VelociRaptorin paluu: 6Gb/s, 600GB, ja 10000 RPM

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

VelociRaptorin paluu: 6Gb/s, 600GB, ja 10000 RPMaVR200M Seuraa VR150M:staWestern Digitalin Raptor-perhe iski kyntensä harrastajamarkkinoille vuonna 2003, ja on siitä lähtien ollut high-end työpöytäkoneiden arvosteluissa valinta kovalevyksi. Koska tällä 10000 RPM kovalevyllä ei ole nopeusluokassaan suoraa kilpailua, se pysyy edelleen haluttuna harrastajien keskuudessa ja IT-ammattilaisten valintana halvemmissa palvelimissa, erityisesti nyt kun uusimmat VelociRaptor mallit ovat saapuneet 450GB ja 600GB kapasiiteteilla, kehittyneemmillä ominaisuuksilla ja lisääntyneellä suorituskyvyllä.
Trendien seuraamista

Seagaten Barracuda ATA järisytti mainstream-kovalevyjen maailmaa vuonna 1997 kun se toi alan ensimmäisen 7200 RPM työpöytäkovalevyn. Oli siis luonnollista, että 10000 RPM evoluutio tapahtuisi ennen pitkää. 10K yritysluokan levyjä oli tarjolla jo vuodesta 1996 lähtien, joten niiden saapuminen massamarkkinoille oli kiinni vain ajasta ja tuotantomääristä.
Tavallaan Western Digital oli tarpeeksi onnekas epäonnistuakseen SCSI yrityslevyasemien kanssa vuodesta 1997 vuoteen 1999. Näistä yrityksistä kasvoivat Raptor-sarjan juuret. Muut kiintolevyvalmistajat eivät halunneet riskeerata oman yrityslinjastonsa kannibalisointia, mutta WD:llä ei ollut mitään menetettävää. Tämä on edelleen yksi pääsyistä miksi Raptor on ainoa 10K SATA -perhe tämän päivän markkinoilla.
Vaikka lukupään nopeus ei ole muuttunut sitten alkuperäisen Raptorin julkaisun, huomattavaa kehitystä on tapahtunut muilla rintamilla. Datatiheyden kasvun lisäksi WD muutti 3,5" Raptorin 2,5" VelociRaptoriksi seuraten trendiä kohti pienempiä kiintolevyjä joka mahdollisti suuremman datatiheyden palvelinympäristössä. Tämä koon pienennys mahdollisti useamman kiintolevyn asennuksen pienempään tilaan.

Ennätysten tekoa?

Olimme ihmeissämme kun huomasimme VelociRaptorin olleen markkinoilla jo melkein kaksi vuotta—yksi pisimmistä komponenttien elinkaarista joita olemme nähneet viime vuosina. Ihmeellistä kyllä, 300GB levy on edelleen varteenotettava valinta kilpailijoihinsa nähden. Vain muutama 3,5" levy pystyy tarjoamaan parempaa low-level suorituskykyä. Ohjelmistotestit ovat kuitenkin osoittaneet että viimeisimmät 7200 RPM mallit ovat parempi valinta nykyään, sillä ne tarjoavat yli kuusinkertaisen määrän kapasiteettiä korkeammalla suorituskyvyllä samaan hintaluokkaan. WD tietää tämän, minkä takia yritys on lähtenyt hakemaan suorituskykykruunuaan takaisin.

Kommentoi artikkelia