tuen kaikkiin kuluttajaluokan emolevyihin ja yhtiön strategiana on aina ollut myöntyä asiakkaiden vaatimuksiin viime hetkellä ennen protestien muuttumista täysimittaiseksi mellakaksi. (Toim. huom.: tarkoittaako tämä sitä, että meidän kannattaisi pitää vielä enemmän meteliä ylikellotuksen heikosta tilasta K-sarjan ulkopuolella?).

Paremman kiintolevysuorituskyvyn lisäksi Intelin tuleva P67 Express PCH nostaa PCIe-pohjaisen DMI-väylän suorituskykyä, mikä mahdollistaa täyden nopeuden ainakin neljään kaikista kahdeksasta PCIe 2.0 –väylästä samanaikaisesti. USB 3.0 –ohjaimet voivat siis saavuttaa täyden vauhdin ja se mahdollistaa myös todellisen tuen PCIe 2.0 x4 –ohjaimille ainakin joissain emolevymalleissa.
Silti kuten aina, tähänkin liittyy yksi mutta. Intel haluaa uskotella, että tarvitset myös uuden prosessorin. ASRock ei ole samaa mieltä.

Kommentoi artikkelia