Arvostelussa Intel Core i7-3770K

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Uutta tekniikkaa työpöydälle - vanhalla suorituskyvyllä


 
Vastikään joukko journalisteja käväisi AMD:llä Austinissa (mukaan lukien toimittajamme) ja he palasivat puhuen "kokemuksen" tärkeydestä, ja kuinka pelkät testitulokset eivät kerro koko tarinaa siitä, milloin laitteisto on "tarpeeksi hyvä".
 
Henkilökohtaisesti uskon että testitulokset ovat edelleen tärkeitä ja tulevat pysymään alimman tason erottelijoina tuotteiden välillä. Niillä mitataan tarkimmin mikä on "tarpeeksi hyvä". Suorituskykylukemista voidaan vetää paljon johtopäätöksiä luotettavasti. Sen sijaan yhden henkilön subjektiivinen mielipide työaseman olevan "riittävän nopea" ei välttämättä kerro muille siitä kuinka pitkään sillä oikeasti kestää kääntää koodia.
 
Joka tapauksessa Core i7-2700K on "riittävän nopea" verrattuna Intelin Ivy Bridge Core i7-3770K -suorittimeen. Jos käytät ennemmin tarkkoja tuloksia mielipiteen muodostamiseen, myös niiden perusteella Sandy Bridge -suoritinta ei hyödytä päivittää vastaavaan Ivy Bridgeen.
 

 
Intel onnistui kasvattamaan näytönohjaimensa suorituskykyä, mutta kun kyseessä on 300 dollarin suoritin, ei ole paljoa järkeä olla hankkimatta sille pariksi hyvää erillisnäytönohjainta, jos sen suorituskyvyllä on merkitystä. Vaikka AMD:n A8-3850 ei ole läheskään yhtä nopea kuin 3770K suoritintesteissä, 130 dollarin APU on nopeampi peleissä, jos sillä on oikeasti merkitystä käyttäjälle.
 
Kuinka Core i7-3770K sitten selviytyy ylikellottajan käsissä? Ellei käytössäsi ole runsaasti nestetyppeä tai vastaavaa, kellotus jättää sinut kylmäksi ja prosessorin kuumaksi. Core i7-2700K ylsi korkeammalle kellotaajuudelle, ja vastasi suorituskyvyltään 3770K:ta.
 
Entäs jos et sattunutkaan ostamaan Core i5-2500K:ta vuosi sitten kun sitä kehuttiin aikansa parhaaksi? Jos sinulla on vanha Core 2 tai Phenom -suoritin, Ivy Bridge on kuitenkin paras vaihtoehto päivitykselle. Core i7-3770K on toki hyvä vaihtoehto, mutta todennäköisesti Core i5-3570K on monelle parempi, sillä se on satasen halvempi. Intel on itse asiassa järkevä hinnoittelussaan, sillä 3770K on halvempi kuin mitä 2700K oli ennen tätä julkaisua, ja 3570K on halvempi kuin 2550K. Ei paha.
 
Lisäperspektiiviä
 
Core i7-3770K on yksi malli Intelin mallistossa, ja vaikka se onkin helppo unohtaa suorituskykylisän pienuuden takia, ei sen tarina ole koko Ivy Bridgeä koskeva.
 
Painotus integroituun näytönohjaimeen ja pienempään tehonkulutukseen tekee selväksi sen, että Intel aikoo valloittaa pienemmän kokoluokan laitteita kuten All-in-one -koneet ja tietysti Ultrabookien kaltaiset kevytkannettavat. Ensimmäisen aallon Ivy Bridge Ultrabookit, koodinimellä Chief River, julkaistaan näillä näkymin kesän alkupuolella. Vasta niiden myötä näemme Ivy Bridgen todellisen tarkoituksen.

kommentti 1

KalikoJak

Toivottavasti julkaisevat myös ilman näytönohjainta olevan version kohtuullisen ajan kuluttua, toisin kuin edellisessä sukupolvessa.

Koska edelleen pienempi virrankulutus, lämpö ja hinta.

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

Kommentoi artikkelia