Adobe CS5 suorituskyky: 64-bittinen, säikeistetty ja CUDA-kiihdytetty

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Halvempaa kiihdytystä CS5:lle pienillä muutoksilla


Sen sijaan, että analysoisimme tilanteen taustoja Nvidian ja Adoben suhteesta, kerromme pelkät faktat. Kun CS5 saapui markkinoille huhtikuussa 2010, se tuki vain muutamia Nvidian näytönohjaimia CUDA-kiihdytyksen käytössä. Tuki löytyi seuraaville malleille:

 • Quadro FX 5800
 • Quadro FX4800
 • Quadro FX 3800
 • Quadro CX
 • GeForce GTX 285

Ei tarvitse erityisen terävää päättelykyä huomatakseen, että rajoitukset johtuvat pelkästään ajureista eikä millään tapaa käytetystä laitteistosta. Ainut ero GeForce GTX 285 - ja 280-mallien välillä on se, että jälkimmäinen on valmistettu 55 nm:n valmistustekniikalla ja ensimmäisessä on käytetty vanhempaa 65 nm:n tekniikkaa. GTX 285 itse asiassa tuli markkinoille jo vuosi ennen CS5:n julkistamista.

GTX 470 ja GTX 480 eivät myöskään olleet saataville ennen tämän vuoden huhtikuuta, joka sattui suurin piirtein samaan aikaan kun CS5:n julkistus. Adobella ei ilmeisesti ollut tarpeeksi aikaa virallisesti testata 400-sarjan osia ennen ohjelmiston julkaisua, joten se listasi edellisen sukupolven lippulaivamallin ilmeisesti siksi, että tuettujen listalla olisi edes yksi kuluttajaluokan näytönojain Quadro-sarjalaisten lisäksi. Quadro on yleisesti ammattilaisten käytössä ja ne myös tuovat Nvidialle parhaat katteet. Sen jälkeen päivitys 5.0.2 toi kuitenkin mukanaan tuen GeForce GTX 470 –mallille sekä Quadro 4000 ja 5000 sarjoille aiempien mallien lisäksi.

Tuskin kuukausi oli kulunut CS5:n julkaisemisesta kun nettiin ilmestyi ohjeet, miten lähes mitä tahansa CUDA-tekniikkaa tukevaa Nvidian näytönohjainta voi käyttää GPU-kiihdytyksessä CS5:n Windows-versiota käytettäessä. Testasimme ohjeita GeForce GTX 470 - ja GTX 480 –malleilla ja ne toimivat ilman ongelmia. Säästääksemme sinulta aikaa ja vaivaa ohjeiden etsimisessä, ne on esitelty tässä:

1. Etsi järjestelmästäsri GPUSniffer.exe-niminen tiedosto. Se löytyy luultavimmin C:\Program Files\Adobe\Adobe Premiere Pro CS5\GPUSniffer.exe -sijainnista. Suorita CMD-toiminto Windows Explorerin yläpalkin sijaintilaatikon kautta ja suorita sitä kautta GPUSniffer.exe-komento. ”CUDA device details” kohdassa näet näytönohjaimesi tiedot, kirjoita nimi muistiin tarkasti, ottaen huomioon isot ja pienet kirjaimet sekä välilyönnit.2.Käynnistä Windows Notepad-ohjelma järjestelmänhaltijan oikeuksilla. Siirry aloitusvalikon kautta apuohjelmiin, klikkaa Notepadia oikealla hiirennapilla ja valitsen ”Suorita järjestelmänvalvojan oikeuksin”. Avaa Notepadilla cuda_supported_cards.txt-niminen tiedosto samasta paikasta kuin GPUSniffer kohdassa yksi. Lisää aiemmin muistiin kirjoittamasi näytönohjaimen nimi listan jatkoksi ja tallenna tekstitiedosto samaan paikkaan.3.Klikkaa Windowsin työpöytää hiiren oikealla nappulalla ja käynnistä Nvidia Control Panel. Manage 3D Settings –valikon alla mene Program Settings –välilehdelle. Valitse Select Programan to Customize –alasvetovalikosta Adobe Premiere CS4 (kyllä, vaikka käytössä oliskin CS5. Ilmeisesti ajuri ei erota versioita tai se on kirjoitusvirhe, se kuitenkin toimii). Specify the settings for this program –kohdassa rullaa alas Multi-display/mixed-GPU acceleration –kohtaan asti ja valitse suorituskykyprofiiliksi Compatibility-tila. Tallenna muutokset Apply-painikkeella.Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Nvidia on hieman laajentanut työpöytäohjaimien tukea CS5:lle:

 • Quadro 5000
 • Quadro 4000
 • Quadro FX 5800
 • Quadro FX 4800
 • Quadro FX 4800 Mac
 • Quadro FX 3800
 • GeForce GTX 470
 • GeForce GTX 285

Kannattaa ottaa huomioon, että jos haluat käyttää jotain muuta näytönohjainta, CUDA/CS5-säädön käyttäminen ei ole virallisesti valmistajan tukema eikä sille ole mahdollista saada teknistä tukea.

Kommentoi artikkelia