Arvostelussa Microsoft Surface Laptop 3 (15”)

Artikkelin kirjoittaja: Janne Yli-Korhonen

Akku


Akunkestoksi luvataan 11,5 tuntia tyypillisessä laitteen käytössä, johon lukeutuvat muun muassa netin selaaminen ja muiden kevyiden ohjelmien käyttäminen. Omien kokemusten perusteella tämä ehdotettu lukema pitää aika hyvin paikkansa. Lukema tietenkin riippuu käytöstä.

Itselläni laite kesti käyttöä noin 9 tuntia, kun Laptop 3:een oli myös yhdistettynä ulkoinen näyttö USB-C-adapterin kautta. Tällaisessa käytössä akun varaus saattoi pudota peräti 20 prosentin verran tunnissa. Tämän yhdeksän tunnin aikana kone oli toki lepotilassa noin viiden tunnin ajan.

Akun varaus ei juurikaan laske, mikäli kannen vain sulkee eli laite menee valmiustilaan. Akun varaus laski vain yhden prosentin verran noin viiden tunnin aikana.

Akun lataus käy myös varsin tehokkaasti mukana tulevalla laturilla. Tunnissa akkuun ilmeistyi 74 prosentin verran lisävirtaan, kun laite oli samaan aikaan käytössä.


Liitännät



Yksi odotettu lisäys oli viimeinkin USB-C. Näitä kuitenkin löytyy vain yksi kappale. USB-C:n viereltä löytyy toki täysikokoinen USB-A ja kuulokeliitäntä.

Toiselta puolelta on Surface Connect -portti, jonka kautta onnistuu kannettavan lataaminen mukana tulevalla laturilla. Myös USB-C:n kautta onnistuu lataus riittävän tehokkaalla USB-C-laturilla. Itseltäni löytyy toisen kannettavan USB-C-laturi, jolla onnistui Laptop 3:n lataaminen, mutta älypuhelimen mukana tulleet laturit eivät ladanneet kannettavaa.

Laptop 3:n laturissa on myös USB-A-portti, jolla voi samanaikaisesti ladata vaikkapa älypuhelinta. Tämä on kätevä lisäys, sillä esimerkiksi matkustaessa ei tarvitse ottaa mukaan erillistä älypuhelimen laturia, vaan pelkkä kaapeli riittää.

Jos siis tarvitset enemmän liitäntöjä, joudut ostamaan erillisen sovittimen. Microsoftilla on tähän tarkoitukseen Surface-telakka, josta löytyy neljä USB 3.0 -porttia, kaksi Mini DisplayPort -porttia ja gigabitin Ethernet-portti. Surface-telakka liitetään kannettavaan Surface Connect -portin avulla. Telakan huono puoli on sen hinta, joka on yli 200 euroa.

Omasta takaa löytyi USB-C-liitännällä varustettu sovitin, jossa on muun muassa HDMI-liitäntä sekä pari USB-A-porttia. Tämän käytössä ei ilmennyt minkäänlaisia ongelmia.

Langattomista vaihtoehdoista löytyvät WiFi sekä Bluetooth 5.0. Bluetoothin avulla tietokoneeseen yhdistettiin testilaitteen mukana toimitetut hiiri ja kynä.

Kommentoi artikkelia