AMD Radeon HD 7970: matka Tahitiin

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Tehonkulutus, lämpötila ja melutasoVoidaan jo sanoa, että Radeon HD 7970 on hyvin suorituskykyinen kortti. Olisiko se silti 500 euron arvoinen jos se söisi sähköä töikseen GTX 480:n tavoin? Onneksi meidän ei tarvitse spekuloida.Radeon HD 7970:n tehonkulutus on rasituksessa parempi kuin GeForce GTX 580:n, ja pienempi kuin Radeon HD 6970:n idle-tilassa. AMD:n virransäästöominaisuudet tulevat tarpeeseen tehokorteilla ja erityisesti CrossFire-kokoonpanolla varsinkin kun sähkön hinta tuntuu olevan nousussa.

On aika siirtyä lämpötilojen mittaukseen. Testaamamme GeForce GTX 580 ei ole referenssimalli, vaan Gigabyte GV-N580SO-15I jonka kellotaajudet on laskettu referenssitasolle. Sen lämpötilat eivät siis vastaa referenssimallia, vaan se käyttää tehokasta kolmen tuulettimen aftermarket-jäähdytystä.Lämmöt ovat juuri siellä missä pitää verrattuna Radeon HD 6970:n, jolla on sama TDP.

Lopettelemme melutason mittauksella. Kuten yllä, GTX 580 käyttää Gigabyten tehokasta WindForce-jäähdytystä.Tulos ei vaikuta erityisen hyvältä, mutta se on linjassa muiden tekemien testien kanssa. Testasimme oliko ongelma kortin jäähdytyksen kiinnityksessä, mutta uuden lämpötahnan vaihtaminen ei muuttanut tulosta, eikä AMD suosittele jäähdytyksen irroittamista, sillä käytetty erikoislämpötahna on jo itsessään paras tahnavalinta, eikä se toimi yhtä hyvin irroituksen jälkeen. Meillä ei ollut kuitenkaan mitään menetettävää, joten päätimme kokeilla tahnan vaihtoa. Loppujen lopuksi tuloksissa ei ollut mitään eroa, ja melutaso pysyi samana.

Ilmeisesti AMD on päättänyt tehdä tuuletinprofiilista agressiivisen tällä kertaa. Lämpötilat pysyvät hyvin kuosissa, mutta käytännössä olisi ehkä parempi jos muutama aste uhrattaisiin melutason pienentämiseen. Tämä on toki asia, jonka jokainen käyttäjä voi itse tehdä käyttämällä MSI Afterburnerin kaltaista sovellusta.

Kommentoi artikkelia