AMD Radeon HD 7970: matka Tahitiin

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Radeon HD 7970: Vauhdilla tulevaisuuteenLähinnä pelisuorituskyvystä kiinnostuneet harrastelijat eivät välttämättä arvosta järkyttävää ajan ja rahan panostusta uuteen GPU-arkkitehtuurin siinä toivossa, että se parantaa GPGPU-laskentaa. Aiempien arkkitehtuurimuutoksien, kuten Nvidian Fermin ja AMD:n R600:n, perusteella pelko heikosta pelisuorituskyvystä ja ongelmista on aiheellinen, ja pelisuorituskyky on kuitenkin se mitä näiltä korteilta ensisijaisesti haetaan.

AMD on panostanut yhä enemmän GPGPU-laskentaan, mutta se on edelleen osittain lapsenkengissä. Olemme testanneet GPU-kiihdyttettyä videon transkoodausta, salasanan murtamista ja Wi-Fi-yhteyden brute-force-murtamista, mutta käytännön sovelluksia on edelleen tarjolla hyvin vähän. Suurin osa käytetyistä sovelluksista käyttää edelleen suoritinta tehtäviinsä. Toivommekin, että GPU-laskenta ottaa pian tulta alleen kunnolla. Ainakin HPC-puolella tiedetään mitä hyötyä rinnakkaislaskennasta on.

Onneksi Radeon HD 7970:n ei tarvitse tukeutua pelkästään sen laskentapotentiaaliin. Se pyörittää myös pelejä todella nopeasti. Nvidian vastaiskuun on vielä kuukausia, ja jos AMD pystyy tammikuusta lähtien toimittamaan suurempia määriä kortteja, on sillä voittaja käsissään. Toisaalta tämä näkyy myös siinä, ettei AMD:n tarvitse tarjota tuotettaan alihintaan.

Suorituskyvyn lisäksi Radeon HD 7970 (ja muut sitä seuraavat 7000-sarjan kortit) tuovat mukanaan monia uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi ZeroCore on ylistyksen arvoinen ominaisuus, ja todella tervetullut CrossFire-kokoonpanoihin, pitäen tehonkulutuksen hallinnassa ja melutason entistä pienempänä.

Monet uusista ominaisuuksista ovat kuitenkin vielä jossain määrin keskeneräisiä. AMD:n kortti tulee hyvissä ajoin ennen Windows 8:n julkaisua, joka tuo mukanaan lopullisen DirectX 11.1 -tuen. Lisäksi se paperijulkaistiin niin, etteivät sen partnerit ehtineet valmistautua esimerkiksi VCE:tä käyttävillä sovelluksilla. Myös AMD:n oma ajuritiimi yllätettiin, ja monet uudet ominaisuudet tulevat ajurien muodossa lähikuukausina, eivätkä ole valmiita julkaisuaikaan. AMD:ltä ei myöskään liiennyt kahta Tahitia CrossFire-testejä varten.Koska tuntemattomia tekijöitä on vielä niin paljon, on vaikea kutsua tätä arvostelua muuksi kuin esikatsaukseksi. Emme voi tehdä lopullista suositusta keskeneräisen testauksen takia. Kannattanee siis suosiolla odotella tammikuuhun kun AMD julkaisee Radeon HD 7950:n, ja tilanne on varmasti selkeämpi. Joudut joka tapauksessa odottamaan, sillä Radeon HD 7970 tulee kunnolla myyntiin vasta 9. tammikuuta, ja sen tuotantomäärät saattavat olla alkuun pienet.

Onko uudessa kortissa sitten mitään negatiivista? 500 euron hintalappu on hyväksyttävissä jos sitä vertaa GeForce GTX 580:n noin 450 euron keskihintaan, mutta molemmat kortit ovat selkeästi premium-hintaluokassa. Huono saatavuus saattaa nostaa hintaa entisestään jälleenmyyjien puolelta, eikä sille ole näillä näkymin tulossa kilpailua kovin pian. Kahden piirin näytönohjaimet ovat yhä nopeampia, mutta 7970 on halvempi ja tarjoaa vakaata suorituskykyä toisin kuin tehosyöpöt ja ajuriongelmaiset kahden piirin kortit, joiden saatavuus tällä hetkellä on melko heikkoa. Emme siis voi suositella niitä jos et ole valmis elämään jatkuvien AFR-rendöinnistä johtuvien ongelmien kanssa.

Hinnoittelun lisäksi toinen ongelma on kortin referenssijäähdytyksen melutaso. AMD:n agressiivinen tuuletinprofiili ei ole hiljaisimmasta päästä, joten hiljaista korttia kaipaavien kannattaa ehkä odotella sopimusvalmistajien erikoisjäähdytyksellä varustettuja kortteja.

GPU-laskennan osalta voimme todeta, että kortista löytyy potentiaalia. Näimme muutaman vaikuttavan tuloksen testeissämme, mutta joukossa oli muutama keskivertokin. AMD:n on optimoitava ohjelmistoverkostoaan, ja kehittäjät tarvitsevat lisää aikaa selvittääkseen miten heidän sovelluksensa hyötyvät parhaiten näytönohjaimen massiivisesta rinnakkaislaskentakyvystä. Vain aika näyttää, pystyykö AMD kilpailemaan Nvidian kanssa samoilla GPGPU-markkinoilla.

AMD:n GPU-laskentaan perustuvan arkkitehtuurin kohtalo jää siis nähtäväksi. Lyhyellä aikavälillä Radeon HD 7970 on haluttava näytönohjain pelikäyttöön niille, jotka kaipaavat parasta yhden piirin suorituskykyä. Nvidian on vastattava ennen pitkää Keplerin muodossa ensi vuonna.Alkuperäinen artikkeli:
AMD Radeon HD 7970: Promising Performance, Paper-Launched
Arvostelijat:
Don Woligroski, Igor Wallossek

Kommentoi artikkelia