Arvostelussa Microsoft Surface Laptop 3 (15”)

Artikkelin kirjoittaja: Janne Yli-Korhonen

Näppäimistö ja hiiri




Laptop 3:n näppäimistö on erinomainen. Näppäimet tuntuvat hyvältä ja ne antavat mukavasti palautetta kirjoittaessa. Laptop 3:n näppäimistö todennäköisesti sopii useimmille käyttäjille, sillä sen käyttämiseen tottuu varsin nopeasti. Näppäimistö on myös varustettu valkoisella taustavalaistuksella, jota ei edes huomaa, kun huoneen valaistus on hyvä. Kannettavan koosta huolimatta näppäimistö ei sisällä erillistä numeronäppäimistöä.

Myös kosketuslevy on laitteessa erinomaisella tasolla. Edeltäjämalliin nähden Microsoft on lisännyt kosketuslevyn pinta-alaa, joka tekee käyttämistä miellyttävämpää. Kosketuslevy on todennäköisesti parhaimmistoa Windows-kannettavien kohdalla. Erilaiset eleet myös toimivat kätevästi kosketuslevyllä.



Arvosteltavan Laptop 3:n mukaan saatiin myös Microsoftin Arc -hiiri, joka eroaa muista hiiristä taittuvan rakenteen ansiosta. Kuljetusta ajatellen hiiri on tasainen, mutta tarvittaessa hiiren voi taittaa kaarelle. Omassa käytössä en juurikaan nauttinut Arc -hiiren käyttämisestä. Se ei vain omaan käteen tuntunut kovin luontevalta. Tosin tämä ei suuri ongelma ollut, sillä Laptop 3:n kosketuslevy on erinomainen.



Suorituskyky



Testissä olleen laitteen suorituskyvystä vastaa AMD Ryzen 5 3580U -suoritin, joka kustomoitu Ryzen-piiri Surface-kannettaviin. Tämän parina löytyy 8 gigatavua keskusmuistia.

Tarkoitus oli kokeilla pelaamista Laptop 3:lla, mutta en saanut asennettua haluamaani peliä koneeseen, joten asia jäi yrittämisen tasolle. Kahden viikon aikana ainoaksi raskaammaksi käytöksi jäi Full HD -videomateriaalin editoiminen Vegas Pro -ohjelmistolla. Editoinnin aikana ei esiintynyt minkäänlaista pätkimistä tai mitään muita ongelmia, vaan Laptop 3 -kannettava suoriutui tästä testistä varsin mallikkaasti. Toisaalta tätä konetta ei ole tarkoitettu pelaamiseen tai videoeditointiin.

Lämmöt nousivat suorittimen osalta tämän editoinnin ja renderöinnin aikana korkeimmillaan 86 °C, kun suorittimen kellotaajuus oli 3693 MHz. Koneen jäähdytyksestä vastaava tuuletin myös pyörii hyvää vauhtia ja pitää aika kovaa ääntä isomman rasituksen aikana.

Peruskäytössä suorittimen lämmöt pysyvät 35 °C - 40 °C välillä. Peruskäytön aikana tuuletin ei juurikaan pyöri eli kone on käytännössä täysin hiljainen. Ainut ongelma tässä kohtaa on se, että koko koneen runko saattaa lämmetä ja tämän huomaa kirjoitettaessa, kun kädet ovat laitteen runkoa vasten.

Kommentoi artikkelia