AMD Radeon HD 7970: matka Tahitiin

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

GPGPU-testit



Pyrimme aina käyttämään mahdollisimman paljon käytännön sovelluksia testeissämme pelkkien synteettisten testien sijaan, mutta valitettavasti AMD:n aikaisen julkaisun myötä tämä ei ole mahdollista. Yritys keskittyi pelien optimointiin, mikä sinänsä on aivan oikea valinta tälle julkaisulle.

Emme siis pysty testaamaan tällä kertaa AMD:n kortin uusia laskentaominaisuuksia erityisen kattavasti. Syy ei ole AMD:n partnereissa, sillä hekin odottivat julkaisua vasta tammikuulle. Käytännössä osa GPGPU-sovelluksista toimii jollain asteella, suurin osa ei ollenkaan. Ne sovellukset jotka toimivat, osoittavat selvästi parempaa suorituskykyä kuin aikaisemmalla arkkitehtuurilla. Yksi uhreista on ironisesti videonpakkaus, joten emme voi testata edes Tahitin merkittävää uutta ominaisuutta: VCE:tä. Käytännössä se on AMD:n vastine Intelin Quick Syncille.

Tällä kertaa siis tyydymme muutamaan synteettiseen testiin, ja jätämme oikeat sovellukset myöhempää tarkastelua varten ja kypsemmille ajureille.

Bitmining



Bitimining on yksi harvoja käytännön sovelluksia joita pystyimme testaamaan, joskin hyvin yksipuolinen sellainen. Serverivarmistuksen puuttuessa jouduimme käyttämään solo-tilaa.

GPGPU-testit

Radeonit ovat tunnetusti hyvin vahvoja Bitmining-sovelluksessa. Tärkein ominaisuus lienee kuitenkin hyötysuhde, mikä tekee vertailusta vaikeamman. Radeon HD 7970 on nopein, mutta sen tuoma parannus ei ole merkittävä verrattuna sen sähkönkulutukseen. Vertailun vuoksi Radeon HD 5870 saa tuloksensa aikaiseksi kuluttamalla vain 190 W, kun taas 7970 imee 254 W.

LuxMark

LuxMark on ilmaiseen LuxRendereriin pohjautuva sovellus, ja toinen GPGPU-arvostelumme käytännön sovelluksista. Tulokset ovat loistavat, ja Radeon HD 7970 tuplaa suorituskyvyn aiempaan sukupolveen verrattuna.



GTX 580 laahaa jäljessä, eikä testi vaikuta pitävän GeForce-korteista. Vaikka GTX 580 on 3 miljardin transistorin piiri, on selvää, että optimoinnilla voi olla järkyttävä vaikutus suorituskykyyn.

GPU Caps Viewer

GPU Caps Viewer on ensimmäinen synteettinen testi, joka tekee OpenCL-laskentaa, jälkikäsittelyä ja normaalia renderöintiä ilman anti-aliasointia. PostFX-tulos on suora käännös Nvidian omasta oclPostprocessGL-testistä Nvidian GPU Computing SDK:sta. Kuvaan lisätään sumeutusefekti jälkikäsittelynä. Yllättävästi Radeon HD 7970 ohittaa GeForce GTX 580:n, vaikka testi on kehitetty Nvidian näytönohjaimille.





Hiukkastestissä GeForce GTX 580 ottaa odotetun voittonsa. Radeonit pysyvät kuitenkin kohtuullisen välimatkan päässä.

NQueen

N-Queen on monimutkainen shakkimaailmasta tullut matemaattinen ongelma. Ideana on järjestää kahdeksan kuningatarta shakkilaudalle niin, etteivät ne voi hyökätä toistensa kimppuun shakin sääntöjen mukaan. Värillä ei ole väliä, vaan kaikki kuningattaret ovat eri puolilla. Tarkoituksena on siis löytää mahdolliset ratkaisut mahdollisimman nopeasti.

N-Queen-testi osoittaa jälleen kerran Radeon HD 7970:n laskentakyvyn verrattuna vanhaan VLIW-arkkitehtuuriin monimutkaisessa laskennassa. Radeon HD 7970 ja GTX 580 ovat lähes kaksi kertaa nopeampi kuin vanhat Radeonit. VLIW on hyvä murskaamaan tiettyjä numeroita, mutta ei sovellu hyvin tähän testiin.



DirectComputeBenchmark

Koska tämä on yksi harvoista testeistä, joilla voimme testata DirectComputea, otimme sen mukaan. Valitettavasti Radeon HD 7970:n tulos oli aivan liian korkea ollakseen uskottava. Kunnes voimme toisin todistaa, jätämme DirectCompute-testin väliin ja siirrymme OpenCL-testiin, joka oli uskottavampi:



Radeonit vaikuttavat hallitsevan tätä testiä, ja Radeon HD 5870 ottaa kärkipaikan. Vaikka GTX 580:n ja 7970:n arkkitehtuurit ovat samankaltaisia, GTX 580 jää Radeoneista jälkeen.

Ensivaikutelmat

Tulokset ovat lupaavia, mutta on vielä liian aikaista juhlia. Koska käytännön sovelluksia on vielä liian vähän ja beta-ajurien tila on heikko, on vaikea sanoa juuta tai jaata Tahitin GPGPU-laskentatehosta. Trendi on positiivinen, joten toivottavasti saamme pian valmiita sovelluksia testiin.

VLIW-arkkitehtuurista siirtyminen ei haittaa Radeon HD 7970:a juuri ollenkaan, sillä se on yhä vahva perintesesti Radeoneja suosivissa sovelluksissa, ja kirinity eron kiinni Fermiin muissa testeissä. Kortti vaikuttaa siis olevan tasainen ja kattava ratkaisu laskentaan. Ajureiden ja sovellusten on kuitenkin valmistuttava ennen pitkää, ja AMD:llä on paljon töitä edessään jos se haluaa kilpailla Nvidian kanssa laskentapuolella.

Kommentoi artikkelia