AMD Radeon HD 7970: matka Tahitiin

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Testitulokset: ylikellotusAMD:n edustajat olivat vakuuttuneita siitä, että Radeon HD 7970 kellottuu hyvin. Heidän mukaansa useimmat ytimet yltävät yli 1 GHz kellotaajuudelle, monet 1,1 GHz ja parhaimmat 1,2 GHz tasolle.

Lisäksi 1375 MHz GDDR5-muisti pitäisi kellottua aina 1625 MHz tasolle tai vielä ylemmäs. Olimme valmiita testaaman AMD:n väitteet, mutta valitettavasti kortin BIOS oli hieman konservatiivisempi kuin edustajien puheet. Overdrive-työkalu ei antanut meidän nostaa kelloja korkeammalle kuin 1125 MHz ytimen osalta ja 1575 MHz muistien osalta. Verrattuna tehdasasetuksien 925/1375 MHz kellotaajuuksiin, katto on kuitenkin korkealla. Sopimusvalmistajat voivat luonnollisesti muuttaa rajoituksia vapaasti, ja jos Radeon HD 7970:n kellotusvara on yhtä suuri kuin mitä AMD väittää, tulemme näkemään jatkossa monia hyvin ylikellotettuja tehdasmalleja.

Käänsimme siis PowerTune-asetuksen kaakkoon, eli 20%:n, ja tähtäsimme kohti taivasta. Tuloksena on epäilemättä käsin noukittu yksilö, josta ei meno loppunut. Kellottuuko sinun korttisi yhtä korkealle? Todennäköisesti ei.Miten kellotaajuuksien nosto skaalautuu suorituskykyyn?Kieltämättä ylikellotettu Radeon HD 7970 on todella nopea. Tämä lupaa hyvää tulevia tehdaskellotettuja malleja varten, mikä on toisaalta omiaan nostamaan myös niiden hintoja. Lisäksi kellotaajuuden nosto lisää tehonkulutusta ja lämmöntuottoa, mikä lienee pääsyy sille, miksi AMD ei ole asettanut referenssitaajuuksia korkeammalle.

Kommentoi artikkelia